Média & Blog

Má investice do stříbra smysl? Pro laika nikoliv.

13. 12. 2010 - Autor: Martin Kopáček

Článek analytika SILVERUM s.r.o. Pavla Hály o investičním stříbře, který byl publikován na investičním webu, se rázem vyšvihl mezi nejčtenější. S potěšením zjišťujeme, že tento článek převzal také

respektovaný server tyden.cz.

Co je důvodem rostoucí popularity investičního stříbra? Jaká jsou úskalí investičního stříbra? Proč investiční stříbro nakupují kvalifikovaní investoři? Proč nákup investičního stříbra laikům naopak nedává smysl?

Investiční stříbro v posledních měsících strmě rostlo. Tak se dostalo do pomyslného hledáčku médií, která našla nový „horký tip“. Zájem o investiční stříbro je samozřejmě potěšující, ovšem je zapotřebí chladit „horké hlavy“ laiků. Laik nakupuje pod vlivem médií a nikoliv na základě kvalifikovaného vlastního uvážení investice. V poslední době se množí dotazy ohledně investičního stříbra, respektive způsobu a smyslu nákupu stříbrných slitků, cihel či mincí. Pokusím se nastínit, jak by měl investor k nákupu investičního stříbra přistupovat a co by měl předem zvážit.

Fyzické stříbro je výborným investičním nástrojem, které mám osobně z mnoha důvodů raději než zlato. Je tomu tak, i přes nutnost platit DPH a přes horší výkupní podmínky, než má zlato. Stříbro přesto pravidelně nakupuji po řadu let – a paradoxně mne vůbec netěší růst ceny stříbra. Proč?

Investiční stříbro patří mezi nástroje kvalifikovaných investorů. Investiční stříbro je mimořádně silný nástroj pro investory, kteří hledají lepší rezervu pro případ krachu měny, než je obecně známé investiční zlato. Investiční stříbro používají investoři také k zajištění svého „papírového“ porfolia. Investiční stříbro je způsob, jak se zajistit na penzi a jak konzervativně uložit své úspory.

Stříbro má oproti známějšímu zlatu
mnohé výhody, které ovšem laik nezná.

Laik uvažuje pouze v intencích „nákup-prodej“, čili vcelku jednoduchou spekulativní logikou. Často jedná právě pod vlivem médií, které upozorňují na momentální růst té či oné komodity.
Naopak kvalifikovaný investor pohlíží na nákup fyzického stříbra z
podstatně širší perspektivy, především jako na zajímavějšího uchovatele hodnoty.

Kvalifikovaný investor kupříkladu nakupoval to, co není ve středu zájmu médií. Investiční stříbro v dobách, kdy stála unce kolem osmi dolarů, zajímalo pouze investory, kteří uměli správně zhodnotit potenciál růstu. Laik ve stejné době nakupoval „kvalitní“ dluhopisy renomovaných bank nebo severských států v různých fondech…

Ovšem není růže bez trní. Pavel Hála
ve svém článku upozorňuje na postup při výkupu, i na DPH, kterým je investiční stříbro zatíženo. Pro laika kritická informace, pro kvalifikovaného investora nikoliv.

Proč?
Kvalifikovaný investor ví, jaký má investiční horizont a že nakupuje investiční stříbro pro jeho skutečnou hodnotu. Nespekuluje na růst ceny, ale hledá trvalou hodnotu pro případ krachu měny či státního bankrotu. Hledá zajištění svého porfolia, v němž investiční stříbro plní roli „poslední záchrany“. Kvalifikovaný investor zkrátka nakupuje stříbrné slitky a mince proto, aby je držel, řečeno slovy legendárního investora Warrena Buffeta „dlouhodobě, nejlépe navždy“.

Kvalifikovaný investor proto paradoxně vůbec není potěšen růstem ceny – mnozí naši zákazníci vzpomínají na doby, kdy nakupovali při ceně osm, deset, jedenáct či patnáct dolarů za unci. A přejí si, aby se stříbro snad někdy k této hodnotě opět aspoň mírně přiblížilo…
A jak pohlíží kvalifikovaný investor na výkupní cenu? Vůbec ji nyní neřeší. Proč? Kvalifikovaný investor doufá, že své stříbrné slitky a stříbrné mince nebude muset nikdy prodat – došlo by totiž na katastrofický scénář krachu měny či státního bankrotu…. Kvalifikovaný investor samozřejmě dobře ví, že v takovém případě bude prodávat za naprosto jiných výkupních podmínek než jsou dnes – sám si je totiž bude jako majitel drahého kovu určovat. A o zájemce o koupi nebude mít rozhodně nouzi…

A co laik?
Laik jedná přesně naopak. Laik kupuje pod vlivem médií a emocí, chce vidět stálý růst ceny. Denně přepočítává, za kolik by mohl už prodat. Laik stále křečovitě řeší současné výkupní podmínky, řeší aktuální DPH….přepočítává každé procento pohybu spotu a dumá nad „levnými nákupy“.
Místo orientace na vysoce likvidní slitky, které jsou v násobcích uncí, kupuje laciný brak, který je vhodný leda k průmyslovému zpracování. Laik vůbec netuší, že skutečný trh s investičním stříbrem není v Evropě, ale v anglosaském světě. Raduje se nad nízkou cenou slitku, aniž by chápal význam likvidity a tudíž i vyšší cenu ražebního prémia u kvalitního a likvidního slitku. Každý, kdo takto uvažuje, by neměl do stříbrných slitků a mincí vůbec investovat – k spekulaci na růst ceny jsou jiné nástroje.

Pokud jste tento článek dočetli až sem, zasloužíte si stručné shrnutí.
Zde je:
Investiční stříbro není vhodné pro laiky, kteří se ženou za vidinou zbohatnutí. Není vhodné pro laiky, kteří jednají pod vlivem médií.
Investiční stříbro je nástrojem kvalifikovaného investora. Je vhodné pro dlouhodobé uložení kapitálu a pro zabezpečení pro případ krizových situací. Je vhodným uchovatelem hodnoty a zabezpečením pro stáří. Stříbro je výborným nástrojem pro ty, kteří nechtějí spoléhat na sliby státu a politiků, kteří nechtějí přijít o své úspory v případě státního bankrotu. Stříbro je konzervativním nástrojem pro konzervativní a především rozvážné investory.

Pokud patříte mezi tento typ investorů, pak by investiční stříbro mělo být součástí Vašeho portfolia jako spolehlivá rezerva a uchovatel hodnoty Vašich úspor.

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE