Média & Blog

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (5.část)

12. 3. 2012 - Autor: Martin Kopáček

V dnešním díle seriálu o budování portfolia investičního zlata a investičního stříbra si řekneme, proč se liší cena slitků a mincí z drahých kovů od grafu ceny zlata a stříbra. Vysvětlíme si proč investujeme přímo do těchto dražších instrumentů namísto držení futures kontraktů nebo oborových ETF na burze. Povíme si také, proč jak může investor vydělat nejen na růstu, ale na poklesu ceny zlata a stříbra.

První, co začínající investor před nákupem investičního stříbra nebo zlata udělá je, že se podívá na graf ceny drahého kovu. Poté se podívá na ceny fyzického kovu, čili na ceny stříbrných slitků, zlatých mincí či cihel z drahých kovů. Samozřejmě se graf ceny drahého kovu liší od cen fyzického kovu. Proč je tomu tak?

Prvním důvodem je, že graf vývoje ceny drahého kovu se týká futures kontraktů, obchodovaných na burze, nebo vysokých hmotnostních provedení fyzického drahého kovu. U zlata jde kupříkladu o cihlu o hmotnosti 400 uncí, v dnešní ceně kolem 10 milionů korun. Takové provedení má minimální výrobní náklady, taktéž skladovací náklady jsou vcelku nízké. Naopak čím menší je provedení investičního zlata nebo investičního stříbra, tím jsou vyšší náklady na výrobu.
Můžeme si to ilustrovat například na zlatých mincích. Pokud náklady na výrobu zlaté cihly o standardizované hmotnosti jsou v částce X, pak výroba 400 ks jednouncových zlatých mincí je již podstatně vyšší než částka X. Našich 400 jednouncových mincí znamená 400x vážení kovu, 400x přípravu střížku, 400x ražbu, 400x manipulaci atd.

Druhým důvodem je značka výrobce. V době, kdy píšu tyto řádky, jsem se právě vrátil z
investičního veletrhu PENÍZE 2012

. Mimo jiné zde zazněl dotaz, proč jsou slitky jednoho výrobce dražší než slitky jiného výrobce, byť se nijak neliší ryzostí a hmotností. Nejde o rozdílnost marží prodejců, znamenalo by to nekonkurenceschopnost. Důvod je naprosto jinde: obliba a likvidita slitků a mincí se diametrálně liší. Za kvalitní a oblíbenou značku (a provedení) si výrobce zcela logicky účtuje více, než si může dovolit požadovat producent nelikvidního zboží. Z toho také plyne, že laciný nákup nebývá často dobrou volbou. Podrobně se tomuto – z mého pohledu stěžejnímu – tématu věnoval
ve svém článku kolega Jánský

.

Jak jsem již uvedl, v době kdy píšu tento příspěvek, jsem se právě vrátil z veletrhu PENÍZE 2012. Kromě jiného se zde probíraly také nepřímé formy držení zlata, čili futures nebo ETF na zlato. Přednášející z bankovních institucí samozřejmě propagují tyto nepřímé formy držení zlata a stříbra, protože z těchto nepřímých forem držení stavějí svoje fondy pro laickou veřejnost.
Opomíjejí svorně jednu zásadní nepříjemnou pravdu: futures slouží k cenové spekulaci a malému investorovi rozhodně nezaručí vydání fyzického kovu. ETF jsou v podstatě fondy, které by měly (opakuji že by měly) držet fyzické zlato a stříbro. A právě ETF jsou velmi zranitelné. Kupovat je jako náhradu fyzického kovu je (bez řádného zajištění) nesmírně riskantní investice.
Lidově řečeno: ani ze zlatého futures, ani z ETF, si drahý kov neodnesete. Drahé kovy, které přes ETF a futures kontrolujete, fyzicky nejsou vaše a také se může stát, že se s nimi neshledáte. ETF a futures nemohou nahradit drahé kovy, které máte ve svém trezoru. Jako investice jde o riziko, zejména bez vhodného zajištění proti rizikům ETF.

Oba tyto instrumenty ale poslouží výborně k cenové spekulaci. Sám je velmi rád obchoduji. Pozor, obchodování a investování jsou naprosto odlišné kategorie! Nerad je držím -anebo se jejich držení vyhýbám, respektive se pojišťuji zejména u ETF proti jejich krachu. Pro případ poklesu ceny drahého kovu se ale ETF hodí velmi dobře jako instrument, kterým lze na propadu ceny solidně vydělat.
Musel jsem se dnes v duchu smát, když mi jeden z kolegů v debatě s vážnou tváří před publikem sděloval, že takovéto obchody jsou výsadou profesionálů. Kdepak, nejsou. To jen banky a finanční instituce budují kolem obchodování na burze mystickou aureolu tajuplnosti, složitosti a rizikovosti. Samozřejmě tomu tak není.

Princip, jak lze vydělat na poklesu ceny kovu, jsem na těchto stránkách již vysvětloval.
Najdete ho zde

.

A že to jde, aniž by člověk byl investiční guru anebo měl snad křišťálovou kouli, dokazují
výsledky některých absolventů mých konzultací

. Takže žádné výsady zasvěcenců, žádní gurus s křišťálovou koulí. Je to – jako ostatně celé investování a trading – jen řemeslo, které je třeba se naučit a pochopit. Nic víc.

V příštím díle našeho seriálu si povíme o výhodách a úskalích fixačních nákupů, které jsou určeny pro větší investory. Ukážeme si, proč jsou fixační nákupy možné pouze ve větších objemech a jaké benefity mohou přinést.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (1.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (2.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (3.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (4.část)

Investiční stříbro, investiční zlato a certifikáty – věčné téma?

Zpět na články

Nejnovější články


Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Úroky v eurozóně se nemění

Úroky v eurozóně se nemění

11. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Rychlému probíhajícímu pohybu ceny zlata jsme se věnovali ve čtvrtek, přidat k tomu pouhé ... číst dále

Na trhu zlata se dějí věci…

Na trhu zlata se dějí věci…

7. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Vývoj ceny zlata v posledních dnech je mimořádný. Ještě 29. února 2024 byla cena zlata ... číst dále

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

4. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Únorová míra inflace v eurozóně se z lednových 2,8 % snížila na 2,6 %. ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE