Média & Blog

Brexit se blíží, nervozita roste

16. 6. 2016 - Autor: Martin Kopáček

Že na trzích panuje nervozita, to není žádným tajemství. Index opční aktivity VIX, zvaný též někdy index strachu, vzrostl nad hodnotu 20. Tam jsme VIX již dlouho neviděli. Naopak akciové indexy, které po řadu týdnů stoupaly, náhle začaly klesat. Velcí investoři jednají naprosto logicky – vybírají zisky před blížícím se referendem v Británii.

Média spekulují o tom, zda Britové zvolí odchod nebo setrvání v EU. Průzkumy mínění vycházejí stále půl na půl. Mediální masáž o hrůzách, které by dopadly na Brity a na zbytek světa v případě odchodu, je silná. Cíl je jasný – stejně jako v případě irského referenda (vzpomínáte si ještě?) nebo v případě nedávného skotského referenda (také již zapomenuto) je třeba mainstreamem dopředu vyděsit voliče tak, aby šli k referendu a aby hlasovali proti vystoupení Británie. Proč?

Londýn je stále centrem tzv. obchodu s penězi. Má zde sídlo řada zahraničních bank, brokerů atd. Díky tomu mohou vyvíjet činnost dalších státech EU. Ve chvíli, když by Británie odešla z EU, nastal by problém s dalším fungováním těchto institucí pro obyvatele EU.

Nemyslím si, že britské referendum skončí po 23.6. odchodem Británie z EU. Dovolím si kacířskou myšlenku, že příliš nezáleží na tom, kdo jak volí. Důležité je, kdo bude počítat. Co mne vede k pochybám o regulérnosti výsledku? Podívejte se na tzv. Irské referendum. Když dopadlo „špatně“ (nebo prostě nevycházely počty hlasů tak, jak by si přáli mocní pánové a dámy v Bruselu), hlasovalo se znovu. Nedávné volby rakouského prezidenta také vzbuzují úsměv – na poslední chvíli rozhodlo o zvolení „správného“ kandidáta pár tisíc korespondenčních hlasů.

Takže si počkáme, jak a kdo bude počítat hlasy. Pokud by tedy Brexit skončil opravdu odchodem z EU, jistě by bruselská administrativa hbitě vytáhla z rukávu cosi jako záložní plán. Třeba takový, že by Británie získala vše, co by si nadiktovala – aniž by vystoupením z EU opravdu přeťala to, co se asi britským voličům zajídá. Přeregulace, ztráta národní legislativy, diktát o vnitrostátní a zahraniční politice, přesidlování imigrantů z Afriky. Jistě by se nějaká „britská cesta“ v kuloárech Evropské komise našla. Obavy z Brexitu tedy nemám.

Investoři přesto stahují zisky z trhu. Vidíme to na poklesu akciových indexů a na růstu indexu strachu VIX. Proč? Rozumnější investoři si zkrátka počkají na výsledek počítání hlasů. A na reakci EU v případě, že by hlasování dopadlo v neprospěch EU. Přelévání peněz z akciových trhů vidíme v růstu ceny zlata a stříbra. Zlato se pohybuje těsně pod 1300 dolary, stříbro je vysoko nad 17 dolary za unci.

Vidíme také velké vklady zlata a stříbra do burzovně obchodovaných ETF. A samozřejmě růst ceny těchto zlatých a stříbrných fondů. Do zlatého fondu GLD bylo před pár dny přidáno 76.401 troyských uncí zlata. Do stříbrného fondu SLV přibylo dalších 2.376.720 uncí stříbra.

První omezení jsou v dodávkách stříbrných slitků 10 uncí s. Producenti nestíhají pokrývat poptávku, která roste každým dnem, kdy se blíží hlasování o Brexitu. Doplňujeme tyto slitky do skladu průběžně, zvýšili jsme objemy nákupů u rafinérů k limitům. S trochou štěstí budeme nadále zvládaty pokrývat velkou poptávku tuzemských investorů po drahých kovech – a to nejen do britského hlasování dne 23.6., ale i po něm.

E-BOOK ZDARMA

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Průšvih US ekonomiky katapultoval zlato vzhůru

Spoření do kovů: Nakoupeno levněji.

Varování: Miliardáři nakupují zlato

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio drahých kovů, 1. část

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE