Média & Blog

Investiční stříbro: Cena stříbra klesá, proč ale není levnější?

31. 5. 2012 - Autor: Jan Hájek

Španělsko je nad dluhovou propastí, Řecko je jednou nohou z eurozóny. Aukce italských dluhopisů skončila katastrofálně. Ceny aktiv padají, investoři stahují hotovost v očekávání atraktivních nákupních příležitostí. Také cena stříbra prošla na světových trzích poklesem, který je pro investory vždy vítanou příležitostí k nákupu. Přesto cena stříbra v českých korunách nijak zvlášť neklesá. Proč je tomu tak?

Při pohledu na aktuální dění by nejeden daňový poplatník s chutí vypráskal mnohé politiky i centrální bankéře od jejich korýtek. Dluhová krize drtí ekonomiku Evropy. Bruselské iluze o společné měně deptají eurozónu, sociální inženýrství komisí EU přináší neblahé ovoce propadu národních ekonomik a růstu nezaměstnanosti. Běžný občan vidí vývoj EU jako odpudivou kolekci nezvládnutých problémů. Také investor vnímá devastující zásahy neschopných politiků, ovšem na rozdíl od běžného občana investor vidí především příležitost k zajímavým investicím. Vidíme příležitost, jaká tu byla naposledy v roce 2009.

Pokud se rýsuje nová investiční příležitost, proč tedy klesají ceny veškerých aktiv? Jedním z mnoha důvodů poklesů cen je i příprava investorů na levné nákupy, a to stahováním hotovosti. Situaci nejistoty a poklesu umocňují shorty, které tlačí ceny ještě více na jih. Svoji roli pochopitelně hraje přelévání hotovosti z eura do dolaru, který je nyní vnímán jako menší zlo z těchto dvou nekrytých a inflačních měn. I slavný investiční guru Warren Buffet oznámil, že se chystá na nákupy. Řecké volby jsou přece už za pouhé tři týdny …

Drahé kovy jsou po zajímavém poklesu ceny, alespoň v dolarovém vyjádření. Čeští investoři jsou ovšem poněkud překvapeni, že v českých korunách se pokles ceny stříbra až tak razantně neprojevuje. Důvod je prostý: Mýtus o české koruně jako ostrůvku jistoty dostává v těchto týdnech pořádně zabrat. Nevěříte? Podívejme se tedy na dnešní kurzový lístek: Euro klesá, dolar posiluje. Ovšem koruna klesá jak k euru, tak k dolaru. Pokles ceny stříbra kompenzuje zpět rostoucí kurz dolaru vůči české koruně i rostoucí kurz eura k naší měně.

Ale podívejme se na dnešní kurzový lístek pečlivěji: koruna klesá i k polskému zlotému a dokonce i k maďarskému forintu! To je velmi varovná zpráva.
Koruna se propadá

, klesá její hodnota na světovém trhu. Úspory v české koruně ztrácejí hodnotu. Proto je cena stříbra (i přes pokles v dolarech) tlačena vzhůru, vyjádřeno v českých korunách.
Samozřejmě platí, že aktuální nákupní ceny stříbra jsou i českých korunách

velmi zajímavé
. Ale finální ceny stříbra by mohly být ještě atraktivnější, kdyby se ovšem hodnota české koruny stále nepropadala.

Pojďme se podívat na příjemnější stránku současné situace. Rostoucí dolar zhodnocuje naše zisky z opčních obchodů. Padající trhy přinášejí vysokou volatilitu, takže výpisy opcí jsou oceněny velmi tučnými prémii. Klesající trhy také umožňují výpisy put opcí na velmi nízkých strike, takže se snižuje i marginová náročnost.
Velmi nízké strike výpisů nám dávají ke zvážení, zda se v případě dalšího poklesu nenecháme přiřadit. Mnoho velmi ziskových investic jsme takto realizovali v roce 2009, kdy jsme do akciových pozic vstupovali právě výpisem put opcí. Efekt je dvojí: inkasujeme vysoké prémium za výpis put opce a v případě poklesu získáváme akcie za zajímavou cenu.
Nyní hraje v náš prospěch i rostoucí cena dolaru. Zhodnocující americký dolar zvyšuje hodnotu našich zisků. V tuzemsku nyní dolarové zisky měníme ve skvělém kurzu více jak dvaceti korun za americký dolar. Investiční stříbro můžeme nakoupit za zisky z tradingu, směněné v dobrém kurzu. Je to snadné, že?

Nekoncepčnost a neschopnost evropských politických reprezentací dostala kontinent do těžké krize důvěry. Klesá hodnota nekryté měny, včetně české koruny. Jak jsme si ukázali, aktuální situace je ale pro mnohé investory naopak odrazovým můstkem k ziskům. Ten, kdo investuje do investičního stříbra a investičního zlata, myslí na vlastní budoucnost a zabezpečuje si úspory proti znehodnocování české koruny. Ten, kdo se už naučil
několika tradingovým dovednostem

, z aktuální situace může skvěle profitovat.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Jak se vydělává na finančních trzích?
Sedm mýtů o investici do drahých kovů
Stříbro s 7% DPH

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE