Média & Blog

Cenu zlata ovlivní Janet Yellen, rizika bank se zvyšují

18. 11. 2013 - Autor: Aleš Novotný

Projev Janet Yellen při nástupu do čela FEDu ukazuje, že nová šefka FEDu mít mimo jiné zásadní vliv na cenu zlata. Když dosavadní šéf FEDu Ben Bernanke v létě otestoval reakci trhu na případné omezení kvantitativního uvolňování, reagovaly trhy propadem. Bernanke tehdy zmírnil svoji rétoriku a možnost omezení kvantitativního uvolňování posunul až na konec letošního roku.

Nástup Janet Yellen ukázal, že nová šéfka FEDu bude nadále držet současnou politiku nulových úrokových sazeb a pumpování dalších peněz do ekonomiky. Zlato na projev Yellenové reagovalo růstem, stejně tak jako finanční trhy. Hrdliččí projev (tj. podpora uvolněné měnové politiky) vyvolává obavy z výše budoucí inflace. Tzv. dlouhé pozice ve futures na zlato reagovaly nárůstem. Počet dlouhých pozic ve zlatých futures se zdvojnásobil oproti cenovému dnu, které zlato dosáhlo letos v létě. Celkový počet dlouhých pozic ve zlatě vzrostl za poslední týden o 13 procent a dosáhl počtu 87.689 long futures.

Kritika dlouhodobého udržování nízkých sazeb a upozornění na budoucí rizika přišla i od bývalého manažera procesu kvantitativního uvolňování. Andrew Huszar, který v roce 2009 stál u samého počátku procesu QE, upozornil na problematické výsledky. Podle Husazara se z procesu zamýšleného na podporu americké ekonomiky stala bezprecedentní akce na podporou velkých amerických bank. Huszar poukazoval dlouhodobě na nefunkčnost a rizika procesu kvantitativního uvolňování a po čase na své místo rezignoval . Nová šéfka FEDu Yellenová ovšem bude v tomto procesu pokračovat.

Miliardář John Paulson, který drží významné pozice ve zlatě, z těchto důvodů očekává růst ceny zlata. Podle Paulsona je zlato po cenovém poklesu levné a vzhledem k pokračujícímu kvantitativnímu uvolňování bude spolehlivým prostředkem proti budoucí inflaci. Varovným znamením je snížení ratingu čtyř velkých bank, které provedla ratingová agentura Moody´s. Podle agentury by v případě opakování bankovní krize americká vláda již odmítla nést náklady na udržení bank při životě. Ztráty by zaplatili investoři, akcionáři bank a držitelé dluhopisů těchto bank. O které banky jde? Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Bank of New York Mellon a Goldman Sachs.

Je proto pochopitelné, že snížení cíle pro zlato přichází právě od analytiků banky Goldman Sachs. Bankovní analytici vidí možnost poklesu ceny zlata až k hranici 1100 dolarů za unci. V situaci, kdy cenou zlata významně hýbou centrální banky, ETF burzovní fondy a šéfka FEDu Janet Yellen, má názor analytiků Goldman Sachs opodstatnění. Manipulace ceny zlata může být oběma směry. Nezapomínejme, že fyzická poptávka po zlatě a stříbře jde často jedním směrem, zatímco burzovní spekulace tlačí cenu drahých kovů opačně.

Zda měl pravdu zastánce zlata Paulson, známý příznivec zlata, nebo bankovní sektor, ukáže čas. Jisté je, že i přes cenové výkyvy patří právě investiční zlato spolu s investičním stříbrem mezi spolehlivé ochránce úspor před inflací.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Po zasedání FEDu zlato rostlo, Boullard je poslal zpět k 1300

Investiční stříbro: Jak ne/koupit padělek?

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE