Média & Blog

FED zvýšil úrokové sazby. Přijde krach trhu?

21. 12. 2015 - Autor: Jiří Jánský

Americká centrální banka drží v rukách klíčovou světovou měnu, americký dolar. Vášnivé debaty, zda je dolar světovou měnou oprávněně či nikoliv, přenecháme teoretikům. Nás, investory do drahých kovů a burzovní obchodníky, zajímá realita. Šéfka FEDu Janet Yellenová zopakovala, že americký měnový výbor FEDu bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb velmi opatrně i v roce 2016. Důvodem podle členů FEDu je dobrá kondice americké ekonomiky. Tempo zvyšování úrokových sazeb nebude prý mechanické, ale bude se řídit vývojem globální a americké ekonomiky.

Úrokové sazby jsou velmi důležité, trhy na rozhodnutí FEDu vždy čekají s velkým napětím. Proč? Nízké úroky znamenají levný dolar, zpravidla také ochotu k investování a půjčování. Ceny akcií zpravidla rostou, roste nákupní apetit investorů. Drahé kovy, pojistka proti rizikům , v období konjunktury logicky klesají. To jsme ostatně viděli po roce 2011, kdy byla globální krize vcelku zažehnána. Akcie zdražovaly, zatímco zlato a stříbro zlevňovaly.

Americký FED tedy zvýšil sazby, zcela dle očekávání trhu. Sílí ovšem hlasy, které upozorňují na rizika. V pátek propadl akciový index Dow-Jones o masivních 367 bodů. Kde jsou rizika? Především Čína může znamenat finanční nebezpečí pro celý svět, pokud by se její růst příliš rychle zadrhnul. Další rizika jsou z nestabilních zemí Blízkého východu a Afriky, odkud do Evropy proudí ekonomičtí imigranti a s nimi i teroristé. Nápory na pokladny zemí EU, kde se imigranti pokoušejí získávat azyl a sociální dávky, bude obrovský. Dalším rizikem jsou ceny akcií, které mohou být podle některých analytiků již velmi vysoké. A v neposlední řadě upozorňují ekonomové na velké riziko firemních dluhopisů, kdy se zvýšením úrokových sazeb může dojít k problémům se splácením.

Tím by se dostaly do problémů ekonomiky států i celých kontinentů. Pokud by zároveň explodovala bomba v sektoru korporátních dluhopisů, mohlo by to znamenat nový krach trhů a návrat recese, jak jsme ji prožili v letech 2008-2011.

Nezapomínejme ani na klesající ceny komodit, především ropy. To je sice příznivá zpráva pro motoristy, ovšem příliš nízká cena ropy může být rozbuškou pro kolapsy ekonomik těžařských zemí arabského a třetího světa. V důsledku pak může dojít k dalším občanským válkám v těchto zemích a k další eskalaci migračních vln. Velký problém je příliš nízká cena ropy také pro průmyslová odvětví, která jsou na těžařský byznys přímo napojena. I zde může být časovaná bomba pro zmíněné firemní dluhopisy, zejména u dluhopisů těžařských firem.

Co tedy dál? Investor a burzovní obchodník musí být připraven na všechny scénáře. Zkusme oprášit trochu zkušeností z nedávné historie: Po roce 2008, kdy globální ekonomika kolabovala, spadly ceny akcií na minima. Kdo tehdy v době extrémních výprodejů nakoupil, vydělal. Kdo zobchodoval na burze tyto příležitosti, vydělal ještě víc. Od roku 2011 naopak spadly ceny zlata a stříbra. Nízké ceny investory těší, důkazem jsou prakticky vykoupené produkce mincoven a rafinérií . Výroba stříbra nestíhá držet krok s poptávkou zkušených investorů, protože platí staré pravidlo: nakupovat levně.

Pokud by se měl opakovat scénář předchozích let, a trhy by prošly krachem, pak by posléze ceny zlata a stříbra opět výrazně zdražily, zatímco akcie by byly extrémně levné. Nynější situace je opačná: nakupujeme zlato a stříbro za velmi příjemné ceny, zatímco akcie již většinou dosáhly úrovní, na kterých byly před rokem 2008. Aktuálně máme tedy radost z možností nákupu levných zlaťáků a stříbrňáků .

Berte tyto odstavce jako určité schéma. Nikdo, ani americký FED, neví jak se bude trh v dalším roce vyvíjet. Investor do drahých kovů nebo do akcií, burzovní obchodník a trader, všichni máme jediný cíl: využívat aktuálních příležitostí, které v danou chvíli trh nabízí. Každá krize nese obrovské příležitosti k zisku těm, kdo se vzdělávají a učí se příležitosti rozpoznávat a využít. V investicích i v burzovním obchodování.

E-BOOK ZDARMA

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Stříbrný účet: Mince a slitky putují k vám

Tip na vánoční dárek: Sběratelské mince a medaile

Stříbrné cihly Canadian Royal Mint 100 uncí – novinka na CZ trhu

Investiční stříbro: Budujeme osobní porfolio

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE