Média & Blog

„Důchodové reformě nevěřím,“ říká Martin Kopáček

2. 3. 2011 - Autor: Jiří Jánský

Dnešní článek se bude týkat především důchodové reformy. Má důchodová reforma naději na úspěch? Martin Kopáček je vedoucím prodeje SILVERUM s.r.o. a také realizuje konzultace pro klienty, kteří chtějí obchodovat na finančních trzích. Na budoucnost penzijního systému má velmi vyhraněný názor.

Martine, jak se díváš na současnou podobu důchodové reformy?

Důchodové reformě nevěřím. Je to s prominutím flikování děravé loďky a klamání veřejnosti. Nikdo z politiků nemá dostatek odvahy k tomu, aby přiznal faktický konec penzijního systému. Celá reforma se velmi rychle smrskla do snahy vyždímat z lidí stále více peněz na daních. Názornou ukázkou je připravované zvýšení DPH. Průběžnému systému ale není pomoci a kdo na něj spoléhá, bude to mít jednou velmi, velmi těžké.

Proč si to myslíš?

Předně jde o demografii. Plátců do důchodového systému bude čím dál méně, naopak bude přibývat těch, kteří budou z důchodového systému čerpat. Imigranti nás nezachrání, stačí se podívat, jací imigranti zaplavili Německo, Francii či Nizozemí. To nejsou plátci do systému, to jsou bohužel příjemci dávek z daní původních obyvatel. Nebo v lepším případě „pouze“ zdroje vnitřního napětí.
Dalším důvodem je inflace. I kdyby byla takzvaně mírná, dejme tomu průměrně 5% ročně ….

… to není právě mírná inflace, ne?

Pozor, při současném stavu financí je 5% je opravdu mírná inflace. Srovnej si například, jaká byla průměrná mzda před patnácti lety a co jsi tehdy koupil třeba za 100.000 Kč. A jaká je průměrná mzda dnes, a co koupíš – nebo co všechno už nekoupíš – za původních 100.000 korun. Takže pokud dnes ušetříš dejme tomu milion „na penzi“, pak za dvacet až třicet roků z toho budeš mít v nejlepším případě s bídou polovinu.

Vláda navrhuje zvýšení daní, zvažuje se zvýšení odvodů do průběžného systému a další kroky. Co jim říkáš?

Zvýšení daňového břemene bude znamenat zdražení zboží a služeb, je nesmysl si myslet opak. Výrobce a prodejce neponese další desetiprocentní zvýšení nákladů, přenese je dříve či později na spotřebitele. Plánované zvýšení odvodů také sníží reálný příjem každého zaměstnance. Čekáme také zdražení energií, solární energii nakonec zaplatí každý občan ze své kapsy. Kolik si bude moci člověk s průměrným příjmem odložit na budoucí penzi?

A co úspory v penzijních fondech, se státním příspěvkem? To by mohlo s budoucím důchodem pomoci.

Ne, to nepomůže. Penzijní fondy vykazují neskutečně chabou výkonnost. Co je to třeba výnos 0,3% ročně? Dejme si pozor i na skutečnost, že stát může kdykoliv změnit pravidla hry. A taky to neustále dělá! Stačí se podívat na to, jak je zvyšován věk odchodu do penze a jak je snižována reálná kupní síla důchodu. Dovedeš si představit horníka nebo pokladní v supermarketu, kterým je 75 let? Jak vyjdou s tím, že dostanou důchod odpovídající třeba jen deseti procentům mzdy? A k tomu současný systém nezadržitelně spěje. Stejně tak stačí jediný zákon, a najednou mohou být úspory neděditelné nebo nevybratelné. Nebo mohou být zdaněny speciální daní. Možností, jak připravit lidi o úspory,

je neskutečně mnoho.

Jak vidíš budoucí výkony penzijních fondů? Tam by mohlo po změně pravidel dojít ke změně k lepšímu.

Nevidím to optimisticky. Fondy vždy budou podléhat státní regulaci a samozřejmě si stát nedá vzít šanci, jak si z fondů udělat poslušné nákupčí státních dluhopisů….

… ty jsou ale považovány za jednu nejbezpečnějších investic….

(smích) Zeptej se na Řeků nebo Portugalců. Státní dluhopisy jsou odsouváním dluhového průšvihu. Ovšem jen dokud je někdo kupuje a dokud je z čeho platit aspoň úroky. Skutečností je, že kupříkladu v České republice se již léta splácejí jakž takž jen úroky z těchto dluhopisů, ovšem vůbec se nesplácí jistina. Jinak řečeno, stát musí každý rok sehnat peníze aspoň na splacení úroků, ale dluh se vůbec nezmenšuje. Naopak, státní rozpočty jsou schodkové a tyto nové dluhy se opět musejí něčím vykrýt. Penzijní fondy bohužel jsou ideálním úložištěm toxického odpadu v podobě státních dluhopisů.

Takže zlepšení výnosů penzijních fondů neočekáváš?

Ani náhodou.

Mnoho lidí uvažuje tak, že si pořídí třeba byt a ten bude pronajímat, aby měli v důchodovém věku příjem.

Je to oblíbený mýtus, ovšem chybný. Zase jsme zpátky u demografie. Komu budou takový byt pronajímat, když tu bude čím dál méně ekonomicky činných obyvatel? Počet obyvatel bude klesat. A opět platí, že imigranti to nezachrání, protože k nám nejdou bohatí a úspěšní cizinci. Dalším velkým rizikem je, že dům se nedá přestěhovat. Pokud se z dosud dobré čtvrti stane během dalších let ghetto, co budeš dělat s domem nebo bytem v takové lokalitě? Kdo ho pronajme nebo koupí?

…. pokračování rozhovoru příště

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE