Média & Blog

Investiční stříbro se 7% DPH? Jen s prověřeným obchodníkem.

9. 4. 2012 - Autor: Jan Hájek

Nákupy investičních stříbrných mincí s DPH 7% jsou v zahraničí možné. Jedná se ale o určité typy stříbrných mincí, nikoliv o stříbrné slitky nebo o stříbrné cihly. Zároveň by investor měl být velmi obezřetný při volbě obchodníka, u kterého hodlá nakupovat – ne vždy je nabízená služba bez rizik. Rizika, která při neuváženém nákupu hrozí, nejsou malá. Kvalitní řešení pro české investora existuje, s plným servisem a garancemi – představíme si je v druhé části článku.

První otázkou, která investora napadne, je otázka legálnosti. Je legální nakupovat stříbrné investiční mince v zahraničí? Nejde o obcházení zákona? Nákupy drahých kovů v zemích EU jsou legální, kupující platí místní DPH (je započtena v prodejní ceně). Nic nám tedy nebrání nakupovat v zahraničí.

Druhou otázkou je, co a kde je ve snížené sazbě možné zakoupit. Kupříkladu německá právní úprava umožňuje zatížení sazbou daně 7% u stříbrné mince, která má statut legálního platidla v zemi emitenta a splňuje některé další potřebné podmínky. Z likvidních mincí jde především o mince
American Silver Eagle

a

kanadský Maple Leaf
.

Proč hovoříme jen o amerických ražbách? Důvod je prostý. Jak jsme si ukázali v seriálu o budování investičního portfolia, nakupovat evropské ražby není šťastné investiční rozhodnutí. Těmto ražbám sice nelze upřít jistou oblibu v Evropě, ovšem v globálním trhu s investičním stříbrem jsou evropské mince i slitky vnímány spíše jako kuriozity. Evropské mince proto
zkušený investor nekupuje

.

Víme tedy, proč nakupujeme mince se statutem legálního platidla a výhradně z produkce amerických mincoven. Velmi důležitá je volba obchodníka s drahými kovy. Investor může samozřejmě zavítat do Německa a tam s daní 7% nakoupit u libovolného obchodníka.
Takový investor ovšem bude vystaven všem rizikům, které z nákupu u německé firmy plynou. Prvním rizikem je rozhodné právo v případě reklamace nebo jiné nestandardní situace – a tím bude německá právní úprava. Pro běžného investora bude těžké řešit jakýkoliv problém v součinnosti s německými úřady, v němčině, a podle německých právních předpisů.
Druhým rizikem je firma, u které investor zvažuje nákup drahého kovu. Je to kvalitní firma, nebo jsou s ní spojena rizika a potíže? Relativně snadné je pro investora ověřit kvality české firmy – u zahraničních firem to při běžné jazykové a právní bariéře zdaleka tak snadné není.

Někteří obchodníci v tuzemsku nabízejí nákup investičních stříbrných mincí v Německu. Zpravidla jde ovšem o pouhé zprostředkování nákupu, bez převzetí potřebných garancí.

Jaký je vhodný model pro tyto situace? Zkušení investoři vědí, že nákupy v zahraničí by měl být tuzemský obchodník schopen umožnit prostřednictvím vlastní dceřinné firmy. Čili nikoliv prostřednictvím jiné firmy v zahraničí, ale prostřednictvím firmy patřícím do vlastní holdingové struktury. Taková firma má zpravidla kromě stejného názvu také stejné kontaktní osoby a komunikuje s investorem v češtině i v Německu. A co je klíčové: česká mateřská firma přebírá plné garance, včetně řešení reklamací atd. Jak to funguje v praxi, můžeme (s jistou mírou hrdosti) ilustrovat na příkladu hodingu SILVERUM.

Česká firma SILVERUM s.r.o. je mateřskou firmou, takže plně vlastní německou dceřinnou firmu SILVERUM GmbH. Česká firma vlastní německou firmu, nikoliv naopak! Česká SILVERUM s.r.o. také zajišťuje komunikaci s českými investory a kontaktní osobou je pracovník české firmy.
Česká firma zajišťuje provedení transakce, přebírá garance a kompletní komunikaci s investorem. Z tohoto uspořádání pro českého investora neplynou žádná rizika německého právního prostředí ani jazykové bariéry.
Velkou výhodou správného holdingového uspořádání je, že český investor může zaplatit svůj nákup v Německu nejen v euro nebo v dolarech, ale také v českých korunách. Nenese tedy náklady na konverzi měny ani kurzové riziko. To oceňují zejména zkušení investoři, kteří se nechtějí kurzovým rizikem zabývat.

Český investor tedy může nakupovat vybrané mince v rámci dobře nastaveného holdingu

s plným komfortem, s plným servisem a především s plnými garancemi

.

Poslední otázkou je, kdy se nákup investičního stříbra v Německu vyplatí. To je dáno objemem objednávky. Určitě nemá smysl jezdit do Německa nakoupit pár stříbrných mincí. Proč?
Služba je ze strany obchodníka zpoplatněna drobným paušálem. Ale jsou zde náklady, které má přímo investor. Investor si musí do Německa pro mince dojet, nebo pověřit touto cestou jiného. Jde tedy především náklady na dopravu do Německa a zpět. Také investorův čas strávený na cestě má svoji cenu. Předání mincí se musí uskutečnit na území Německa – jedině tak lze uplatnit sedmiprocentní DPH! Investor, který chce tedy využít snížené DPH v Německu, musí počítat s vhodným objemem nákupu investičního stříbra, jinak by se cesta do Německa nevyplatila.

U středních a větších objednávek se nákup již vyplatí. Nezanedbatelnou výhodou je také možnost nakupovat
formou fixačního nákupu

, čímž se výsledná cena může ještě více zatraktivnit.

Nákupy mincí v Německu, jak jsme si ukázali, mohou přinést zajímavou cenovou úsporu. Podmínkou je vhodná volba obchodníka, který disponuje kvalitní holdingovou strukturou. Pak investor kromě cenové úspory získá také komfort a především plné garance. V opačném případě se neuvážený nákup drahých kovů v zahraničí nemusí vůbec vyplatit. Zkušený investor si je možných úskalí nákupu drahých kovů v zahraničí dobře vědom a včas je vhodnou volbou obchodníka eliminuje.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (1.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (2.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (3.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (4.část)

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (5.část)

Investiční stříbro, investiční zlato a certifikáty – věčné téma?

Zpět na články

Nejnovější články


Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE