Média & Blog

Investiční stříbro: Páteční skok ceny zlata a stříbra

3. 9. 2012 - Autor: Martin Kopáček

Uplynulý týden byl ve znamení trvalého růstu cen stříbra a zlata. Důvod byl jasný, trhy čekaly na prohlášení šéfa americké centrální banky (FED) Bena Bernankeho, zda zahájí další kolo kvantitativního uvolňování. Kvantitativní uvolňování znamená pumpování nových peněz do ekonomiky, což má rozhýbat stagnující americkou ekonomiku. Předchozí dvě kola kvantitativního uvolňování měla pouze krátkodobý dopad. Ovšem jak se blíží prezidentské volby v USA, stupňuje se politický tlak na (aspoň optické) zlepšení ekonomické situace v USA. FED v letech globální krize vystřílel náboje a nyní si zahrává s nástroji, které mohou spustit vysokou inflaci. A to celosvětově.

Páteční vystoupení Bena Bernankeho bylo zajímavé ze dvou důvodů. V poměrně obsáhlé rekapitulaci dosavadních kroků FEDu přiznal Bernanke malou účinnost přijatých opatření. Ačkoliv byly úrokové míry sníženy na téměř nulovou úroveň a peníze na trh dodávány v nebývalé míře, USA se stále potýkají se slabým ekonomickým oživením. Ben Bernanke upozornil na kritickou nezaměstnanost v USA, která je zdrojem mnoha rizik do budoucna.

Trhy si Bernankeho projev vyložily, že si šéf FEDu ponechává otevřená zadní vrátka k třetímu kolu kvantitativního uvolňování. Bernanke zahájil tvrzením, že dosavadní inflace je velmi mírná, ale upozornil na rizika růstu inflace při nezvládnutí dalších nástrojů finanční stimulace.
Reakce trhů na tato fakta byla jednoznačná: raketový start ceny zlata a ceny stříbra během několika minut. Cena zlata testovala hranici 1690 dolarů za unci zlata, stříbro překonalo cenu 31 dolarů za unci a zakončilo až na hodnotě 31,37.
Růst ceny investičního stříbra a investičního zlata pokračuje od doby, kdy nám pozice těžařů jednoznačně a
s předstihem indikovaly růstový směr

. Bernankeho vystoupení růst cen drahých kovů ještě více urychlilo.

Druhým zajímavým faktem páteční konference bylo, že se tohoto významného zasedání nezúčastnil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi. Neúčast zdůvodnil pracovním vytížením. Je zřejmé, že šéf ECB nyní usilovně pracuje na udržení ekonomik Španělska a Itálie nad vodou prostřednictvím nákupu dluhopisů obou zemí. Ohlášení dalších nákupů dluhopisů předlužených zemí EU se očekává 6.září.
Draghiho neúčast si obchodníci vyložili jako neochotu sdělit předpokládané objemy nákupů, čili potenciálně nepříznivou informaci. Drahgi se podle převládajícího názoru komentátorů raději ukryl před médii.

Ceny drahých kovů kopírují obavy z inflace. Vystoupení šéfa FEDu Bena Bernankeho a překvapivá neúčast šéfa ECB Maria Drahgiho přilily oleje do ohně. Velmi dobře si toho jsou vědomi ekonomičtí stratégové Číny, kteří již delší dobu praktikují
utajované nákupy investičního stříbra.

Kdo na současném růstu ceny vydělal? Kromě čínských institucí, které skupují investiční stříbro (viz výše) vydělali také všichni investoři, kteří nakupují investiční stříbro a invetiční zlato dlouhodobě a pravidelně.
Budování portfolia drahých kovů je proces dlouhodobý, který rozumnému investorovi přináší zajištění proti inflaci. Ostatně, jak jsme již informovali dříve, investiční stříbro nakupují kromě čínských stratégů
také významné fondy. Je rozumné stát na straně vítězů, ne poražených.

Velmi příjemná zpráva závěrem: Na pátečním růstu ceny stříbra vydělali také absolventi tradingových konzultací. Během víkendu jsem si udělal malý průzkum mezi těmi absolventy mých konzultací, kteří jsou se mnou v trvalém kontaktu. Mnozí dobře vydělali na call opcích na stříbro a zlato (částky mezi 1.400 až 12.000 USD), uzavření výpisů put opcí na stříbro a zlato vyneslo absolventům zisky mezi 400 až 9.000 dolary. Všem absolventů k ziskům s radostí gratuluji a děkuji za zodpovězení mé miniankety. K
dosavadnímu zisku za tento rok si díky panu Bernankemu připisujeme další procenta.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Sprott tipuje 150 dolarů za unci

Krach Amber Gold: Kdo se nepoučí?

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Budoucnost: Maluje Roubini čerta na zeď?

Zpět na články

Nejnovější články


Stříbro prolétlo hranicí 30 dolarů za unci

Stříbro prolétlo hranicí 30 dolarů za unci

20. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena stříbra v pátek vzrostla o více než 2 dolary za unci, v rámci toho ... číst dále

Inflace v České republice se zvýšila

Inflace v České republice se zvýšila

16. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna dubnová inflace v České republice. Meziroční míra inflace se zvýšila ... číst dále

Záznam z jednání bankovní rady ČNB dne 2. května 2024

Záznam z jednání bankovní rady ČNB dne 2. května 2024

13. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Záznam z jednání bankovní rady České národní banky ze dne 2. května 2024, kdy ... číst dále

Ve Švédsku začalo snižování úroků

Ve Švédsku začalo snižování úroků

9. 5. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Švédská centrální banka Riksbank jako první „západní“ centrální banka snížila hlavní úrokovou sazbu o ... číst dále

ČNB – snižování úroků pokračuje

ČNB – snižování úroků pokračuje

6. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulý týden ČNB snížila hlasovacím poměrem 7:0  úrokové sazby o 0,5 %.   Pro ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE