Média & Blog

Cena zlata u 1200 dolarů, stříbro u 15 dolarů. Jak dál?

11. 2. 2016 - Autor: Martin Kopáček

Akciové trhy zažívají sérii otřesů a výprodejů. Asijské trhy zažívají velmi turbulentní období, nervozita se přelila i na evropské a americké trhy. Investoři od ledna stahují peníze z finančních trhů, vybírají zisky. Spekulativní kapitál se z nákupních pozic otočil do prodejních. Rizikem jsou rostoucí CDS na banky, o kterých píše kolega Honza Dvořák zde .

Investiční zlato a investiční stříbro je konzervativní uchovatel hodnoty. Ačkoliv se to politikové snaží od doby zrušení zlatého standardu bagatelizovat, je tato pravda ověřena již 5.000 let. Potvrdila se v roce 2008 – 2011, kdy světem otřásala globální ekonomická krize. Cena zlata tehdy vylétla nad 1000 dolarů a zastavila se až na 1900 dolarech za unci. Investiční stříbro ve stejné době raketově rostlo z 8 dolarů na 50 dolarů za unci. Že může být situace obdobná, to ukázaly i nákupy miliardáře George Sorose, o kterých jsme zde informovali.

Nyní, když odborníci poukazují na nová rizika návratu globální recese, se tisíciletá pravda opět potvrzuje. Ceny zlata vyletěly z 1050 dolarů a v tomto týdnu opět testovaly hranici 1200 dolarů za unci. Cena unce stříbra vyrazila nad 15 dolarů. Na to, že cena zlata a cena stříbra porostou, kolega Pavel Hála upozorňoval již na začátku ledna na našem partnerském portálu .

Jaké jsou další možnosti vývoje ceny zlata a ceny stříbra. Důležitých bude několik základních faktorů:

Ekonomická data z Číny a z USA. Pokud na trhy dorazí nové série špatných zpráv, může dojít k panickým výprodejům a dalšímu růstu poptávky po zlatu. Zlato by pak mohlo překonat silný cenový rezist 1200 dolarů. V tom případě má z technického hlediska otevřenou cestu k další metě, kterou je 1400 dolarů. Naopak uklidnění trhu by mohlo přilákat na finanční trhy kupce, akcie a indexy by rostly, nervozita by polevila a ceny drahých kovů by mohly klesnout na příjemnější nákupní úrovně.

Ropa je stále velkým faktorem. Levná ropa decimuje hospodářství ropných arabských a jihoamerických států. To zvyšuje nepokoje ve světě a nervozitu. Rozvrat mnoha arabských a afrických zemí po tzv. Arabském jaru nyní nese hořké ovoce: do Evropy proudí statisíce migrantů. A to sebou nese nápor na sociální a bezpečnostní systém zemí EU. Roste kriminalita, státy se připravují na uzavření svých hranic. Před důležitými volbami je Německo a Velká Británie, může dojít k postupné demontáži Schengenského prostoru. To by nezůstalo bez dopadu na hodnotu eura, mnoho investorů by své peníze chtělo konvertovat právě do přístavu bezpečí: nakoupit zlato a stříbro.

Zvyšování úrokových sazeb v USA. Centrální banka USA stojí opět před dilematem, zda v současné neklidné době zvýší úrokové sazby. Dopad vyššího úroku na dolaru je celosvětový, protože dolar (jakkoliv je slabý) je stále světovou rezervní měnou. Zvýšení sazeb by mohlo dolar podpořit a snížit ceny zlata a stříbra. Naopak oddálení zvýšení úrokových sazeb by mohlo oslabit dolar – ceny drahých kovů by měly další prostor pro růst.

Věštění z křištálové koule nefunguje. Funguje znalost fundamentů, čili údajů z předchozích odstavců. Cena zlata a stříbra je samozřejmě závislá na mnoha proměnných, ale za důležité pokládám výše uvedené.

Nezapomínejme na COT analýzu, čili na sledování pozic velkých hráčů. Zlato i stříbro jsou komoditou, proto doporučuji sledovat způsob používání COTu v praxi komoditních obchodníků . Investoři do drahých kovů by měli tento způsob dobře ovládat. Tyto znalosti totiž pomáhají dobře načasovat nákupy i prodeje. Nemá smysl věštit z křišťálové koule, když COT nám dává relevantní údaje.

  • ——-
    Mohlo by Vás zajímat:

    Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio, 1 část.

    Masakr na akciích pokračuje. Investoři skupují stříbro

    Cena zlata vzrostla, stříbrné mince na rekordu

    Zpět na články

  • Nejnovější články


    Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

    Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

    22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
    Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

    Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

    Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

    18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
    V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

    ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

    ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

    15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
    Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

    Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

    Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

    11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
    Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

    Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

    Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

    8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
    Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

    Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
    Drahé kovy?
    Silverum!
    Garance zpětného výkupu.
    Tradice
    Více než 10 let na trhu.
    Nejlepší ceny
    stříbra v ČR.
    Garance původu a ryzosti kovů.

    Certifikace

    Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
    Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

    Spolupracujeme

    Logo US Mint
    Logo Munze Osterreich
    Logo Perth Mint
    Logo Royal Canadian Mint
    Logo Sunshine Mint
    Logo The Royal Mint
    Logo Česká Mincovna
    Logo 24SAFE