Média & Blog

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (6.část)

26. 3. 2012 - Autor: Jan Hájek

Dnešní část seriálu bude sice delší, avšak nahlédneme pod pokličku tajemství úspěšných nákupů velkých investorů: tzv. fixačním nákup investičního stříbra. Ukážeme si, jak při větším nákupu stříbrných mincí, stříbrných slitků nebo stříbrných cihel můžeme nakupovat za aktuální velkoobchodní ceny. Povíme si, jaké jsou výhody fixačního nákupu stříbra i jaká úskalí fixační nákup drahých kovů může mít. Dnešní část seriálu bude delší, avšak nahlédneme pod pokličku úspěšných nákupů velkých investorů do drahý kovů.

Fixační nákupy umí zákazníkům nabídnout velmi málo obchodníků s drahými kovy. Není divu, jde o službu umožňující zákazníkům nakupovat za ceny blížící se velkoobchodním cenám stříbra. Tato služba je pro velkoobchod s drahými kovy finančně náročná a právě proto fixační nákup stříbra může nabízet pouze skutečný velkoobchod s drahými kovy.
Pojďme se na fixační nákup stříbra podívat podrobněji.

Co je to fixační nákup stříbra a kdo jej může využít? Fixační nákup je možný principiálně u zlata i u stříbra. Nejčastěji fixační nákup využívají větší investoři pro nákup investičního stříbra. V principu jde o situaci, kdy klient skládá část prostředků potřebných pro nákup drahého kovu předem, druhou část dotuje do doby fixace ceny obchodník. Služba je určena pro větší nákupy stříbra, typicky od 500 troyských uncí stříbra výše. U některých produktů by maloobchodní prodej po několika kusech vycházel příliš draho, proto jsou nabízeny pouze na fixaci větším investorům – tak se dá stlačit cena na dobrou úroveň. Typicky je tomu tak nyní u stříbrných slitků A-mark, které po delší dobu mají vyšší prémium než slitky NTR. Na srovnatelnou cenu se dají
stříbrné slitky A-mark

dostat právě fixačním nákupem.

Ve chvíli, kdy investor projeví zájem o nákup stříbrných slitků, stříbrných mincí nebo stříbrných cihel, skládá podle aktuální situace – a podle dosavadní obchodní historie – část prostředků na účet obchodníka, který bude fixační nákup realizovat. Pokud jde o první nákup nového klienta, bývá složená částka ve výši 80-90% z aktuální ceny zamýšleného nákupu, přičemž jde o ceny maloobchodní (cena z eshopu apod.).

Po připsání zákazníkových peněz na účet obchodníka jsou peníze konvertovány do amerického dolaru, podle aktuálního kurzu dolaru vůči české koruně. Okamžitě probíhá přesun dolarů do USA na místo, kde se má provést nákup investičního drahého kovu (rafinér drahých kovů, výhradní dealer rafinéra, burza apod.). Jakmile je k dispozici požadovaný objem a provedení fyzického stříbra, obchodník kontaktuje zákazníka s nabídkou aktuální ceny stříbra. Pokud se zákazníkovi cena líbí, je obchod uzavřen, cena je fixována a zákazník doplatí zbytek podle zafixované ceny. Pokud se aktuální dostupná cena stříbra zákazníkovi nelíbí, obchod se odkládá a čeká se na lepší cenu. To samozřejmě záleží na dalším vývoji ceny stříbra a kurzu koruny k americkému dolaru.

Zákazník při fixaci nakupuje za aktuální velkoobchodní cenu, čili v ceně nejsou obsaženy pojistky obchodníka proti další změně ceny stříbra ani proti pohybu dolaru. Proto je fixační nákup stříbra zpravidla cenově výhodnější, než aktuální cena v e-shopu. Cena v eshopu obsahuje pojistné náklady proti pohybu ceny stříbra a proti pohybu kurzu amerického dolaru vůči koruně. Velký investor, který nakupuje v řádech statisíců nebo milionů, může takto ušetřit nezanedbatelné částky a tím si zlevnit nákup investičního stříbra a investičního zlata.

Doba mezi připsáním zákazníkovy zálohy na účet velkoobchodu s drahými kovy a realizací fixace ceny nákupu bývá kolem dvou až čtyř pracovních dnů. Záleží na rychlosti přesunu peněz do USA a aktuální dostupností stříbrných mincí, stříbrných slitků nebo stříbrných cihel, které si zákazník přeje nakoupit. Investiční stříbro zkrátka nemusí být ihned fyzicky pro nákup k dispozici, velmi záleží na aktuální poptávce na světovém trhu fyzického stříbra. V době řecké krize například velmi často nebyly k dispozici

stříbrné slitky NTR

a

stříbrné mince American Buffalo

.

Ovšem není růže bez trní – a není tomu jinak ani při fixačním nákupu drahého kovu. Jaké je riziko při nákupu investičního stříbra fixačním způsobem? Riziko je dvojí: pohyb dolaru vůči koruně a pohyb spotové ceny stříbra.
Nejprve k riziku pohybu kurzu dolaru a koruny: Jak jsme si řekli, při fixačním nákupu je zákazníkova záloha konvertována z českých korun do amerického dolaru. Pokud do doby fixace dolar oslabí (nebo koruna posílí), pak konverzní poměr v okamžiku fixace ceny stříbra již nebude tak výhodný. Slabý dolar zdraží nákup stříbra.
Riziko pohybu spotové ceny stříbra: Pokud do doby, kdy je provedena fixace, zamíří graf ceny stříbra vzhůru, je samozřejmě cena stříbra vyšší. I nabídnutá fixační cena bude vyšší. Tady mimochodem vidíme, jak dvojsečné je vyčkávat až na úplné cenové dno – může se stát, že cenové dno se náhle stane minulostí.
Ovšem i v takovém případě stále zůstává základní výhoda fixačního nákupu drahého kovu: nižší cena, než je v maloobchodu (e-shop). Odpadají, jak jsme si řekli výše, náklady obchodníka na zajištění pohybu dolaru a ceny stříbra.

Naopak v situaci, kdy dolar posiluje nebo když cena stříbra klesá (v ideální situaci zároveň dolar posiluje a stříbro klesá), je fixační nákup stříbra pro zákazníka skutečné terno. V obchodní praxi SILVERUM s.r.o. není výjimkou, že klienti realizují nákupy za velmi výhodné ceny právě proto, že nakoupili levný dolar a využili padajícího trhu. Vstupní situace pro nákup investičního stříbra byla naprosto ideální.

Fixační nákupy stříbra i zlata proto patří ke službám, které větší investoři velmi rádi využívají. Je také pravdou, že se jedná o službu, která je pro velkoobchod s drahými kovy finančně náročná – od doby fixace ceny dotuje konečnou cenu, až do doplacení zafixované ceny zákazníkem. A právě proto je možnost fixačního nákupu mimo jiné odrazem finanční síly obchodníka s drahými kovy. Pro investora, který hodlá koupit investiční stříbro nebo investiční zlato, je možnost provádět fixační nákupy drahých kovů jedním ze signálů, koho zvolit jako svého partnera při realizaci investic do drahých kovů.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (1.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (2.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (3.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (4.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (5.část)

Investiční stříbro, investiční zlato a certifikáty – věčné téma?

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE