Média & Blog

Investiční stříbro a zlato: Produkční náklady klesají

5. 5. 2014 - Autor: Jiří Jánský

Vývoj ceny zlata a stříbra na světových trzích je ovlivněn mnoha faktory. Kromě objemu světové těžby, dostupných zásob nebo fyzické poptávky hrají velkou roli průměrné náklady na těžbu zlata a stříbra. Samozřejmě se náklady na těžbu, dopravu a zpracování zlaté a stříbrné rudy liší, u každého těžaře jsou jiné. Důvodem je různá vydatnost rudy, různá technologie těžby, tvrdost horniny, poloha dolu, obtížnost zpracování rudy, dopravní náklady atd. Proto nelze náklady na těžbu stanovit jednoznačně, vždy jde o určitý průměr.

Svoji roli ve výši nákladů hraje technologický pokrok: zlepšení důlních a rafinérských postupů lze dosáhnout zvýšení výnosu dolu a tím snížení nákladů na těžbu a zpracování drahých kovů. Podstatným faktorem je také aktuální tržní sentiment: V době velké poptávky a růstu ceny se otevírá (nebo znovu otevírá) řada dolů, kde mohou být vyšší náklady, což průměrnou cenu nákladů v době konjunktury tlačí vzhůru.

V době býčího trhu zlata a stříbra v letech 2006 – 2011 tak průměrné těžební a zpracovatelské náklady u zlata byly až u 1300 dolarů za výslednou unci ryzího zlata. V době vysoké poptávky po zlatě se vyplatilo otevřít i méně vydatné doly s vyššími náklady. Obdobná situace byla u stříbra v době, kdy graf ceny stříbra překonal hranici 35 dolarů za unci. Tehdy se vyplatilo těžařům produkovat i při nákladu 28 dolarů.
Těžaři v dobách růstového trhu počítali s růstem ceny, respektive s bezproblémovým prodejem drahého kovu. Když tedy v době konjunktury došlo na burze ke korekci ceny, zastavovali dodávky fyzického kovu. Zpracovatelé fyzického kovu pocítili nedostatek suroviny a sklady zlata a stříbra se začaly obratem vyprazdňovat. Návrat zpět k růstu pak byl jen otázkou času – čehož hbitě využívali především burzovní obchodníci, kteří na růstu ceny vydělávali. Zatímco investoři nakupovali stále dráž, burzovní obchodníci – včetně absolventů našich tradingových konzultací – doslova ždímali peníze z rostoucích trhů.

Klesající trh přeje investorům, neboť mohou nakupovat za ceny, o kterých by se jim před pár lety ani nesnilo. A nejsou sami – investiční stříbro ve velkém nakupuje Asie , která dobře ví, jak omezené jsou světové zásoby tohoto strategického kovu. Otázkou opět je, kde jsou nyní aktuální produkční náklady těžařů a zpracovatelů?

Odpovědí může být probíhající výsledková sezóna v USA, kdy firmy reportují nejen své zisky/ztráty, ale další velmi zajímavé údaje. Pro investování do zlata a stříbra má velkou váhu zpráva největšího světového producenta zlata, firmy Barrick Gold. Firma reportovala loni náklady ve výši 936 dolarů na unci, zatímco nyní hlásí snížení nákladů na 833 dolary za unci zlata. Světová těžařská dvojka, firma Goldcorp, svoje produkční a transportní náklady vyčíslila na 840 dolarů na unci. To je velký rozdíl oproti minulému roku, kdy byly u stejné firmy tyto náklady vyčísleny na 1134 dolarů na unci.

Náklady na těžbu, zpracování a dopravu mohou tedy průměrně být až u cca 900 dolarů za unci. Hranice rentability tedy může být průměrně u cca 1.000 dolarů za unci zlata. Cena u 1200-1300 dolarů za unci tedy odpovídá aktuálnímu stavu produkčních nákladů, hypoteticky by samozřejmě mohla klesnout až mezi 900-1.000 dolarů. Tehdy by šlo o nákupy zlata a stříbra prakticky za výrobní ceny. Mějme ale na paměti, že proti poklesu na tuto úroveň hraje řada faktorů, především obrovská poptávka po fyzickém zlatě u Číny a asijských států obecně. Rovněž situace dolaru, eura a situace zadlužení států není růžová. Proto lze považovat nákupy zlata u 1200-1300 dolarů v nynější době za velmi dobré.

U investičního stříbra je situace podobná. Náklady se zde ale odhadují ještě hůře, neboť stříbro je z velké části produkováno při výrobě mědi. Záleží tedy na poptávce po mědi, zda bude stříbra dostatek či nikoliv. Na rozdíl od zlata stříbro průmysl spotřebovává, bez potřebné recyklace. Stříbro tak mizí a jeho zdroje jsou vzácnější. Proto se vyplatí těžit i chudší rudy, díky čemuž jsou odhadované náklady na těžbu a zpracování mezi 12-19 dolary za unci stříbra. Aktuální ceny stříbra tedy z hlediska těžebních nákladů s chutí využívají k nákupům zásob asijské průmyslové a investiční firmy .

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio 1.část

Spoření do zlata a stříbra: Snadné a efektivní

Burza zlata: Manipulace ceny algoritmickými obchody?

Investoři zbystřili: Rizika fiskálního paktu

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE