Média & Blog

Investiční stříbro neprolomilo 21 USD, cena zlata stále nad 1300

21. 10. 2013 - Autor: Jan Hájek

Čtvrteční dohoda mezi americkými republikány a demokraty znamená odsunutí tématu dluhového stropu do přelomu ledna a února příštího roku. Finanční trhy odměnily kompromis rychlou růstovou rally. Investorská veřejnost byla poslední týdny především pod vlivem zpráv, které z jednání o zvýšení dluhového stropu přicházely. Finanční trhy procházely volatilním obdobím, které byly pro zkušené investory dobrou příležitostí k zisku.

Mnozí investoři očekávali, že dohoda by mohla dostat cenu investičního stříbra pod 20 dolarů a cenu zlata pod 1200 dolarů. Graf ceny zlata i graf ceny ovšem zamířil na sever. Cena investičního zlata a investičního stříbra po poklesu opět dosáhla svých předchozích hodnot. Páteční ceny zlata zavíraly nad 1300 dolarů, cena stříbra na burze byla u hranice 22 dolarů za troyskou unci.

Jedním z důvodů, které mohly způsobit návrat drahých kovů nad supporty, je změna v čele amerického rezervního systému (FED). Dosavadní šéf FEDu Ben Bernanke po létech velmi uvolněné měnové politiky odchází, na jeho místo bude jmenována Janet Yellen. Dosavadní šéf způsobil v létě letošního roku výrazný pokles na finančních trzích úvahou, že by kvantitativní uvolňování mohlo skončit a v že by v budoucnu mohl FED přikročit i ke zvýšení úrokových sazeb. Naproti tomu dosavadní členka FEDu Janet Yellen, která po Bernenkem zasedne v předsednickém křesle, je známá ochotou riskovat vyšší inflaci a udržovat uvolněnou měnovou politiku ve prospěch zvýšení zaměstnanosti. Inflační rizika u Janet Yellen převažují. To mohlo vyvolat nákupní impuls pro mnohé investory, kteří jsou na inflační rizika nekrytých měn velmi citliví.

Investiční zlato se pod 1200 dolarů nedostalo, investiční stříbro neprorazilo pod 21 dolarů. Zda se pod tyto hodnoty zlato a stříbro dostane, neví dopředu nikdo. Nákupní zájem velkých investorů ale ukazuje, že ceny zlata pod 1400 dolary a ceny stříbra pod 24 dolary jsou ve střednědobém horizontu vnímány jako atraktivní. K budování portfolia drahých kovů , respektive k doplňování portfolia stříbra a zlata, je vhodné přistupovat u cenových supportů. Pokud nedojde k průrazu a k poklesu ceny, čili pokud support odolá snahám burzovních short spekulantům, vidíme často odraz od takové ceny a růst. Nákup u supportu tedy není na škodu.

Obdobně ti z vás, kteří se již naučili z finančních trhů těžit zisky , mohou na supportech porovnávat postoje těžařů. Zejména u stříbra tato metoda funguje dobře, zejména pokud jsme ochotni za dané ceny i nakupovat kov. Investoři jsou nadále v postojích těžařů opatrní u zlata, kde do hry mohou vždy vstoupit centrální banky. Centrální banky prodávají zlato (stříbro nemají) v dobách, kdy je na trzích klid. Tím na fyzickém trhu zlata přibývají další prodejní příkazy a cena zlata míří na jih, ačkoliv postoj těžařů k poklesu ceny je záporný. Chceme-li na situaci nahlédnout okem zkušeného investora, když těžařské postoje převálcuje prodej centrálních bank, může jít o velmi dobrou nákupní situaci. Každá mince má dvě strany, můžeme si vždy najít tu pro nás zajímavou.

Finanční trhy vyčkávají, s čím nová šéfka FEDu Janet Yellen přijde. Pokud bude pokračovat v tištění dolarů, mohou ceny drahých kovů opět putovat směrem vzhůru. Pro zkušené investory a pro absolventy našich tradingových konzultací to bude nepochybně situace, kde bude možné vydělat nemalé peníze.

Mohlo by Vás zajímat:

Jak nenaletět

Stříbro s DPH 7%: Konec výhodné sazby se blíží

Cenu zlata určuje Japonsko, EU a USA. Cenu stříbra ovlivní Čína

Investiční zlato: O zlato není zájem?

Výkup zlata a stříbra: Jak nejlépe prodat ?

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE