Média & Blog

FED přilil olej do ohně, obavy z recese rostou

22. 9. 2011 - Autor: Martin Kopáček

Včerejší zasedání americké centrální banky investory nepotěšilo. FED přiznal, že americké (a potažmo světové) ekonomice hrozí recese, s razantními dopady na finanční trhy. Trhy reagují dalším propadem.

Očekávání, že FED vytáhne králíka z kouzelného klobouku a zachrání skepsi propadající trhy, se nenaplnilo. Americká centrální banka vskutku nemá mnoho nástrojů ke stimulaci skomírající ekonomiky: úroky jsou dlouhodobě na minimu, ale nikdo si půjčky na rozvoj podnikání nebere. Důvodem je především slábnoucí domácí poptávka a nejistota ohledně dalšího vývoje, což rozhodně není prostředí, kdy by firmy realizovaly expanzní politiku.

Včerejší ohlášení programu Twist nevzbudilo pozitivní reakci. Šéf FEDu Ben Bernanke po dvoudenním jednání FEDu seznámil veřejnost s plánem na odkup dlouhodobých dluhopisů a prodej dluhopisů krátkodobých. Výsledkem by mělo být snížení nákladů státního dluhu USA. To ovšem není nic, co by trhy přesvědčilo o stimulaci ekonomiky a naplnilo investory optimistickým očekáváním hospodářského růstu.

Twist se tak liší od předchozích dvou kol kvantitativního uvolňování, kdy de facto nešlo o nic jiného, než o tištění nových peněz. Krátkodobá rally na akciích a komoditách, kterou QE1 a QE2 způsobilo, je však minulostí. Twist ovšem nepůsobí tak razantně na inflaci, díky čemuž investiční zlato i investiční stříbro zlevnily. Zlevnění je ovšem v ceně spotu, kotovaném v dolarech. Dolar ale kvůli snížení inflačních obav naopak posílil. Cena zlata ani cena stříbra proto zdaleka nezlevnila o tolik, o kolik bychom si přáli.

Ale zpět k včerejšímu dění: Trh byl negativně naladěn zprávou agentury Moody´s, že snižuje rating dlouhodobých závazků bankovních gigantů Wells Fargo a Bank of America. Skutečně drtivým úderem bylo Bernakeho prohlášení o riziku návratu recese a možnosti tvrdého dopadu na finanční trhy. Pokud k těmto zprávám přičteme stupňující se obavy investorů z vývoje v předlužené Evropě, je včerejší propad trhů logickým důsledkem.

Investiční stříbro a investiční zlato se stále drží na zajímavých úrovních, i přes posílení dolaru. Příznivých cen obratem využili další investoři k nákupům. Je totiž otázkou, jak dlouho investorům vydrží optimismus ohledně inflace. Pokud se potvrdí propad USA do recese, není vyloučeno, že FED pod tlakem situace kapituluje a opravdu přistoupí k QE3. Pak by patrně byla inflace velmi razantní. Investoři již pátý den skupují v nebývalém množství

stříbrné slitky NTR
,

a
mince Buffalo
.

Jaký bude další vývoj ceny zlata a ceny stříbra? Nezapomínejme, že ve hře je nadále osud Řecka, nad nímž se vznáší Damoklův meč v podobě 99% pravděpodobnosti státního bankrotu. Velkým problémem pak bude osud bankovního sektoru, který již nyní čelí krizi důvěry. Evropská banka a MMF varují před případným kolapsem Itálie, Portugalska a Španělska, který by měl nedozírné následky. Evropští investoři jsou si toho vědomi, proto využívají negativního vývoje v USA k nákupům zlata a stříbra za zajímavé ceny.

Pro absolventy opčních konzultací: Dnes po otevření US trhu (a jasné reakci na data o nezaměstnanosti) můžeme zkusit vytipovat tzv. bezpečné vzdálenosti u indexů, ovšem spíše pro krátkodobé opce. V případě proražení na put straně je vhodné neotálet s rolováním, naopak na call straně v současnosti není příliš důvodů pro velký růst. Za povšimnutí stojí včerejší výsledky prodeje nových domů, které nedokázaly investory přesvědčit o zlepšení situace.
Put opce je dobré sledovat také v papírovém instrumentu na stříbro, ale pozor na SR úrovně.
A jako vždy – vše zásadně s pojistkou!

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE