Média & Blog

Doletí zlato na 1300 dolarů?

7. 3. 2016 - Autor: Martin Kopáček

Po celý rok 2015 se opakovala typická scéna: ceny akcií letí vzhůru, trh překonává nová a nová maxima. Analytici predikují vyšší a vyšší úrovně a doporučují nákupy. Ve stejné době cena zlata klesala, zlato bylo jednohlasně zavrhováno.

Přelom roku přinesl na trhy obavy, volatilitu. Akciové tituly se poroučely k zemi, nastaly výprodeje . Cena zlata začala růst. Uplynuly dva měsíce od začátku roku a vidíme obrat : stejní analytici, kteří věštili trvalý růst cen akcií a kteří zavrhovali investování do zlata, najednou otočili. Analytici se předhánějí v popisování růstu ceny zlata. Najednou mají plno vysvětlení, proč musel akciový trh klesnout a proč muselo růstu zlato.

Do médií se opět dostává druhá strana, nekritičtí obdivovatelé drahých kovů. Jako za každé korekce akciového trhu, i nyní čteme katastrofické články o kolapsu trhů, o kolapsu států, o kolapsu měn. Ani tento přístup ovšem není správný. Je třeba vždy zachovat chladnou hlavu a posuzovat vývoj na trzích s rozumem.

K čemu tedy opravdu došlo? Každý trh prochází dvěma základními fázemi: obdobím růstu a obdobím poklesu. Při růstu se přidávají noví a noví investoři, kteří nakupují v očekávání dalšího růstu ceny. Trh roste až do chvíle, než přestanou přibývat noví kupující. Pak začnou první investoři realizovat zisky, začnou levně nakoupené pozice prodávat při vysokých cenách. Jak sílí objem prodejů, cena klesá. Prodejní fáze může přejít do výprodejů, kdy je na trzích panika.

Při výprodejích krvácejí amatéři. Profesionálové mají dávno prodáno a naopak se připravují na nové nákupy toho, co je po výprodeji levné.

Proč tedy vyrostla nyní cena zlata nad 1250 dolarů? Výprodeje akciových trhů byly přiživeny mnoha faktory: Slábnutí Číny, syrský konflikt, imigrační vlna v Evropě a na ní navazující kolaps Schengenského prostoru, zjevná neschopnost politiků řešit krizové situace atd atd. Na akciovém trhu začaly výprodeje, umocněné problémy těžebního průmyslu v důsledku propadu cen ropy. Mnozí investoři vycítili, že v dobách nejistoty se zlato stane opět přístavem bezpečí. Příkladem, na který jsme dávno upozornili, jsou investice do zlata miliardáře George Sorose .

Ceny zlata rostou, ceny stříbra ovšem nepředvedly nijak extrémní pohyb. Cena zlata tedy může být již hodně vysoká. Jak ukazuje COT, sázky na pokles ceny zlata trvale rostou . Ukázala to i poslední statistika z minulého týdne, kdy se tzv. Krátké pozice (spekulace na pokles) opět znásobily. Může tedy cena zlata dále růst?

Ano, samozřejmě že může. COT je přehled pozic velkých hráčů. Ukazuje názor skutečných hybatelů trhu. Tito hybatelé trhů nemusí stlačit cenu zlata příští týden ani příští měsíc. Cena zlata může být dál tažena novými geopolitickými událostmi. Může být tažena i nákupním sentimentem, který na trhu zlata nyní je – široká medializace poklesu akciových trhů nahrává růstu ceny zlata.
Zlato nakupují i malí investoři, kteří zpravidla jako první zpanikaří při jakýchkoliv negativních zprávách z trhů.

Aktuální růst ceny zlata je důsledkem toho, co se na finančních trzích a ve světě děje. Poklesy akcií a válečné konflikty (včetně následné imigrační vlny do EU) jsou faktory posilující cenu zlata. Pozice velkých hráčů ovšem ukazují, že velcí investoři považují aktuální ceny zlata již za vysoké.

Takže malé doporučení na závěr: Pravidelné a postupné přikupování zlata a stříbra pomáhá eliminovat výkyvy ceny drahých kovů – například využitím Stříbrného účtu . A znalost COT dává všem investorům přímý pohled na trh, bez teoretizování akademiků i bez strašení hlasatelů konce světa. Všem investorům vřele doporučuji vnímat články Václava Pecha a naučit se číst COT. Jak na to, napoví tento Komoditní manuál:

  • ——-
    Mohlo by Vás zajímat:

    Zlato a stříbro: Rizikem může být i Británie

    Krach hypoték? Rizika rostou

    Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio, 1 část.

    Zpět na články

  • Nejnovější články


    Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

    Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

    22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
    Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

    Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

    Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

    18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
    V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

    ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

    ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

    15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
    Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

    Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

    Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

    11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
    Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

    Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

    Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

    8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
    Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

    Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
    Drahé kovy?
    Silverum!
    Garance zpětného výkupu.
    Tradice
    Více než 10 let na trhu.
    Nejlepší ceny
    stříbra v ČR.
    Garance původu a ryzosti kovů.

    Certifikace

    Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
    Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

    Spolupracujeme

    Logo US Mint
    Logo Munze Osterreich
    Logo Perth Mint
    Logo Royal Canadian Mint
    Logo Sunshine Mint
    Logo The Royal Mint
    Logo Česká Mincovna
    Logo 24SAFE