Média & Blog

Investiční stříbro: Poroste poptávka, poroste cena stříbra?

26. 11. 2012 - Autor: Martin Kopáček

Cena stříbra se mění z mnoha příčin. Důvodem změny cen stříbra mohou být dostupné objemy u těžařů, investiční nákupy stříbra, poptávka i skladové nákupy průmyslu, spekulativní pozice burzovních obchodníků atd. Investiční stříbro v sobě obsahuje výhody drahého kovu a kovu průmyslového. Svět ještě není z globální krize venku, avšak čínští stratégové již nyní skupují stříbro do zásoby. Po skončení recese dojde k nárůstu průmyslové výroby. Zkušený investor očekává proto zvýšenou poptávku po stříbře. Jak vypadají prognózy poptávky po stříbře v příštích letech?

Během první dekády tohoto století došlo k posunu ve spotřebě komodit. Stříbro jde v tomto trendu ruku v ruce
s ostatními strategickými komoditami

. Na scénu přišla poptávka po nerostných surovinách z rozvíjejících se trhů, kterým suverénně vládne čínská ekonomika. Čínská spotřeba stříbra vzrostla během dekády o 10%, takže dnes spotřebovává Čína kolem 19% z celkové průmyslové spotřeby stříbra. Důvodem růstu čínské spotřeby stříbra je především přesun výroby z Evropy, který v uplynulé dekádě probíhal. Očekává se, že průmyslová výroba v Číně trvale poroste, takže poroste také spotřeba stříbra. To je jedním z důvodů, proč čínští ekonomové dlouhodobě manipulují cenu stříbra a při dosažení nízké ceny stříbra
Čína skupuje fyzické stříbro do zásoby

.

Druhou významnou zemí rozvíjejících se trhů je Indie. Zde je vývoj poněkud jiný. Během dekády si Indie prodělala komoditní cenové šoky s podstatně menší schopností adekvátně reagovat, neboť její průmyslová a technologická úroveň není zdaleka na úrovni Číny. Indie proto citlivěji reagovala na cenové výkyvy. Největší poptávku po stříbře projevila indická ekonomika v roce 2009, kdy místní průmysl pohltil téměř 16% celosvětové produkce stříbra. Po tomto boomu se spotřeba stříbra v indickém průmyslu ustálila na úrovni cca 13%. Indický průmysl nebude asi v budoucnu vykazovat tak impozantní růstovou dynamiku, takže spotřeba stříbra i v době budoucího ekonomického oživení bude růst plynule. Nicméně i v Indii spotřeba stříbra v budoucnu opět poroste.

Jaká bude situace na vyspělých trzích? Zůstaňme ještě nakrátko v Asii a podívejme se na Japonsko. Kdysi průmyslový gigant roky bojuje s vleklou stagnací. Průmyslová výroba se z velké části přestěhovala do ostatních asijských zemí, v důsledku čehož japonská spotřeba průmyslového stříbra poklesla během dekády z 20% celosvětové průmyslové spotřeby stříbra o 5%. Budoucí vývoj japonské ekonomice nepřeje, takže nelze očekávat ani opětovný růst spotřeby stříbra.

S přesunem řady výrobních odvětví do Asie se snížila průmyslová poptávka po stříbře i v Evropě. To souvisí se ztrátou konkurenceschopnosti evropských firem. S rostoucí cenou práce v Číně se řada výrobních odvětví nově stěhuje například do Vietnamu, Bangladéše a Indonésie. Tomu odpovídá pokles průmyslové spotřeby stříbra na aktuálních 13%, čímž se Starý kontinent dostal na úroveň Indie. Růst průmyslu v Evropě bude po skončení globální krize spíše mírný, a to právě z důvodu přesunu velké části výroby do Asie. Proto lze očekávat mírný růst spotřeby stříbra v evropském průmyslu.

Naopak americké firmy se na světových trzích velmi slušně drží, zejména díky technologickému náskoku. Z hlediska spotřeby stříbra proto USA zůstaly na stejném stupni, tedy kolem čtvrtiny veškeré spotřeby stříbra v průmyslu. Přesun výroby z USA do Číny neznamenal pokles spotřeby stříbra v USA, což je pozoruhodné. Jedním z důvodů je dominantní pozice USA ve výrobě technologicky náročných stříbrných průmyslových polotovarů, jako jsou speciální stříbrné pasty a stříbrné prášky.

Obecně se očekává, že k ekonomickému oživení by mělo dojít během let 2013 a především v roce 2014. Stratégové a dlouhodobí investoři výhledu spotřeby stříbra přikládají náležitou váhu, zejména při znalosti těžebních možností stříbra, které nejsou velké. Naopak technologické vlastnosti stříbra jsou jedinečné a jeho nahrazení v průmyslové výrobě
není příliš reálné

. Investiční stříbro proto v sobě na rozdíl od zlata nebo mědi obsahuje
výhody drahého kovu a kovu průmyslového

. Zkušený investor proto vnímá průmyslovou spotřebu, která vždy bude udržovat nákupní poptávku na potřebné úrovni.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Stříbro v dynamice překonalo zlato

Investiční stříbro: Hedžové fondy očekávají růst

Investiční stříbro: Banky očekávají růst ceny stříbra

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Inflace v ČR roste, investoři skupují investiční kovy

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE