Média & Blog

Drahé kovy – budoucí vývoj

10. 10. 2009 - Autor: Pavel Hála

V tomto článku zmíním nejprve můj náhled na další vývoj zlata a stříbra. Poté předložím konkrétní argumenty, které mě vedou k mým závěrům. Nakonec také zmíním alternativní scénáře, tedy v čem bych se mohl mýlit a jaký by to mělo dopad. Dopředu upozorňuji, že popisuji krátkodobý a střednědobý vývoj. Dlouhodobě jsem přesvědčen o růstu ceny zlata a především stříbra. Dlouhodobá analýza ale není předmětem tohoto článku (možná nějakého budoucího).

Nyní k věci. Z krátkodobého hlediska (týdny, pár mesíců) očekávám růst ceny zlata, pravděpodobně až na $1200 za trojskou unci. Ale střednědobě bych byl opatrný – očekávám ještě jednu deflační vlnu podobnou té kterou jsme viděli v roce 2008 na podzim. Zasaženy budou především akcie, ale celková likvidace aktiv zřejmě zasáhne i zlato, i když v mnohem menší míře než akcie. K tomuto poklesu však dojde zřejmě nejdříve koncem roku, spíše však až příští rok. Otázkou samozřejmě je jak se bude chovat samotné zlato. Když totiž mluvím o poklesu na akciích, tak pro zlato to může znamenat pouze zdravou korekci – tedy třeba pokles z $1300 na $1000. Jedna věc je totiž předvídat určitou událost na trhu a druhá je jak na to trh zareaguje – závisí hlavně na sentimentu a ten se dopředu velmi těžko odhaduje. Po případném poklesu však očekávám návrat k dlouhodobému růstu a k cenám, které se teď mohou jevit jako težko představitelné.

Krátkodobý vývoj – růst

– hlavním argumentem je technická analýza. Přikládám ji značný důraz, v krátkodobém horizontu je to dle mě nejelepší způsob jak predikovat cenu. Celou situaci a nejpravděpodobnější vývoj vidíte na následujícím grafu. Silné červené čáry jsou významné support a resistence, tenkou červenou je potencionální trendline, modrou je naznačen možný vývoj ceny.

technická analýza

Hlavním důvodem pro růst je proražení maxima z minulého roku a rezistence z letošního roku na podobné úrovni. To znamená potvrzení současného uptrendu. Jak jsem také naznačil, v nejbližších dnech by mohlo dojít k pullbacku někam k $1020 – $1030 a následnému odrazu od supportu. K pullbacku samozřejmě dojít nemusí, ale cena to ráda dělá a mmj tohle bývají ty nejlepší příležitosti pro krátkodobý spekulativní obchod.

– jak víte čeká nás za chvíli výsledková sezóna v USA. A přes katastrofální situaci amerických bank si myslím, že by mohly ohlásit překvapivě dobré výsledky. A to opět díky kličkám v rozvahách. Hlavním důvodem by mohlo být hromadné upouštění od oceňování aktiv „mark-to-market“ v minulých obdobích. V důsledku toho jsou i toxická a bezcená aktiva oceněna prakticky dle libovůle banky (může na nich vykázat i zisk). To by posunulo akcie zase o kus výše a spolu s nimi většinu aktiv (včetně drahých kovů).

Budoucí pokles – ve střednědobém horizontu

– jak jsem už říkal výše, očekávám ještě jednu deflační vlnu. Důvodů je více. Akcie jsou předražené. Hospodářská situace je mnohem horší než nám namlouvají politici (nezaměstnanost v USA nyní skoro 20% podle U6, stav Baltic dry index, CRB Jefferies index apod.). Hrozba vzniku problémů na commercial real-estate market v USA a také je zde přítomno riziko znovupropuknutí problémů na residential market v důsledku restartu option ARMs hypoték. Navíc banky jsou na tom mnohem hůře než se zdá – spousta z nich si pouze pohrála s rozvahami a oceňováním aktiv, malé banky mohou krachovat po desítkách.
Možná už víte co z toho vyplývá. Takový menší deleveraging, likvidace aktiv, pokles cen. A s tím jak by banky a fondy tlačily ztráty na akciích a OTC derivátech, tak by museli zlikvidovat úplně všechno – i případné pozice v komoditách. Ale v případě drahých kovů (a hlavně zlata) si myslím že pokles nebude tak velký jako byl v minulém roce (minimum na podzim), protože jsou zde silné fundamentální důvody pro růst ceny zlata a hlavně stříbra. A oproti roku 2008 jsou dnes tyto důvody mnohem zřejmější jak široké veřejnosti, tak silným hráčům na mezinárodním poli (Čína, Indie, Rusko).

– dalším, a pro mě docela podstatným zdrojem informací je Commitment of traders (COT) report vydávaný přímo CFTC (Commodity futures trading commision). U nás je tento report neznámý, všichni mediálně známí „ekonomové a analytici“ o něm většinou buď neví nebo mu vůbec nerozumí. V ČR jej používá pouze hrstka traderů, převážně futures spreadařů. Přitom je to velmi užitečná věc – veškerá technická analýza a všechny indikátory se totiž počítají z historické ceny (proto taky vypadají všechny podobně). COT poskytuje cenné informace, nezávislé na ceně. Tento report mapuje rozložení pozic velkých hráčů na futures marketu (comex). Nejdůležitější jsou pozice commercials, tedy subjektů přímo „z oboru“ které danou komoditu těží, zpracovávají nebo s ní obchodují. U zlata se jedná především o těžaře. Tyto subjekty jednak drží většinu pozic na trhu a druhak se v tomto oboru pohybují desítky let a navíc mají informace ke kterým se normální člověk nikdy nedostane. Více teď COT report rozebírat nebudu, protože je to komplexnější problém a v tomto článku na bližší popis není prostor. Já si zpracovávám už více než rok svoji vlastní analýzu z dat která beru přímo od CFTC. Aktuální výstup (10.10.09), resp graf z mé analýzy právě vidíte (připomínám že jsou zobrazeny pouze pozice commercials):

COT - zlato

Nejdůležitější je křivka positions. Traders křivka je takový můj „výmysl“, který mi slouží jako určitý sentiment indikátor. Z výstupu vyplývá že commercials očekávájí pokles ceny a to docela jednoznačně, což je u cot vzácnost. Na druhé straně je nutné uvést, že COT je především dlouhodobější indikátor a navíc je nevhodný na časování trhu. To znamená že pozice commercials se můžou ještě více vyhrotit, do ještě extrémnější oblasti. A to může klidně zabrat několik týdnů nebo i víc. Navíc i commercials se v odhadu vývoje už párkrát pořádně sekli – naposledy si vzpomínám že to bylo okolo vánoc 2007. Ale i přes to všechno je to pro mě velmi důležitý ukazatel který beru vážně. V minulosti se mi díky němu podařilo pár pěkných obchodů.

Dlouhodobý růst

Bez ohledu na krátkodobý vývoj zůstává v platnosti perspektiva dlouhodobého růstu cen drahých kovů. O tom jsem narozdíl od krátkodobého vývoje pevně přesvědčen. Jak jsem říkal nebudu tady teď dělat fundamentální analýzu proč tomu tak je, pouze zmíním 2 hlavní faktory které dle mě nyní ovlivňují cenu a budou ji ovlivňovat dlouhodobě.

– monetizace T-bonds. Jde ve zkratce o to, že Fed skupuje T-bonds emitované US Treasury. To vlastně znamená tisknutí peněz. Pojem T-bonds není úplně přesný, protože T-bonds jsou dlouhodobé (30 leté) vládní dluhopisy, ale k monetizaci dochází u všech typů emitovaných federálních dluhopisů, tedy i T-notes a T-bills. Tento pojem (monetizace T-bonds) se ale obecně vžil, protože jako bondy se často označují všechny dluhopisy. Ale zpátky k věci – jsou důkazy že Fed monetizuje 50% všech vydaných bondů. To je víceméně tištění $ miliardových částek. Toto skupování často probíhá nepřímo, tzn že tyto dluhopisy nekoupí přímo Fed v aukcích, ale koupí je až od prime dealers. Což není tak na očích. Tento proces je vysoce proinflační a přímo tlačí cenu zlata a stříbra nahoru. O tom že bude pokračovat a gradovat není pochyb. Nejde jenom o obří schodky federálního rozpočtu nově nafukované vládními balíčky a Obamacare, ale také o refinancování současného dluhu. Ono by bylo docela nepříjemné kdyby na aukci federálních bondů skoupili prime dealers pouze zlomek nabízených dluhopisů. Proto zbytek jednduše odkoupí Fed.

– Čína skupuje veškeré zlato. Ať už jde o budoucí prodej ze zásob IMF nebo open market. Také připomínám že platí zákaz exportu jakéhokoliv zlata vytěženého v Číně – všechno skoupí stát. Navíc v poslední době začíná stát přímo podporovat nákup investičního zlata a stříbra občany. Celkově se není čemu divit – Čína má obrovské rezervy v amerických dolarech (resp T-bonds a mortgage bonds) a tyto rezervy se znehodnocují s tím jak se znehodnocuje dolar. V zákulisí se dokonce spekuluje o tom že existuje tzv. Chinese put na zlato (připomíná to Greenspan put na akcie), neboli že Čína neumožní žádný významný pokles ceny zlata, protože při každé korekci nakupuje bez ohledu na objem.

Alternativní scénaře (aneb co když se mýlím)

– k deflační vlně nemusí dojít. Fed může zrychlit tisknutí peněz na takové obrátky, že budeme mít opravdu vysokou inflaci. To by znamenalo pokračování růstu cen všech aktiv (i akcií) bez ohledu na fundament. Stav nabídky a poptávky by byl irelevantní. Tohle se dá velmi těžko odhadnout, protože zda k tomu dojde záleží na rozhodnutí několika málo politiků – a to se nedá nijak předvídat.

– k deflační vlně naopak může dojít dříve než očekávám. I to se může stát. Každopádně čím dřív k ní dojde tím kratší dobu bude trvat. Tohle se také nedá odhadnout. Časování trhů je velmi těžká věc a bez křišťálové koule to neumí nikdo na světe (pokud není insider, např v případě konkrétních akcií).

– cena stříbra a zlata může reagovat odlišným způsobem. Mám na mysli např to že by začala opět negativně korelovat vůči akciím. To znamená že akcie by šly dolů a drahé kovy nahoru. Dokážu si to představit v případě imploze další obří banky. Spekuluje se o Citigroup, ale dle mého názoru k tomu nedojde – Fed jim jednoduše vytiskne tolik peněz kolik budou potřebovat. Každopádně onen krach velké banky by mohl odstartovat destrukci trhu OTC derivátů (největšího trhu co existuje, který je řádově větší než celé světové HDP). To by způsobilo rychlý růst ceny fyzického stříbra a zlata. Ale jak jsem psal, problém některé banky se dá vyřešit elegantněji – vytištěním potřebných peněz (ve skutečnosti není potřeba ani nic tisknout – stačí přidat pár nul v počítači).

Co říci závěrem? Ať už se bude krátkodobě situace vyvíjet jakkoliv, důležité je dívat se na věc z dlouhodobého pohledu. Fundament se totiž vždycky projeví. Třebaže přes všechnu tu manipulaci to může trvat léta, spíše desítky let. V případě zlata a stříbra to trvá právě již desítky let. Celá situace je ale již natolik vyhrocená (svědčí o tom mmj i hospodářská krize), že osobně očekávám provalení problémů USA a nynějšího zruinovaného světového měnového systému v příští dekádě, možná už v její první polovině. A právě v delším horizontu budou stříbro, ale také zlato a zemědělské komodity vítězové. Koupit tisíce bušlů pšenice ale není zrovna praktické, proto v histrii lidstva sloužily jako skutečné peníze především stříbro a zlato. Zvláště proto, že v krátkodobém horizontu není jisté jak se bude cena vyvíjet, tak doporučuji nakupovat pravidelně v menších množstvích. V delším horizontu je to nejlepší strategie.

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE