Média & Blog

Cena zlata: Těžaři a Berlusconi ruku v ruce

28. 2. 2013 - Autor: Martin Kopáček

Pokles ceny drahých kovů vždy přivábí pozornost zkušenějších investorů. Nízká cena totiž může vyvolat situaci, kdy těžaři a zpracovatelé drahých kovů vyhodnotí cenu jako nezajímavou a začnou snižovat své burzovní kontrakty. To odradí spekulanty na pokles ceny, kteří začnou uzavírat své nekryté short pozice. Pokud je po komoditě poptávka, pak následuje zpravidla růst ceny. Odmítnutí nízké ceny producenty má za následek růst ceny. Tento mechanismus je dobře znám absolventům tradingových konzultací, kteří umějí tento proces sledovat, vyhodnotit a nastoupit do příslušné pozice.

Páteční COT data ukázala, že pokles ceny zlata se těžařům a zpracovatelům přestal líbit již v úterý 19. února. Páteční data tedy opravňovala k úvaze, že cena zlata poroste. V pondělí tedy mnozí investoři a tradeři nastoupili do pomalu rostoucí ceny zlata. A přišla nová zpráva, která cenu zlata katapultovala vzhůru: výsledek italských voleb. Proti očekávání se ve velmi silné pozici dostal do senátu bývalý premiér Silvio Berlusconi. Akciové trhy reagovaly propadem, neboť od Berlusconiho lze očekávat spíše odklon od úsporného kurzu. Vzrostly výnosy italských dluhopisů a skokově také cena zlata. Během dvou dnů se tak z jednoho kontraktu na zlaté ETF podařilo dosáhnout zisk 200 dolarů. Gratuluji všem, kteří se na tomto ukázkovém obchodu svezli. Já sám, jak absolventi mých konzultací vědí, zlato neobchoduji. Nemám je rád právě pro jeho snadnou ovlivnitelnost politickými událostmi a příliš velké skladové zásoby v trezorech centrálních bank.

Cena stříbra nedala takový signál, abych jej zobchodoval stejným stylem, jakým bylo možné zobchodovat zlato. Pokud se pozorně podíváte na pozice těžařů, pak uvidíte rozdíl mezi zlatem a stříbrem. Jestli u zlata byl signál k nákupu, u stříbra takový signál není. A jak víme, na signály se musí čekat trpělivě. Trpělivost přináší růže, pardon, v našem případě peníze.

Objevila se ale jiná, neméně skvělá obchodní příležitost: akciové indexy dopřály po dvouměsíčním růstu konečně šanci na velmi rychlý a bezpečný zisk. A to jsem si nemohl nechat ujít. Výsledky italských voleb totiž poslaly ke dnu akciové trhy tak razantně, že vzrostla volatilita na put opcích. A to znamená tučná prémia za výpisy. Opakovala se situace, kterou dobře známe
z výsledků prezidentských voleb v USA nebo z jednání o fiscal clif. Překotná reakce trhu vybízí k výpisu put opce. Zvolil jsem tentokrát opci se strike 145 a 144 na SPY. Za výpisy jsem dostal částky mezi 120 a 130 dolary za jednu vypsanou opci. To bylo v pondělí 25.února, když akciové trhy šly postupně k zemi.
Již druhý den, čili v úterý 26.února, jsem uzavíral část těchto opcí za ceny mezi 65 a 70 dolary. Rychlý rozpad ceny opcí je způsoben poklesem volatity. Trhy si první hysterickou reakci prodělaly v pondělí, v úterý se již zklidnily. Ve středu, kdy píšu tento článek, rozpad vypsaných opcí pokračuje. Zbytek svých pozic proto držím dál, budu uzavírat za ještě nižší ceny opcí. Pokud by se trhy rozhodly, že zamíří opět na jih, mohu opce velmi komfortně rolovat do dalšího měsíce.

Tento článek vznikl jako reakce na maily, které mi denně chodí. Mnozí zájemci o konzultace si chtějí udělat představu, jak obchoduji. Uvedené obchody vycházejí z aktuální situace, říkám tomu lov příležitosti. Kromě toho, jak vědí absolventi konzultací, obchoduji pravidelné strategie. Nicméně aktuální situace spojila několik šancí na výdělek: zlato z pohledu těžařů, zlato vzhledem k panice po italských volbách, indexy v reakci na italské volby. Jde o velmi konzervativní a bezpečné obchody. Zároveň děkuji těm absolventům mých konzultací, kteří mi opět zaslali reporty svých obchodů. Je pro mne důležité, že všichni vidíme stejné příležitosti a obchodujeme je prakticky stejně.

Závěrem: Po těchto mých článcích, týkající se ziskových obchodů na burze, pravidelně přicházejí maily nových zájemců o tradingové konzultace. Březnové termíny a část dubna jsou již obsazeny. Termín pro konzultaci si můžete sjednat mailem s kolegou Jánským, který mi organizuje diář (jiri.jansky@silverum.cz). Těším se na viděnou se všemi budoucími kolegy.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Výnos 38% je důvodem ke spokojenosti

FOMC poslal stříbro dolů – anebo do nákupního košíku?

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investiční stříbro: Růst přesně podle očekávání

Kdo a proč tlačí cenu drahých kovů dolů: Vyděláme?

Zpět na články

Nejnovější články


Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE