Média & Blog

Cena zlata a cena stříbra: Mezi nulou a nekonečnem

19. 4. 2012 - Autor: Martin Kopáček

Největší pozornosti médií i části investorů se tradičně těší takzvané cílové ceny. Analytici a experti odhadují, kam se podívá cena za měsíc, za dva, na konci roku nebo do konce dekády. Zlato a stříbro jsou v těchto odhadech velmi vděčným námětem. Lze však na prognózy spoléhat?

Musíme oddělit dva druhy odhadů ceny zlata a stříbra: Tím prvním je krátkodobý popis tržní situace, kde známe aktuální stav nabídky a poptávky v kontextu dalších fundamentů. Právě fundamentální kontext často ozřejmí dění na trhu. Příkladem budiž propuknutí řecké krize a žádost o mezinárodní finanční pomoc. Fundamentem je v tomto případě obava o euro a samozřejmě obava o budoucnost EU obecně. Do alespoň dočasného zažehnání krize investoři v masovém měřítku hledají uchovatele hodnoty – a právě zde jsme zažili také skokové růsty ceny drahých kovů.
V takové situaci pomůže náhled technické analýzy, kde lze v dané situaci hledat oblasti cenové podpory a cenového odporu. Sledujeme také pozice těžařů, respektive producentů zlata a stříbra na trhu (jejich ochotu za dané situace produkci zlata a stříbra prodávat).
Z těchto faktorů si můžeme přibližně vytipovat pravděpodobný interval,
kde by se graf ceny zlata nebo graf ceny stříbra mohl pohybovat.

Pokud se ale vstupní podmínky změní – například když ECB skupuje dluhopisy problémových zemí atd. – pak dochází ke změně fundamentů a názor na vývoj ceny zlata nebo stříbra se samozřejmě mění.

Dlouhodobý odhad vývoje cen drahých kovů vychází opět ze znalosti fundamentů v okamžiku stanovování cenového výhledu. Ovšem pro dlouhodobější výhled je zapotřebí více odhadovat v rámci delšího časového vývoje, přičemž nikdy nevíme, jaké další fundamenty přinese zítřek, další měsíc nebo kvartál.
Také paměť trhu není příliš dlouhá a proto ani technická analýza nemůže dost dobře predikovat dlouhodobé hranice odporu nebo podpory. Odhad rozmezí pohybu cen drahých kovů je proto opravdu velmi orientační. Můžeme tipovat, že nalití likvidity ECB nebo FED bude znamenat inflaci, nemůžeme ale vyhodnotit všechna budoucí úskalí. O efektech tzv. černé labutě (nebo kostlivce ve skříni) ani nemluvě.

Z těchto důvodů jsme často svědky vydávání cenových doporučení, která jsou pravidelně měněna. Jak jsme si vysvětlili výše, není v lidských možnostech modelovat budoucí vývoj. Chybí čarovná koule nebo stroj času, bohužel. Přesto investoři zprávy s cenovými vyhlídkami milují. Důvodem je spíše povědomá snaha nechat si od tzv. odborníka potvrdit správnost zamýšlené investice a utvrdit se v investičním záměru. Analytik je člověk, který pro investora vyhledá okolnosti, které mají nebo mohou mít na vývoj ceny vliv. Analytik však není někdo, kdo umí určit,
kde bude cena zlata nebo stříbra na konci roku.

Přesto kupříkladu pro průmyslové komodity, zemědělské komodity i drahé kovy existují dlouhodobé fundamenty, které umožňují alespoň rámcový odhad. Je to třeba
trvalá inflace

, která ve větší nebo menší míře bude vždy. Také existují, zejména u nerostných komodit, pouze omezená ložiska pro těžbu. Svoji roli hraje průmyslová nebo jiná poptávka a aktuální výhled vývoje ekonomiky. A tak dále, a tak dále. To jsou ale fakta, proč je a bude konkrétní komodita potřebná a tudíž i vzácná. Nejde ale o premisy pro stanovování dlouhodobých cenových prognóz.

Zkušení investoři vědí, že pro rozumnou investici musí být dva faktory: důvod a výhoda. Důvodem je, třeba v případě drahých kovů, potřeba jedince zajistit se proti inflaci – a v budoucnosti místo hromádky papíru předat potomkům
něco v trvalé hodnotě drahých kovů

. Výhodou je fakt, že drahé kovy, především stříbro, mají omezené možnosti produkce a naopak rostoucí spotřebu. Pokud tedy najdeme u zamýšlené investice důvod i výhodu, můžeme udělat rozumnou investici.

Pokud hodláme řešit jen cenové pohyby v budoucnu, pak si nejspíš pleteme investici se spekulací. A spekulace, jak jsme si vysvětili, to je

naprosto jiná kategorie
.
Cílování budoucí ceny drahého kovu v situaci, kdy chceme chránit naše peníze před inflací, proto postrádá větší smysl. Chceme přeci ochranu volného kapitálu, respektive kapitálu pro případ horších časů.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro pod 33 dolary láká investory

Inflace nastartována, bilion eur je v oběhu

Investiční stříbro:Budujeme osobní portfolio (2.část)

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE