Média & Blog

Cena zlata v korekci, investiční stříbro opět vítězem

19. 9. 2011 - Autor: Martin Kopáček

Investiční zlato a investiční stříbro přinesly v posledních dnech nejednu investiční příležitost k nákupu za zajímavou cenu. Také tradeři, těžící z pohybů ceny zlata a ceny stříbra, si přišli na tučné zisky. Kdo si přál cenu zlata nad 1900 dolary, ten se dočkal. Dočkal se i ten, kdo chtěl nakupovat zlato v cenové korekci. Ještě lépe tomu bylo u investičního stříbra. Investiční stříbro a investiční zlato zkrátka musely za poslední dva týdny potěšit každého.

Laik se asi diví, jak razantními pohyby prošlo v uplynulých dvou týdnech
investiční zlato a investiční stříbro

. Místo vlastního názoru, podloženého znalostmi, žije laik z virtuální reality médií. Média se tradičně soustředila na nepodstatné, neboť média si všímají průvodních jevů, nikoliv příčin cenových pohybů. Mediální zprávy o cenových pohybech proto v laikové mysli vyústí zpravidla v naprosto opačný závěr, než jaký vyvodí investor i trader.
V živé paměti máme cenové pohyby na stříbře na začátku tohoto roku, kdy po razantním růstu došlo k propadu ceny stříbra. Zatímco média prezentovala propad ceny stříbra jako negativní jev, investoři po dlouhé době nakupovali ve slevě. Podobná situace se nyní – bohužel ve velmi malém měřítku – opakovala na trhu investičního zlata. Pokles ceny zlata, byť malý, využili hbití investoři k nákup a tradeři k realizaci tučných zisků (viz naše facebookové stránky). Média po zprávách o rekordních cenách zlata píšou o propadu ceny zlata. Trader i investor by ve stejném časovém období reportoval investice za dobrou cenu i realizaci zisků…

Trhy se mění. Také role investičního zlata a investičního stříbra se za poslední dva roky diametrálně změnila. Na

tradingových konzultacích vysvětluji zájemcům
, že změna trhu spočívá především v závažnosti, jakou cenotvorným zprávám přisoudí trh. Změnou trhu totiž není, zda cena roste či klesá. Růst a pokles trhu, to je naprosto přirozený cenový vývoj. Změnou trhu je jiná než obvyklá reakce na stejný typ zprávy.
Absolventi tradingových konzultací vědí, že nyní kupříkladu reagují trhy velmi citlivě na zprávy týkající se vývoje v eurozóně, což nebývalo dříve pravidlem. Taktéž vědí, jak odlišně trh reaguje na výsledkovou sezonu, na zprávy o vývoji nezaměstnanosti nebo na zprávy o prodeji domů v USA. Situace, ve které se trhy nacházejí, je charakterizována dvěma slovy: strach a nejistota. Proto trhy reagují velmi razantně, někdy přímo přehnaně. Trhy jsou volatilní, což hraje do karet všem, kteří chápou souvislosti.

Zatímco laik je překvapen cenovými pohyby zlata a stříbra, investor i trader důvody cenových pohybů vnímá a
umí adekvátně reagovat

. Na tradingových konzultacích říkám klientům jednu základní pravdu: Nikdo nemá křišťálovou kouli. Nikdo neví, kam nakonec cena zlata nebo cena stříbra půjde. Investor a trader ovšem mají pod kontrolou svoje emoce a vyvarují se vstupů do trhu pod tlakem mediálních zpráv. Laik naopak jedná pod vlivem médií, čili v devíti případech z deseti zcela chybně.
Média nyní řeší, zda cena zlata překoná 2000 dolarů za unci, nebo zda se cena zlata naopak podívá pod hranici 1700 dolarů. To naprosto irelevantní úvaha. Investor a trader si zodpovědí jinou otázku: Co udělám, když bude cena na 2000 nebo na 1700 dolarech? A umí reagovat na obě varianty. Mimochodem skutečný trader a investor si právě v této situaci uvědomí, jak příjemnější je situace v investičním stříbře, kde již došlo k razantní korekci.

Pojďme dále. Média v posledních týdnech řeší, zda dojde k rozpadu eurozóny, investor s traderem se připraví na obě varianty. Média předkládají názory všemožných guru, zda USA sklouzne do druhé , třetí nebo kolikáté recese – investor a trader si
připravují obchodní plány pro obě varianty

. Vidíte, v čem je rozdíl mezi laikem na jedné straně a investorem či traderem na straně druhé? Zatímco média probírají možnosti růstu ceny stříbra, nebo poklesu ceny zlata, investor s traderem pilují obchodní plány pro všechny varianty.

Vřele proto doporučuji sledovat podstatu, nikoliv průvodní komentáře. Málokdo umí předpovědět směr trhu – a jak říkám klientům na

tradingových konzultacích
, nejsem výjimkou. Málokdo umí předpovědět růst nebo pokles trhu, ještě méně jedinců umí vystihnout cenová dna k nákupu nebo cenové vrcholy k prodeji. Mediální zprávy rozhodně nejsou faktory, které by měly určovat investiční chování.

Zpět na články

Nejnovější články


ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 200 dolary za unci

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 200 dolary za unci

1. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE