Média & Blog

Španělsko padá, Řecko pod hladinou, EU však natírá zábradlí

14. 6. 2010 - Autor: Martin Kopáček

Že bankovní krize putuje od Olympu celou Evropou, není žádnou novinkou. Řecko nově obrželo od Moody´s rating Ba1, o čtyři stupně horší, čímž se propadlo do spekulativní kategorie. Krušné chvíle nyní zažívají obyvatelé Španělska. Agentura Fitch Ratings snížila rating na stupeň AA-plus. Španělsko si bude půjčovat podstatně dráže, než bylo dosud zvyklé. V červenci musí země splácet více jak 16 miliard eur dluhů. Ukazuje se, že oblíbené vytloukání klínu klínem, tedy nahrazování jednoho dluhu dluhem novým, tentokrát vyjde velmi draho. V pomyslné finanční corridě řádí „řecký matador“ – euru dochází opět dech.

První černou labutí se stala spořitelna CajaSur, kterou musela urychleně převzít centrální banka. Mnohé menší banky a spořitelny ale mají velký problém s likviditou, občané v obavách urychleně vybírají své vklady a skupují investiční kovy. Nervozita roste, naopak k bodu mrazu klesá ochota bank ke komerčním půjčkám i k mezibankovním půjčkám.
Parlament narychlo schválil úsporný plán, který má ušetřit 15 miliard eur. Bohužel, plánovaný deficit by se tak pouze snížil z 11 procent na 9. Dluh tedy nadále poroste.
Španělé ujišťují, že nebudou požadovat pomoc v takovém rozsahu jako Řecko. EU rovněž popírá spekulace odborného tisku, že jsou již připravené krizové plány pro pomoc španělským bankám. Osud evropské měny a reálné ekonomiky je ve světle událostí ve Španělsku nadále nejistý.

Evropská komise tváří v tvář problémům, které způsobili sami politikové, opět předvedla zásadní nepochopení fungování trhu. Místo tvrdého trestání politiků, kteří prohospodařili veřejné prostředky a falšovali ekonomické údaje, EU zvolila cestu „poručíme větru, dešti“ formou vymýšlení dalších zásahů do finančních trhů. EU hodlá omezit možnosti shortování, čili spekulace na pokles, u bankovních akcií a u státních dluhopisů. Legislativní návrh má být vypracován do konce září letošního roku.S jistou dávkou černého humoru tento postup připomíná natírání fungujícího zábradlí na potápějícím se Titanicu.

Je s podivem, že místo tvrdého postihu viníků je energie vynakládána na nesmyslný exces. Bruselu by prospělo spíše hluboké zamyšlení nad systémem současných peněz, nad splácení jedné emise dluhopisu novými emisemi i nad vytvářením neexistujících peněz bankami. Pak by se Titanic plný potištěnéné papíru, kterým euro je, potápěl alespoň pomaleji…

Zpět na články

Nejnovější články


Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Úroky v eurozóně se nemění

Úroky v eurozóně se nemění

11. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Rychlému probíhajícímu pohybu ceny zlata jsme se věnovali ve čtvrtek, přidat k tomu pouhé ... číst dále

Na trhu zlata se dějí věci…

Na trhu zlata se dějí věci…

7. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Vývoj ceny zlata v posledních dnech je mimořádný. Ještě 29. února 2024 byla cena zlata ... číst dále

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

4. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Únorová míra inflace v eurozóně se z lednových 2,8 % snížila na 2,6 %. ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE