Média & Blog

Investiční stříbro: Kam půjde cena stříbra a kolik vyděláme?

15. 10. 2012 - Autor: Aleš Novotný

Kam půjde cena stříbra za týden, měsíc, za půl roku? Poroste cena stříbra, nebo se dočkáme korekce ceny? Kolik lze vydělat na investici do stříbra a kolik lze vydělat obchodováním futures kontraktů na stříbro na burze? To jsou velmi časté otázky klientů, kteří s investicemi do stříbra a zlata začínají. Velmi často tyto dotazy kladou žurnalisté, připravující různé cenové výhledy pro svoje noviny nebo webové portály. Podívejme se tedy na tyto dotazy podrobněji.

Velmi častá otázka, se kterou se setkáváme, je budoucí vývoj ceny stříbra. Kam půjde cena stříbra? Poroste cena stříbra, nebo naopak cena stříbra poklesne? Je vhodná doba na nákupy stříbra, nebo je lepší počkat?

Z krátkodobého hlediska můžeme pohyby ceny stříbra odhadovat podle vývoje na akciových burzách. Pokud burzy klesají v důsledku obav z ekonomické recese, klesají zpravidla také ceny komodit, včetně ceny zlata a stříbra. Pohyb ceny stříbra je ovšem ovlivněn také manipulativními prodeji velkých hráčů, kteří se pokoušejí cenu stříbra uměle stlačit. O tom jsme již podrobně informovali dříve.

Ze střednědobého hlediska ovlivňují cenu také postoje producentů stříbra. Pokud je cena vysoká a producentům se líbí, prodávají svoji budoucí produkci formou futures kontraktů na komoditních burzách. Nezkušeným investorům se tyto prodeje kryjí s prodeji velkých hráčů, kteří tlačí cenu stříbra nebo zlata úmyslně dolů. Když producenti stříbra naopak stříbro na komoditních burzách odmítají prodávat, je cena stříbra nízká a ze střednědobého hlediska lze očekávat, že cena stříbra poroste. To, jak nahlížet producentům stříbra do karet, znají

absolventi našich tradingových konzultací
velmi dobře.

Z dlouhodobého hlediska určuje cenu stříbra očekávání budoucího vývoje průmyslu, globální ekonomiky a také inflační obavy. Pokud se svět nyní nachází v ekonomických problémech, průmyslová spotřeba stříbra není aktuálně na maximech – a proto ani cena stříbra není na maximech. V době ekonomické krize ovšem cenu stříbra pomalu, ale jistě, táhnou vzhůru dva faktory:

chytřejší ekonomičtí stratégové

vědí, že stříbro bude opět velmi zapotřebí, a tak jej za aktuální ceny rádi skupují ve fyzické formě: stříbrné mince, stříbrné slitky a stříbrné cihly mizejí zejména v čínských trezorech.
Inflační očekávání rovněž z dlouhodobého hlediska táhne cenu stříbra vzhůru. Peníze nejsou ničím kryté, zásahy centrálních bank

nové peníze tisknou
. Většina odborníků očekává inflaci – a právě investiční stříbro má výbornou schopnost chránit proti inflaci úspory. Proto je poptávka po kvalitním a likvidním investičním stříbře trvalá a od roku 2008 roste. I malí investoři si zajišťují proti inflaci své úspory tím, že nakupují investiční stříbro.

Z dlouhodobého hlediska je rozumné nakupovat investiční stříbro. Potvrzuje to historie – stačí se podívat na graf ceny stříbra a očistit si cenový vývoj o inflační znehodnocení peněz. Zájemcům doporučujeme shlédnout vystoupení

Jana Dvořáka na MoneyExpo 2011

nebo společné

vystoupení Jana Dvořáka a Martina Kopáčka v diskuzi Peníze 2012.

Podívejme se tedy na otázku, kolik lze investováním do stříbra vydělat. Takto položená otázka je podle našeho názoru chybná: investice do stříbra slouží, jak již jsme si řekli, jako zajištění proti znehodnocení úspor inflací.
K vydělávání peněz neslouží investování do fyzického stříbra, k vydělávání peněz používáme burzovní produkty: ETF, futures kontrakty na stříbro atd.
Investice do fyzického (a dobře likvidního) investičního stříbra slouží tedy k zajištění peněz proti inflaci, naopak k vydělávání peněz je vhodné obchodování na burze. Co a jak obchodujeme, ukazujeme aktivním zájemcům o obchodování na burze na našich tradingových konzultacích.

Pokud si tedy dotazy začínajících investorů do stříbra nebo zlata shrneme, dostaneme celkem jednoduché odpovědi: Do drahých kovů má smysl investovat, samozřejmě

pouze do likvidního provedení.

Cenu stříbra ovlivňují různé faktory, od aktuální situace na trzích až po dlouhodobé záměry investičních a průmyslových stratégů. Od toho se odvíjí budoucí projekce ceny stříbra:

poptávka po stříbře bude růst

(o zlatě nejsme tak docela přesvědčeni), důvodem bude průmyslová spotřeba stříbra. A každý investor do drahých kovů by měl dobře rozlišovat investici a obchodování – k obojímu slouží vždy zcela jiné instrumenty.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Stříbro v dynamice překonalo zlato

Silverum s.r.o. na veletrhu Investor 2012

Krach Amber Gold: Kdo se nepoučí?

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Budoucnost: Maluje Roubini čerta na zeď?

Zpět na články

Nejnovější články


ČNB – snižování úroků pokračuje

ČNB – snižování úroků pokračuje

6. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulý týden ČNB snížila hlasovacím poměrem 7:0  úrokové sazby o 0,5 %.   Pro ... číst dále

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

2. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Fed včera v souladu s očekáváními oznámil, že vhledem k neklesající míře inflace ponechá úrokové ... číst dále

Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE