Média & Blog

Graf ceny stříbra pod 19 USD : Kdo skoupil stříbrné slitky?

2. 6. 2014 - Autor: Jiří Jánský

Investiční stříbro prošlo minulý týden velmi zajímavým cenovým vývojem. V pondělí byla US burza uzavřená vzhledem ke státnímu svátku, takže cena stříbra se držela v relativně úzkém pásmu těsně pod 19,50 USD za unci. Ačkoliv na trhu přibývaly snahy o posun ceny směrem k 19 USD dolarů za unci, nákupní apetit burzovních hráčů držel v úterý cenu nad touto hranicí.

Co bylo příčinou, že spotová cena stříbra klesla pod 19 USD za unci? Short příkazy na burzovní parket přišly poté, co americké trhy rostly po sérii pozitivních ekonomických dat. Svůj vliv měl také pokles napětí v Rusko-Ukrajinském konfliktu. Guvernéři centrálních bank Velké Británie a Japonska přišli opět s relativní hrdliččí rétorikou, což by na trhy přináší optimismus. I to nahrávalo burzovním hráčům, kteří uklidnění využili k shortování cen komodit.

Středeční průlom pod 19 USD neměl dlouhého trvání – graf ceny stříbra byl krátkodobě stlačen až na 18,95 USD za unci, avšak v závěru burzovní hráči pokrývali své short pozice. Cena stříbra se v závěru obchodní seance ustálila opět nad 19 USD. Čtvrtek byl ve znamení dalšího pokusu prorazit 19 USD za unci stříbra – stříbro se dostalo dokonce až na 18,83 USD za unci, aby ovšem opět uzavřelo nad 19 USD.

Teprve v pátek došlo definitivnímu proražení 19 USD za unci. Cena stříbra klesla až k 18,70 USD, aby graf ceny stříbra uzavřel na hodnotě 18,81 USD za unci. Spekulativní stlačení burzovní ceny stříbra se ale projevilo ve zvýšené poptávce po fyzickém investičním stříbře, čili po stříbrných mincích, stříbrných slitcích a stříbrných cihlách. Je rovněž možné, že tlak na pokles ceny stříbra je uměle vyvoláván těmi kapitálově velmi silnými hráči, kteří obratem nízké ceny využívají k převzetí velkých objemů fyzického stříbra do své kontroly – s důsledky divergence ceny spotového a fyzického stříbra .

Již ve čtvrtek začaly rafinérie čelit velkému růstu objednávek, přičemž producenti surového stříbra nízkou výkupní cenu suroviny akceptují jen velmi neradi. Producenti při aktuálních cenách nejsou nadšeni, nízké ceny snižují výrobní marže producentů – a z toho těží investoři.

Kapitálově silné konsorcium zahraničních investorů skoupilo velké objemy investičních stříbrných slitků a cihel , což může opět zkomplikovat plynulost dodávek investičního stříbra na trh. Nejde ovšem jen o nákupy zahraničních investorů – nízké ceny využívají rovněž tuzemští investoři.

Od čtvrtka vzrostly objemy objednávek investičního stříbra. Cena je tlačena k produkčním nákladům , takže skutečného stříbra by nemusel být dostatek. Velký zájem je o investiční stříbrné cihly a desetiuncové slitky, zejména mezi většími investory. Ve čtvrtek a v pátek jsme registrovali skokový nárůst objemů objednávek, což je vzhledem k výše uvedenému logické. Dodávky investičního stříbra i investičního zlata by přesto měly probíhat plynule, neboť jsme okamžitě reagovali zvýšením nákupních objemů v mincovnách a v rafinériích.

Nízká cena stříbra jistě potěší dlouhodobé investory, kteří cítí příležitost k dobrým nákupům. Neméně budou potěšení ti, kteří do investičního stříbra ukládají prostředky pravidelně – právě dnes nakupujeme do jejich portfolií stříbrné mince a zlaté slitky .

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio 1.část

Spoření do zlata a stříbra: Snadné a efektivní

Burza zlata: Manipulace ceny algoritmickými obchody?

Investiční stříbro: US mint rekord, Asie nakupuje

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE