Média & Blog

Investiční stříbro: Inflace roste, koruna klesá

19. 7. 2012 - Autor: Jiří Jánský

Tuzemští investoři zažívají perné chvilky. Česká koruna oslabila vůči dolaru, ale i vůči (jinak velmi slabému) euru. Šéf FEDu Ben Bernanke prohlásil, že FED pomohl tiskem dolaru odvrátit v USA hlubokou ekonomickou krizi. Sazby jihoevropských dluhopisů se ale drží stále v nebezpečné výši. Pokud poroste nadále inflace, vrátíme se ke stavu, kdy bude dolar oslabovat. Cena drahých kovů se proto může opět vydat na sever.

Česká inflace bohužel nedává střádalům příznivé vyhlídky. Rostoucí státní dluh, vyvažovaný emisemi dluhopisů, znamená budoucí tisk peněz. Varovný růst inflace překvapil i ministerstvo financí. Hodnota peněz klesá. S ohledem na nepříznivý demografický vývoj, který podle předpokladů dospěje k propadu penzijních systémů, bude rovněž tlačit na další znehodnocování měny.

Pokud si Česká republika vezme příklad z USA, může se český střádal těšit na další znehodnocování peněz. Šéf amerického FEDu Ben Bernanke, autor tzv. kvantitativních uvolňování, dnes prohlásil, že FED pod jeho vedením zabránil hluboké hospodářské krizi. Nejde ovšem o nic jiného, než o zaplavení trhů levnými půjčkami. Důsledky vidíme na klesající hodnotě dolaru. Stejně ovšem poklesla kupní síla eura i české koruny. Laik tedy vnímá kurz koruny, dolaru a eura za posledních pět let více méně v normě – ovšem každý vidí, že si za stejný objem peněz koupí stále méně. Potraviny jsou dražší, energie jsou dražší atd.

Investiční stříbro a investiční zlato prošly na začátku krize velkým růstem. V období let 2009 až 2010 dosáhly ceny zlata a ceny stříbra rekordů. Důvodem byla obava ze zhroucení finančního systému. Vzpomeňme, kolik zvučných bankovních domů skončilo, vzpomeňme paniku, která vyústila do hospodářské a posléze do dluhové krize. Investoři řešili nákupem zlata a nákupem stříbra ochranu peněz před znehodnocením.

Jsou tedy krize za námi? Bohužel nejsou. Tiskem peněz a papírovými přesuny dluhů se problémy nekryté měny pouze odsunuly. Odborníci varují, že Evropa i USA si pouze kupují čas. Laikové se nechali opět pouze ukolébat prohlášeními politiků, ovšem zkušení investoři myslí na příslovečná zadní kolečka. Investice do stříbra nejsou na titulní straně novin, cena stříbra netrhá rekordy. Situace využívají právě zkušení investoři pro skupování stříbrných slitků, stříbrných cihel a stříbrných mincí. Stříbro je stále za velmi příznivou cenu.

Inflace bude jedním z prostředků, jak si státy po zklidnění situace pokusí usnadnit další financování vlastních obřích dluhů – a to na úkor hodnoty úspor obyvatel. Již dnes vidíme, že masivní programy úspor a vládních škrtů dusí ekonomický rozvoj. Ten bude dříve či později opět stimulován tiskem peněz, po vzoru kvantitativních uvolňování amerického FEDu. Nakupovat investiční stříbro ve fyzické podobě, čili kupovat stříbrné slitky, stříbrné cihly a stříbrné mince, má proto nadále smysl.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (1.část)

Investiční stříbro a volatilita na trzích

Tradingové konzultace – jak vydělat na propadu cen

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE