Média & Blog

Investiční stříbro: Stříbrný slitek Sunshine Mint 10 uncí

24. 2. 2014 - Autor: Aleš Novotný

Graf ceny stříbra v posledních týdnech stoupá, poptávka po fyzickém stříbře globálně roste. Drahé kovy od dob cenového poklesu, kdy se dostaly na hranu těžební rentability, skupuje především bohatnoucí Asie. Po problémech s nekrytými měnami emerging markets se poptávka po zlatých a stříbrných slitcích skokově zvýšila.

Vysoká poptávka po stříbře je živena také průmyslem. Globální ekonomika podle posledních statistických údajů vykazuje slušné tempo růstu, takže průmysl dále zvyšuje poptávku po stříbře. To se projevuje v problémech s dostupností. U desetiuncových slitků, které jsou u investorů velmi oblíbené, je v posledních měsících výrazně horší situace. Slitky NTR jsou dostupné v horizontu měsíců (dříve dny až týdny).

Globální trh investičních kovů v takových okamžicích prochází vývojem: u hůře dostupných stříbrných slitků se nezvyšuje objem. Naopak stříbrné slitky, které byly dosud méně oblíbené, se dostávají do hledáčku investorů. Pokud rafinérie stíhá vykrývat poptávku, vydělá: Likvidita dosáhne potřebné úrovně a investoři začnou poté produkty této mincovny zařazovat do svých investičních portfolií drahých kovů. Funguje tak efekt sněhové koule: dále se zvyšuje poptávka, noví investoři nakupují a objem produkce se zvyšuje. Slitek se tak stane plnohodnotným i z hlediska obecné obliby a likvidity.

Mincovna a rafinérie Sunshine Mint v případě desetiuncových slitků dosáhla pomyslného bodu zlomu. Zatímco o mincích mincích z produkce Sunshine Mint nelze říci, že splňují nároky na likviditu, u desetiuncových stříbrných investičních slitků Sunshine Mint je bod zlomu překonán. Proto od února 2014 dovážíme do EU nově 10 oz slitky Sunshine Mint, které dnes zavádíme také na tuzemský trh. Likvidita je stěžejní otázkou, která má na kvalitu investice zásadní vliv .

Mincovna Sunshine Mint vznikla v roce 1979. Mincovna sídlí v Coeur d’Alene, v americkém státě Idaho. Sunshine Mint má svoji pobočku také v Las Vegas a od roku 2013 také v Číně. Pro kvalitu produkce hovoří fakt, že mincovna dodává mincovní střížky (tzv. blanks) do US Mint – a právě z těchto střížků se razí stříbrná investiční mince Silver Eagle . Mincovna Sunshine Mint si tímto kontraktem získala velmi prestižní postavení v USA a na globálním trhu investičního stříbra.

Sunshine Mint na desetiuncovém stříbrném slitku použila zajímavý ochranný prvek, tzv. Mint Mark SI™. Na povrchu slitku je technologií micro-engravingu vytvořen nápis, který je bez použití speciální fólie lidskému oku neviditelný. Po přiložení fólie se nápis zobrazí, což přispívá k ochraně před paděláním investičního stříbra. Samozřejmě veškeré stříbrné slitky Sunshine Mint, které dodáváme na evropský trh, s pomocí fólie automaticky kontrolujeme.

Stříbrné investiční slitky Sunshine Mint o hmotnosti 10 troyských uncí můžete nyní zakoupit zde.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio 1.část

Mimořádná daň z majetku? Zlato a stříbro se dani vyhne

Další znehodnocení koruny? Investiční stříbro a zlato rostou

Investoři do státních dluhopisů právě dostali facku

Zpět na články

Nejnovější články


Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Úroky v eurozóně se nemění

Úroky v eurozóně se nemění

11. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Rychlému probíhajícímu pohybu ceny zlata jsme se věnovali ve čtvrtek, přidat k tomu pouhé ... číst dále

Na trhu zlata se dějí věci…

Na trhu zlata se dějí věci…

7. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Vývoj ceny zlata v posledních dnech je mimořádný. Ještě 29. února 2024 byla cena zlata ... číst dále

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

4. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Únorová míra inflace v eurozóně se z lednových 2,8 % snížila na 2,6 %. ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE