Média & Blog

Cena zlata nad 1100, stříbro nad 14 dolary.

28. 1. 2016 - Autor: Aleš Novotný

Od lednového propadu se finanční trhy zatím nedokázaly vzchopit k růstovému směru. Zda akcie našly svoje dno, to se ukáže v dalších týdnech. Cena zlata i cena stříbra proto překročily magické hranice : graf zlata se dostal nad 1125 dolarů za unci, graf stříbra otestoval 14,50 dolarů za unci. Investoři stahovali svoje prostředky z trhu a přelévali hotovost do stříbrných a zlatých slitků.

Startérem propadu světových trhů byla, jak jsme již několikrát psali, situace Číny. Čína zpomaluje, tamní trh nemovitostí je podle odborníků přehřátý. Pád ceny ropy zvýšil nejistotu investorů, protože na těžebním sektoru je navázáno mnoho podniků. A výnosy z ropy jsou u mnoha arabských a latinskoamerických států páteří státních ekonomik.

Nyní se ke slovu dostává další hrozba: příliv afrických běženců do Evropy. Německo už přiznalo, že nápor imigrantů nedokáže zvládnout. Do země přišlo v roce 2015 oficiálně 1,1 milionu Afričanů a obyvatelů konfliktních zemí Blízkého Východu. Jde o obtížně integrovatelné lidi, kteří budou v drtivě většině zátěží pro sociální, zdravotní i bezpečnostní systém. Hrozba teroristických útoků , které otřásly světem v závěru roku, zesílila.

Evropští lídři stojí před otázkou, co dál. Pokusy uplatit Turecko, aby lépe hlídalo hranice a zabránilo přílivu dalších běženců do Evropy, se pochopitelně ukázaly jako naivní. Turecko sice s chutí inkasuje peníze evropských daňových poplatníků, ovšem s plněním slibu ostrahy hranic si hlavu rozhodně neláme.

Lze tedy očekávat další příliv uprchlíků. Jakkoliv je lidského hlediska pochopitelná snaha pomoci, z ekonomického hlediska je přijímání nekvalifikovaných lidí z odlišného kulturního prostředí vyslovený hazard. Nápor na sociální a zdravotní systém evropských zemí bude vzrůstat. Jaký lze očekávat dopad na ekonomiku a na úspory?

V průběhu roku můžeme předpokládat, pokud bude proud uprchlíků do EU pokračovat, s postupným oslabováním evropské měny. Větší náklady na zdravotní, sociální a bezpečnostní systém by se mohly promítnout růstem státních dluhů a znehodnocováním měny – eura i české koruny.

Katastrofické scénáře ekonomického vývoje věští opět známý „doomsayer“, Marc Faber. Tento známý ekonom uvedl, že propady akciových trhů na začátku letošního roku jsou pouze startem burzovního krachu. Faber čeká, že letos trhy spadnou až o 80% a že světová ekonomika opět spadne do celkové recese.

Pokud by se tyto scénáře naplnily, byl by rok 2016 opravdu neradostný. Mohli bychom si prožít znovu krach trhů ne nepodobný roku 2008 a následnou globální recesi let 2009-2011. Tehdy cena zlata vyletěla k 1900 dolarům za unci, cena stříbra tehdy testovala rekordních 50 dolarů za unci. Aktuální tlaky na nízké ceny zlata a stříbra by byly překonány. Zlato a stříbro by v případě naplnění pesimistických ekonomických scénářů mohly zopakovat svůj raketový růst.

E-BOOK ZDARMA

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio, 1 část.

Trhy padaly ke dnu – a někdo skupoval stříbro

Cena zlata nad 1100 dolary. J.P.Morgan drží ceny stříbra

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE