Média & Blog

Burza zlata – manipulace ceny algoritmickými obchody?

24. 10. 2013 - Autor: Martin Kopáček

Burzovní seance v pátek 11.října se vyznačovala abnormálním pohybem ceny zlata. Pokles ceny zlata byl o 20 dolarů během jedné minuty. Co to způsobilo? Na burze se objevil prodejní příkaz na 5.000 kontraktů zlata. Obvykle v prodejním (i nákupním) příkazu obchodník stanovuje limitní cenu pro vyplnění příkazu, tj. jednotnou cenu pro realizaci všech futures. Zde ale šlo o tzv. market příkaz – čili o příkaz, který při prodeji akceptoval momentální dostupnou cenu. Pro ilustraci: 5.000 futures kontraktů na zlato by fyzicky reprezentovalo zlato v ceně 12 miliard korun.

Netypický byl nejen formát příkazu, tedy akceptace libovolné momentální ceny. Netypický byl i velký objem prodejních příkazů. Burzovní servery na CME byly zahlceny a obchodování zlata se na deset vteřin zastavilo. Cena spadla z 1285 na 1265 dolarů za unci. Podle burzovních obchodníků byly při poklesu ceny zaktivovány také stoploss příkazy, čímž byla cena ještě rychleji akcelerována k 1265 dolarům.

Šlo o chybu, šlo o úmysl nebo šlo o snahu manipulovat trh se zlatem? Odpověď není snadná. Pokud šlo o chybu obchodníka, pak měl opravdu velké štěstí. Obří objem prodávaného zlata nejenže dostal cenu zlata pod support, ale obchodníkovi patrně zajistil i skvělý zisk. Příkaz pohnul trhem směrem dolů, takže pokud šlo o čistý short, byl zisk úctyhodný.
Mohlo ovšem jít i o zrušení long pozic ve zlatě u velkého investora, který se rozhodl k jiné alokaci peněz. To jsme ostatně viděli nedávno, když peníze z drahých kovů odtékaly do rizikových aktiv. I tehdy prodejní příkazy stlačily ceny zlata a stříbra na střednědobá minima. Obdobná situace by mohla nastat v případě, že by svoje zlaté rezervy začaly prodávat centrální banky. Pro připomenutí stačí zmínit nedávnou kyperskou krizi, kdy úvaha o možnosti prodeje kyperských zlatých rezerv stlačila ceny zlata na jih.

Mnozí burzovní komentátoři zastávají názor, že šlo o záměrnou manipulaci ceny zlata prostřednictvím algoritmických obchodních systémů. Některé algoritmické systémy vskutku vyčkávají na dosažení úrovní supportu nebo rezistence a pak spouštějí obchodní příkazy s cílem podpořit cenové momentum a samozřejmě z cenového pohybu maximum vytěžit. Je otázkou, zda obchodní roboty lze považovat za manipulátory trhu, nebo jestli je algoritmické obchodování již běžnou součást dnešního burzovního trhu.

Pro zkušené investory byl páteční propad ceny každopádně vítaný. Svědčí o tom i zobchodovaný objem zlata a stříbra na naší Burze Drahých Kovů. Zkušení investoři neotáleli a cenového pohybu hbitě využili k levnému nákupu investičního zlata a investičního stříbra. Viděli jsme zajímavé obchody, kdy si kupující na Burze Drahých Kovů přišli na velmi zajímavé ceny.
Také tradeři nemají důvod ke stížnostem. Rychlý pohyb ceny zlata pod cenová low byl dobrou příležitostí k výpisům put opcí nebo nákupu call opce na zlato.

Ve čtvrtek 17.října, kdy se spojené státy dostaly z pasti dluhového stropu, bylo během deseti minut zobchodováno těžko uvěřitelných 18.000 kontraktů. Opět došlo k zahlcení systémů burzy, cena futures kontraktu na zlato poskočila o 3 procenta. Kromě úvah o další chybě tradera či další manipulaci s cenou zlata se nabízí i souvztažnost s dohodou mezi republikány a demokraty o dluhovém stropu. Druhou možností je uzavírání short pozic ve zlatě u obchodníků, kteří spekulovali na pokračování poklesu ceny zlata.

Pro investora plyne z těchto událostí klasické poučení. Nemá smysl teoretizovat, kam půjde cena zlata nebo cena stříbra v krátkodobém horizontu. Nákup investičních kovů má investor udělat tehdy, když se mu jeví cena jako zajímavá, respektive když se blíží předpokládaným nákladům na těžbu (cca 1.000 až 1.200 dolarů). U nákupu investičního stříbra hraje v náš prospěch také světová průmyslová spotřeba a ubývající zásoby stříbra.
Jak vidíme na případech z burzovního tradingu, ani ostřílení burzovní veteráni se neshodnou, co je důvodem neobvyklých objemů obchodů. Predikovat v takové situaci vývoj ceny zlata není snadné. Absolventi tradingových konzultací mohou prudké pohyby trhu využít k vstupu do obchodu a spekulaci na návrat k normálu. Poslední vývoj na trhu zlata mnoha tradičním burzovním obchodníkům ukázal, jak ošidné je používání stoploss příkazu. Ti, kteří k zajištění pozic používají opce, situaci ustáli bez potíží. Volatilita na trhu zlata hrála opět v náš prospěch.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio – 1. část

Výkup zlata a stříbra: Jak nejlépe prodat?

Investiční zlato: Jak to vidí banky a jak investoři?

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE