Média & Blog

Investiční stříbro a investiční zlato – ohlédnutí za rokem 2011

26. 12. 2011 - Autor: Jan Hájek

Většina komentátorů popisuje rok 2011 v temných barvách. Svět naplno zachvátila dluhová krize, evropské státy jsou na pokraji bankrotu. Eurozóna je krok od rozpadu, již nyní se hovoří o ztracené dekádě. Přibývá pouličních nepokojů, v plné nahotě se ukazuje nekompetentnost politiků. Iluze o nemožnosti státního krachu v Evropě vzala definitivně za své.

Držitelé akcií, kteří si přejí dlouhodobý růst, se v roce 2011 nedočkali. Strategie popsaná třemi slovy (kup, drž, modli se) nefunguje. Globální ekonomika klesá, nebo v lepším případě stagnuje. Hrozí opětovný pád do hospodářské recese, roste nezaměstnanost. Firmy mají sice přebytek hotovosti, ovšem zdaleka nikoliv chuť do dalších investic. Akciové trhy se pohybovaly jako na houpačce. Zatímco laici z těchto pohybů pociťovali nevolnost, kvalifikovaní investoři si cenových pohybů plně užívali.

Státní dluhopisy přistály v kategorii riskantních produktů. Kdo uvěřil mantrám o bezrizikovosti státních dluhopisů, dostal opět tvrdou lekci. Státní krachy se netýkají jen rozvojových zemí, ale jsou reálnou hrozbou i pro takzvaně vyspělé země. Evropské státy, líčené jako pilíře finanční jistoty, se prohýbají pod tíhou dluhů. Výnosy ze státních dluhopisů spolehlivě pohltí inflace, můžeme se také dočkat zdanění dluhopisů atd. Kreativita politiků nezná mezí. Škrty ve státních výdajích, lépe či hůře maskované snahy o inflaci měny, prázdné státní kasy, zvyšování daní – to je realita roku 2011. Dluhy již dohonily své původce.

My ovšem rok 2011
vidíme zcela jinak

. Především investiční stříbro a investiční zlato potvrdily statut rozumné ochrany úspor. V roce 2011 graf ceny stříbra i graf ceny zlata dosahoval historických maxim. To dělalo radost laikům, nikoliv kvalifikovaným investorům. Laik miluje rostoucí trhy (asi rád nakupuje draho), zatímco investor chce svoje úspory ochránit nákupy stříbrných slitků a cihel za dobré ceny.
Zkušení investoři se ovšem v roce 2011 dočkali příležitostí k tučným ziskům. Cena stříbra i cena zlata prošla korekcí (laik jistě zaplakal), která zkušeným investorům vykreslila na tváři spokojený úsměv. Nejen proto, že investování do stříbra a investování do zlata je při poklesu ceny příjemné (dostáváme více kovu za méně peněz), ale protože kvalifikovaný investor také umí využít poklesu ceny k dalším ziskům. Mnozí naši klienti v roce 2011 vytěžili nemalé peníze ze znalostí, které u nás získali. Pokles ceny stříbra a zlata znamenal pro absolventy našich konzultací nejen levné nákupy, ale především
velké zisky z opčních strategií

. Připravenému štěstí přeje. Strategie, které nezaberou více jak deset minut denně, se znalým investorům vyplatily.

Zkušenost říká, že s davem není rozumné. Rok 2011 podal mnoho důkazů o pravdivosti těchto slov. Laici utíkali z trhů, které ovšem přinášely nebývalé příležitosti k solidním ziskům. Utíkali sice k přístavu bezpečí, k investičnímu stříbru a zlatu, ovšem po svém. Hledali to nejlevnější.
Chyba, velká chyba…

Rok 2011 ukázal mnohým laikům, že základní otázkou při investování do stříbra a do zlata není co nejnižší cena, ale značka výrobce a likvidita. Nelikvidního (a tudíž laciného) stříbra je český trh plný. Skuteční investoři o takové stříbro nemají zájem, nízká cena má svoje neblahé důvody. Zkušení investoři v roce 2011 vyhledávali kvalitu a likviditu, amatéři hledali diskontní ceny. Dav se mýlí rád …

Zatímco komentátoři nás zásobovali prognózami, které během pár dnů otáčeli o 180 stupňů, zkušení investoři těžili z okamžiků růstu i poklesu trhu. Laici
pro samé obavy opět nevydělali

. Laik, který zná pouze metodu Kup, drž, modli se – ten hledá cenové dno tak dlouho, až mu ujede vlak. Amatérova metoda nefunguje.
Zkušení investoři neodhadují směr trhu, ale umí reagovat na jakýkoliv pohyb. Kardinální otázkou není, kam půjde trh, ale když poroste, nebo naopak co když bude klesat. Absolventi našich konzultací si v letošním roce tuto základní otázku uměli zodpovídat velmi úspěšně.

Rok 2011 byl pro mnohé rokem obav. Podobný může být i rok následující. Pro kvalifikované investory byl rok 2011 naopak velmi dobrý, přinesl výnosné příležitosti a excelentní zisky. Je skvělé, že přibylo našich klientů, kteří si – stejně jako my – na letošní rok opravdu nemohou stěžovat. Jak si vedli
naši absolventi a jakých dosáhli zisků

, to si povíme v rozhovoru s vedoucím opčních konzultací Martinem Kopáčkem příští týden.

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE