Média & Blog

Investiční stříbro a manipulace ceny stříbra na burze

2. 4. 2012 - Autor: Martin Kopáček

Investiční stříbro je právem nazýváno zlatem s pákou. Znamená to, že pohyby, které vidíme na grafu ceny zlata, jsou na grafu ceny stříbra zpravidla ještě dynamičtější. Právě proto je stříbro vyhledávaným nástrojem znalých investorů. Proč se cena stříbra dnes pohybuje rychleji, než se pohybuje cena zlata?

Kolem tohoto tématu existují různé legendy, které pramení z neznalosti podstaty věci. Objevují se zkazky o velkých výprodejích stříbra ve fyzickém provedení, čili o výprodejích stříbrných slitků, stříbrných cihel i stříbrných mincí. Laik (a bohužel i mnohý tuzemský prodejce drahých kovů) nechápe podstatu burzovních obchodů a neumí si představit jiný důvod poklesu ceny drahých kovů, než právě skutečné výprodeje fyzického kovu.

Samozřejmě že tomu tak není. Nejde o výprodeje fyzického investičního stříbra. Předně musíme pochopit, že pohyb spotové ceny (čili ceny stříbra na burze) není způsoben tím, že by nějaký velký držitel vyprodával svoje stříbrné cihly. K pohybu ceny z takového důvodu by naopak mohlo dojít u investičního zlata (pokud například některá státní banka ohlásí výprodej svých zlatých rezerv). Centrální banky ovšem ve svých rezervách stříbro nedrží, tudíž nemohou jeho cenu ovlivňovat.

Pohyby ceny stříbra na burze jsou ovlivněny jinými faktory. Předně jde o spekulativní obchody, čili o obchody bez předání fyzického stříbra. Typicky se tyto obchody dělají s futures na drahé kovy. Například dne 29.2.2012 jsme viděli náhlý prodej tak velkého objemu futures kontraktů na stříbro, že to převyšovalo dostupnost skutečného stříbra (stříbrné slitky, stříbrné cihly) na kterékoliv burze na světě. Šlo o tzv. short selling, kdy tradeři prodávají nekryté futures kontrakty s cílem srazit cenu. Je to normální spekulativní postup, který zná každý obchodník na burze.
Stříbro je malý trh, a právě proto je oblíbeným prostředím pro spekulativní nákupy a prodeje futures. I s relativně malým kapitálem (na burzovní poměry) se dá ovlivnit cena stříbra. Opakuji, že jde o obchody, kdy spekulant hraje na cenový pohyb, nikoliv na to, aby fyzické stříbro dodával (při short sellingu) nebo naopak fyzické stříbro přebíral (při long pozici).

O těchto spekulativních nákupech a prodejích se vedou sáhodlouhé debaty. Je to morální, není to morální? Dělají to velké fondy, velcí spekulanti nebo je to důsledek vysokofrekvenčních obchodů automatů? Tyto debaty jsou zbytečné. Důležité je, aby na těchto pohybech investor
uměl vydělat.
Nic víc.

Dalším faktorem pohybu ceny stříbra je poptávka po fyzickém kovu a celková ekonomická situace. Pokud kupříkladu slábne ekonomika, pak poptávka po stříbře může slábnout také. Jak víme, stříbro v sobě spojuje výhody mincovního kovu a s kovem průmyslovým. Můžeme, s ohledem na vývoj ekonomiky, odhadovat pohyby ceny stříbra lépe, než u zlata. Zlato příliš využití v průmyslu nemá, převážná část zlata leží v trezorech centrálních bank. Jak jsem uvedl výše, ohlášení prodejů z rezerv bank může s cenou zlata zahýbat drasticky.

Třetím faktorem vývoje ceny stříbra je inflace a obavy z ní. V minulém týdnu vystoupil Ben Bernanke a naznačil možnost dalšího tisku peněz. Podrobněji jsem situaci
rozebíral v rozhovoru pro ČT24 ve Studiu burza

.

Jak vidíme, na pohybu ceny stříbra není nic záhadného nebo tajemného. Podstatu investičního stříbra to samozřejmě nijak neovlivní – stříbrné mince, slitky a cihly budou vždy skvělým uchovatelem hodnoty a obranou úspor proti inflaci. Razantní poklesy ceny vítá každá investor, jde o šanci nakoupit stříbro levně. Samozřejmě investor, který

umí na všech pohybech ceny vydělávat

, má dvojnásobný důvod ke spokojenosti.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (6.část)

Korekce na zlatě? Pro kvalifikované investory velké plus

Výnos 38% je důvodem ke spokojenosti

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE