Média & Blog

2011 – pěkně geograficky

10. 1. 2011 - Autor: Pavel Hála

Výhledy na další rok patří mezi tradiční články. A to i přesto že tyto texty mají často mizivou vypovídací hodnotu a spíš než o smysluplné analýzy se většinou jedná o plané věštění. Není náhodou že je lidé píší a vydávají mezi svátky nebo krátce po novém roce, kdy se předpokládá že čtenář je ještě v mírném opojení a nebere tedy tyto věštby tak vážně.

USA

Většinou se čeká v roce 2011 počátek konjunktury a s tím spojený růst akcií a dalších aktiv. Problém bude v tom do jaké míry bude tento růst tažen inflací. Možné riziko pro USA v tomto a příštím roce vidím především v resetu velkého množství Option ARM hypoték. O nich jsem psal přesně před rokem v této analýze. Většina ekonomů na tento problém dávno zapomněla a věnuje se více „hot“ věcem. Prakticky platí to co jsem psal před rokem. Klíčové je ale podívat se na tento problém v kontextu současné situace. Slyšíme o tom, že recese je dávno za námi a když budu citovat prezidenta Obamu „recovery is gaining traction“, jak zmínil ve svém novoročním projevu.

nezaměstnanost
Realita většiny Američanů ale vypadá docela jinak. Nezaměstnanost se drží na prakticky stejných hodnotách jako v době kdy krize zuřila naplno. Navíc když nebudete brát v potaz míru nezaměstnanosti podle zkresleného ukazatele U3 jenž se nám snaží cpát oficiální místa, situace začne vypadat mnohem povážlivěji. Např podle širšího ukazatele U6 je nezaměstnaných hrubo přes 15%. A to je právě klíčové si uvědomit. Velkým korporacím se sice začíná hromadit cash na účtech, domácnosti jsou na tom ale stále špatně. Většina z nich by tedy prudký nárůst splátek hypotéky nemusela unést a měli bychom tu další kolo problémů na realitním trhu. Samozřejmě, FED to může vyřešit stejně jako minule – deriváty odvozené od těchto hypoték skoupit a systém financování bydlení tak ještě více znárodnit. Aby to ale mohl udělat, musel by ve velkém prodávat vládní dluhopisy které má v držení, aby měl za co kupovat hypoteční dluhopisy. To mě přivádí k zajímavé úvaze. Pamatujete si jak Ben Bernanke ohlásil koncem roku další, masivní skupování federálních dluhopisů? Tento krok se v kontextu situace rostoucích akcií a cen aktiv celkově jevil jako nesmyslné proinflační jednání a krok špatným směrem. Možná ale Ben naopak projevil mimořádnou prozíravost a chytře se dopředu připravuje na problémy které mohou nastat.

Čína a Japonsko

Čína má velký problém. Píši o tom už několik let, v posledním roce to ale začlo být vnímáno i širší odbornou veřejností. Z jedné strany se soudruzi snaží udržovat realitní bublinu v chodu, z druhé strany na ně tlačí dlouhodobý problém vysoké inflace. Chod na současné obrátky není udržitelný, již dlouho to není otázka zda dojde ke zpomalení, ale kdy. Proti čínskému realitnímu boomu pracuje silná nerovnováha. Přestože se staví čím dal více residenčních projektů, ceny tohoto bydlení jsou vysoké. Řádově vyšší než průměrná mzda. Přes obrovské množství volných obytných ploch jsou tyto pro většinu lidí nedosažitelné. Zakopaný pes je ale někde jinde. To je strach ze sociálních nepokojů. Jinde po světě mají i větší problémy než jsou v Číně. Hlavním problémem Číny je ale samotná Čína, resp její politický systém.
Ve vyspělých demokratických státech existuje zpravidla bipolární politické rozložení (republikání x demokraté, labouristé x konzervativci, SPD x CDU/CSU). A když je nějaký opravdu pořádný problém, tak prostě jedna strana všechno hodí na tu druhou, která vládla před ní a ve vládnutí se na nějaký čas prohodí než na to voliči zapomenou. Všechno v klidu a v pohodě. V méně vyspělých demokratických zemích politické rozložení zpravidla není bipolární a někdy dojde k tomu, že se objeví úplně nová strana a z problému obviní všechny současné strany a pokusí se je nahradit. Opět to většinou proběhne relativně v poklidu.
Současná garnitura v Číně ale jaksi nemůže shodit vinu na někoho před nimi. Není na koho. Už od konce 2. světové války to totiž táhnou soudruzi sami. A to je problém. Ne nějaké bubliny na realitním trhu a inflace, nýbrž to že to není na koho hodit.

Všiml jsem si že se hodně mluví také o Japonsku a jeho zadluženosti, resp obrovském balíku dluhu který je nutné refinancovat. Narozdíl od ostatních si ale nemyslím že samo Japonsko může spustit globální krizi. Ano, problém Japonska by měl rozhodně velký globální dopad. Chci říct to, že pokud bude Čína i USA v tomto roce v pohodě, tak bude v pohodě i Japonsko a dokáže svůj dluh úspěšně refinancovat. Spouštěčem problémů Japonska by tedy mohly být pouze problémy Číny nebo USA.

Evropa

Neboli Německo a přilehlé závislé zěmě. Po ekonomické stránce to znamená to samé. Německo se rozjelo velmi slušně. Opět ale platí že je to podmíněno dobrou budoucí globální situací, tedy kondicí USA a Číny. Z hlediska dalších možných problémů je na řadě zdá se Portugalsko. Ale místo kde půjde o všechno je Španělsko. Uvídíme jak se jim podaří situaci zvládnout. Bude to podle mě záviset (kromě globální situace) na tom, zda se někdo náhodou nezeptá jak na tom Španělsko skutečně je. Možná si pamatujete na článek jednoho blogera na webu Financial Times který udělal analýzu, ze které vyplunuly závažné nesoulady mezi oficiálními makro daty ze Španělska. Článek byl stáhnut a FT se od něj distancovala. Stejné to bylo v případě Řecka i Irska. Tyto země (zvláště Řecko) měly problémy mnoho let. Že to prasklo v minulém roce bylo způsobeno prostě tím, že se někdo zeptal jaká je jejich skutečná situace. Osud Španělska tedy bude záležet na tom zda se neobjeví někdo dostatečně důležitý kdo položí otázku jak na tom tato země skutečně je. Jak bychom se ale mohli dozvědět od vysokých představitelů unie, pokládání takových otázek je naprosto nepřijatelné a je v rozporu s myšlenkou evropské integrace a solidarity na níž stojí základy unie. Chudák tedy ten kdo tuto otázku položí a bude chtít znát něco tak protievropského jako je prostá skutečnost.

Závěr

Přes všechny nastíněné problémy je asi spíše pravděpodobné že soudruhům v Bruselu Číně se podaří situaci tento rok nějak zvládnout. Z USA se budeme zřejmě dozvídat jak rychlý nově nastartovaný hospodářský růst je. Při pohledů na ruku v ruce rostoucí ceny komodit bude pouze otázkou do jaké míry se na tom podílí inflace. Možnost deflace, resp toho že tento rok něco praskne, tu přesto stále je. Jak už jsem psal ale na začátku, jedná se o plané věštění, protože realitu dopředu nikdo nezná.

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE