Média & Blog

Investiční stříbro a investiční zlato – pohled do křišťálové koule

17. 7. 2011 - Autor: Martin Kopáček

Velmi často se setkávám s dotazem, kam že půjde cena stříbra a cena zlata. Budou stříbrné slitky, stříbrné mince nebo zlaté slitky a mince levnější nebo dražší? Odpovídám vždy, že nemám křišťálovou kouli. Nicméně pro toho, kdo sleduje trhy, může být současné dění na trzích a aktuální reakce ceny zlata a ceny stříbra docela zajímavým způsobem, jak prognózovat vývoj ceny drahých kovů v dlouhodobějším horizontu.

Letošní léto nám trhy rozhodně nepřinášejí klasickou okurkovou sezónu. Naopak můžeme konstatovat, že doba dovolených je přímo nabita událostmi a trhy jsou velmi nervózní.

Není divu. Problémy Řecka byly zakamuflovány, bankrot se o nějaký ten měsíc odkládá. Avšak dluhová nákaza se šíří dál: červené světlo bliká u Itálie, Portugalsko obdrželo downgrade v nebývalém rozsahu. A v řadě předlužených států stojí také Irsko nebo Španělsko. I tam je státní dluhová sekera zaťata do pomyslného futra velmi hluboko.

Ministři financí se scházejí k dalším a dalším rokováním, jejichž výsledkem je pouze nové shánění prostředků na pomoc téměř zbankrotovaným státům. Jde o odkládání problémů, nikoliv o jejich řešení. Dluh se novým dluhem řešit nedá, pouze se problém odsouvá o nějaký ten týden.

Nicméně investiční stříbro a investiční zlato reaguje na tyto události jako velmi citlivý barometr. Cena zlata a cena stříbra roste, investoři vnímají investiční zlato a investiční stříbro jako osvědčený přístav jistoty. A nejen v Evropě.

Ani za oceánem totiž není nijak veselo, Američané opět narazili na dluhový strop. Opakuje se stará hra, kdy republikáni drží prezidenta v šachu tím, že odmítají přistoupit na zvýšení dluhového stropu bez slibu, že to nebude znamenat nové daně. Nelze příliš předpokládat, že by dluhový strop tak či onak nakonec nebyl zvýšen – pro trhy a globální ekonomiku by to znamenalo takový úder, že nedávná krize by byla jen dětskou hrou. Nicméně šéf FEDu Ben Bernanke v těchto dnech asi příliš klidné spaní nemá…

Investor křišťálovou kouli nemusí mít, aby si dokázal dát příslovečné dvě a dvě dohromady.

Dluhy se hromadí
, ale místo splácení se jen odsouvají do budoucna za stále vyšších úroků a dalších nákladů. Dluhy nadále rostou. A co je horší, státní dluhy mají jak vidno dominový efekt – potíže s dluhem v jedné zemi znamenají následné komplikace i pro další státy. Kromě potíží s vlastním dluhem musejí najednou státy příspívat k záchraně PIIGS a spol. Problémy přibývají a sysifovský balvan dluhů se stále zvětšuje. Papírová měna může proto ztratit důvěru během pár dnů. Myslím, že tato fakta jsou pro odhad dalšího vývoje ceny zlata a ceny stříbra dostačující. Rozumný investor bude mít vždy část svého majetku v drahých kovech, aby mohl rostoucím potížím a možnému kolapsu papírové měny čelit.

A na závěr malé PS pro absolventy našich konzultací: Po dnešní úspěšné expiraci týdenních opcí jsem zadal do trhu strategii pro velký pokles nebo naopak velký růst. Můžeme si to ostatně dovolit,
letošních 20% zisku přece již máme doma 😀
Naopak s výpisem opcí vyčkejme, až se situace s evropským i americkým dluhem vyjasní, tj. do doby po 22.7.2011. Nic nám přece neuteče.

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE