Média & Blog

FED a ceny drahých kovů: Proč neklesá objem prodeje investičního stříbra?

27. 5. 2013 - Autor: Jiří Jánský

Čtvrteční vystoupení Bena Bernankeho a následné zveřejnění záznamu z jednání FEDu očekávaly finanční trhy s napětím. Po úvodním růstu následoval rázný pokles US trhů. Hlavní otázkou bylo, zda FED bude pokračovat v nákupech dluhopisů, čili zda podrží další růst akciových indexů. Šéf FEDu Ben Bernanke nejprve publikum naladil pozitivně, finančním trhům by měl pokračovat příliv likvidity ze strany FEDu. Ovšem jen do doby, než by se oficiální míra inflace přehoupla přes 2%, nebo až by míra nezaměstnanosti v USA klesla pod 6,5%.

Po tomto vyjádření následoval propad trhu, umocněný zveřejněním záznamu z jednání členů FEDu. Ze záznamu vyplynulo, že v dalším pokračování ve skupování dluhopisů nejsou členové FEDu jednotní. Likvidita by tedy mohla vyschnout. Mnozí odborníci varují, že v tom případě křehké ekonomické oživení nemusí pokračovat. Vrátíme se zpět do krizových dob, do recese?

Riziko návratu do recese, umocněné neradostným vývojem v eurozóně (ekonomika jižních států je stále v dlouhodobé recesi, Německo zpomaluje, zvyšuje se nezaměstnanost), poslalo trhy dolů. Ceny zlata a stříbra, které jsou pod tlakem právě z důvodu přelévání peněz, dále neklesaly. Short spekulace na další pokles ceny zlata a stříbra jsou brzděny postojem producentů, kteří vnímají aktuální ceny již dlouhou dobu jako příliš nízké. Nízké ceny papírového stříbra a zlata, tedy spotové ceny na burze, proto ostře kontrastují s realitou fyzického trhu. Zatímco ceny zlata a stříbra na burze klesají, poptávka po investičním stříbře a investičním zlatě neklesá. Důsledkem je stav, kdy světové mincovny produkující likvidní mince nestíhají pokrývat poptávku. A nejde jen o tyto mincovny, poptávku nestíhají pokrývat ani rafinéři. Kupříkladu světová jednička v produkci investičních stříbrných slitků a cihel, rafinérie Johnson Matthey, nestíhá produkovat dostatek stouncových stříbrných cihel. Situaci pocítili i evropští investoři, když zájem o koupi těchto stříbrných investičních cihel převyšuje dodávané objemy.

Na zvláštní situaci upozornil znalec drahých kovů Eric Sprott. Ze statistik US mincovny vyplývá, že mincovna prodává 50x více stříbrných mincí, než prodává zlata. Investiční stříbro je zřejmě vnímáno jako potenciálně zajímavější kov, a to nepochybně i kvůli větším možnostem využití, než má zlato. Sprott varoval před riziky mezi papírovým trhem (burzou) a fyzickým trhem drahých kovů. Jestliže, říká Sprott, se na burze za jediný den zobchoduje formou papírových kontraktů celoroční produkce stříbra, je otázkou, kdy dojde k cenovému růstu. Stačí větší požadavek na fyzické dodání kovu místo vyrovnání v penězích. Fyzického stříbra pak nebude dostatek.

Vystoupení šéfa FEDu ovšem nemělo dopad pouze na US trhy, ačkoliv americká ekonomika by oficiálně měla být z recese venku. Když se otevřela japonská burza, rázem spadl index Nikkei o neuvěřitelných 7%. Japonsko se naopak potýká s dlouhodobou ekonomickou stagnací, je tedy opakem USA. I japonský trh poklesl v reakci na zprávy z FEDu.

Jak vidíme, přelévání peněz z kovů do akcií má své dopady. Pokud velcí hráči likvidovali své pozice v ETF na drahé kovy, aby spekulovali na růst cen akcií tažených levnými penězi FEDu, došlo k poklesu burzovní ceny zlata a stříbra. Není ale jisté, jak dlouho levné peníze od FEDu budou do oběhu pumpovány. Investoři do drahých kovů naopak za nízké ceny nakupují investiční stříbro a investiční zlato. Důkazem je rekordní poptávka po investičním stříbře, kdy US mincovna produkuje 50x více investičních stříbrných mincí než zlatých mincí. Cenové pohyby, které probíhají na akciových trzích a na trzích drahých kovů, hrají do karet kvalifikovaným investorům.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Výnos 38% je důvodem ke spokojenosti

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Drahý slitek aneb Nejsem tak bohatý, abych …

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio 2.část

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Zpět na články

Nejnovější články


Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE