Média & Blog

Korekce na zlatě? Pro kvalifikované investory velké plus.

25. 8. 2011 - Autor: Martin Kopáček

Cena zlata po mnoho měsíců předváděla dobývání jednoho cenového rekordu za druhým. Laik se samozřejmě radoval, protože laik má rád to, co stále roste. Média se předháněla v líčení věčného růstu ceny zlata, ve věštění budoucnosti zlatých bankomatů, najednou média objevila investiční zlato jako aktivum rostoucí v době pádu finančních trhů. Investovat podle toho, co píšou média, je ale – zdvořile řečeno – diskutabilní.

Investor ani trader dlouhodobým růstem ceny zlata příliš nadšen nebyl. Pro investora stále vyšší cena znamenala stále dražší nákupy, respektive stále méně zlatých slitků, zlatých cihel nebo zlatých mincí za stejný objem peněz. U tradera zase ubývalo chuti spekulovat na růst, protože každý růst musí zákonitě projít korekcí. A průběžné nákupy put opcí nenesly zisk, protože pokles ceny nenastal.

Před pár desítkami hodin přišel zlom, cena zlata se konečně propadla. Zatímco média se budou předhánět v popisu propadu, projde trh klasickým vývojem. Jakým? Výprodejem. Ti, kteří nakupovali zlato

s vidinou věčného růstu
, bez rozmyslu prodají, protože s poklesem ceny zlata si nevědí rady. To je mimochodem typické i pro akciový trh, kde profesionál při propadu trhu buduje portfolio, zatímco amatér zděšeně vyprodává pod tlakem mediálních zpráv…

Investor, který investiční zlato kupuje jako pojistku peněz, jako pojistku svých úspor nebo jako rezervu na penzi, naopak pokles ceny zlata vřele vítá. Může budovat další pozice, nakupovat investiční zlato podstatně levněji. Investor totiž nerad nakupuje draze.
Trader, čili ten kdo spekuluje na cenový pohyb, na pádu vydělá daleko rychleji než na růstu ceny zlata. Propad během pár dnů extrémně zhodnotil nakoupené put opce. Vytoužený zisk z poklesu ceny zlata je nyní realitou.

Skutečný kvalifikovaný investor umí spojit obojí. Nakupuje – a to právě v době propadu – investiční zlato nebo investiční stříbro. Kvalifikovaný investor chce za svoje peníze dostat co nejvíce drahého kovu, proto se mu rostoucí graf ceny zlata nebo stříbra příliš nelíbí. Na druhé straně chce vytěžit maximum i z poklesu ceny, a proto zná techniky opčních zajištění svého drahého kovu. Pokles ceny drahého kovu je proto dvojnásobně vítaný : na dosah jsou opět levné nákupy investičního zlata, a zároveň se na účtu objeví tučný zisk z opcí.

Historie se jak známo opakuje. Růst střídá propad ceny. Nedávno jsme podobnou situaci zažili u investičního stříbra, kdy se cena stříbra zřítila během pár dnů z 50 dolarů za unci na 34. Amatéři zaplakali,
investoři zajásali
. Je dobře, že mnozí naši klienti už uměli díky opčním konzultacím vydělat na propadu ceny stříbra a zařadili se tak mezi vskutku kvalifikované investory. Ještě příjemnější je, že nynější propad ceny zlata je zastihl dokonale připravené, čili si i v těchto dnech připisují na svých obchodních účtech velmi zásadní částky. Je dobré nakoupit drahý kov – jde o pojistku proti inflaci a o zajištění části úspor. Je skvělé umět využít cenové pohyby v obou směrech, což v těchto dnech oceňují právě absolventi našich tradingových konzultací.

Z mého pohledu lektora

tradingových konzultací
je nejpříjemnější vědomí, že získané znalosti zhodnocuje stále větší počet našich klientů. Drahé kovy mají své nesporné výhody. Jde o trvalou hodnotu, bez ohledu na cenové výkyvy. Jde o velmi solidní dlouhodobou investici, která se rozhodně neznehodnotí. A se znalostí jednoduchých opčních praktik lze z drahých kovů vytěžit veškeré výhody, které toto aktivum nabízí.

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE