Média & Blog

Investiční paradox: Špatné zprávy mohou být pro trhy dobré

31. 10. 2013 - Autor: Aleš Novotný

Drahé kovy, investiční zlato a investiční stříbro, se odrazily od střednědobého dna a vyrazily na sever. Cena zlata je v okamžiku, kdy píšu tento článek, nad hranicí 1350 dolarů a cena stříbra se pokouší o průraz 23 dolarů za unci. Nedávné prognózy, že zlato bude do konce roku za 800 dolarů a stříbro za 12 dolarů, se zatím nenaplnily. Vzhledem trvalé k neochotě těžařů prodávat zlato pod 1200 dolarů a stříbro pod 19 dolarů je to pochopitelné.

Rostou ceny zlata a stříbra, rostou ale také ceny akcií. Finanční trhy zažívají růstovou rally od okamžiku, kdy se v USA republikáni a demokraté dohodli na odsunutí dluhového stropu a kdy na místo dosavadního šéfa FEDu bude jmenována Janett Yellen. Pumpování dolarů do ekonomiky bude pokračovat, na což reagoval dolar poklesem, akcie a drahé kovy růstem. Trhy očekávají večerní informace, zda bude FED nadále pokračovat v uvolněné měnové politice. Obecně se očekává, že na dnešním zasedání FED potvrdí dosavadní trend, čili trhy mohou nadále těžit z růstu likvidity.

Mnozí investoři jsou ale nyní překvapeni, že finanční trhy i drahé kovy rostou, ačkoliv ekonomické zprávy z USA nejsou pozitivní. Opravdu, pokud srovnáme pravidelné makroekonomické údaje z USA, není to právě radostné čtení. Prodeje domů nerostou, nezaměstnanost neklesá, tvorba nových míst není dostatečná. Přesto akciové indexy téměř každý den zdolávají nová maxima. Důvod hledejme opět v situaci, kdy pánem trhu je vlastně FED – dokud bude udržovat uměle přísun likvidity na trhy, budou trhy ochotné k růstu.

Důvodem pro růst cen akcií je skutečnost, že právě špatná data z americké ekonomiky jsou pro FED důvodem k pokračování současné měnové politiky. Špatné zprávy zkrátka zdůvodňují další finanční injekce, které FED trhům (zatím) dává. Cena dolaru klesá, naopak ceny aktiv rostou. Proto i po špatných ekonomických údajích vidíme stále růstový trend na akciových trzích. Mnohé komentáře ale varují před přílišným optimismem, protože objemy obchodů se snižují. Kupců, kteří by byli nyní ochotni akcie nakupovat za aktuální ceny, ubývá. Mnohým se aktuální ceny akcií jeví jako příliš vysoké a čekají na cenovou korekci. Současná euforie bude trvat do doby, dokud budou noví kupující ochotni platit za akcie stále vyšší ceny.

Drahé kovy, investiční zlato a stříbro, rostly ze stejného důvodu. Pumpování likvidity přináší kromě slábnutí dolaru také větší riziko inflace. Pokud výnos desetiletých amerických vládních dluhopisů zůstane pod 2,6 procenty, je to pro drahé kovy další růstový impuls. Investoři nakupují aktiva, která jsou ryze protiinflační – a to je právě investiční zlato a investiční stříbro. Zejména v situaci, kdy ceny zlata a stříbra odolaly pokusům short spekulantů stlačit je pod produkční náklady těžařů, byl odraz ceny drahých kovů od střednědobého dna doprovázen nárůstem kupců a spekulantů na růst cen drahých kovů.

Skutečnou rally na drahých kovech by odstartovala nezvládnutá inflace dolaru, respektive pokles hodnoty dolaru vůči ostatním světovým měnám. Jak víme z nedávné historie, žádný exportní stát si nemůže dovolit příliš vysoký kurz domácí měny, neboť zboží by se stalo neprodejným na světových trzích. Oslabení dolaru by patrně spustilo sérii opatření centrálních bank, které by se snažily devalvovat svoji měnu a zlevnit tak vývozy zboží na světové trhy. Cena zlata a cena stříbra by mohla reagovat razantně.

Mohlo by Vás zajímat:

Jak nenaletět

Cenu zlata určuje Japonsko, EU a USA. Cenu stříbra ovlivní Čína

Investiční zlato: O zlato není zájem?

Výkup zlata a stříbra: Jak nejlépe prodat ?

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE