Média & Blog

Investiční stříbro: US mint rekord, Asie nakupuje

10. 4. 2014 - Autor: Martin Kopáček

Akciové trhy prošly téměř šestiletým býčím cyklem. Mnozí analytici proto varují, že z hlediska tržních cyklů může přijít pokles a medvědí éra. Investoři se obávají postupujícího znehodnocování dolaru i eura – a tuzemští investoři až příliš bolestivě zakusili inflační praktiky ČNB . Jak vypadá globální zájem o investiční stříbro v těchto měsících?

Velmi dobrou odpověď lze nalézt v cenovém vývoji investičního stříbra na burze a ve fyzické poptávce po stříbrných mincích, stříbrných slitcích a stříbrných cihlách. V druhé polovině března cena stříbra na burze odevzdala pět procent. Svůj díl na poklesu mělo prohlášení šéfky amerického FEDu, že program nákupu amerických dluhopisů zůstane nadále v platnosti, přičemž se zvýšením úrokových sazeb lze počítat již v prvním čtvrtletí 2015.

Do 15. března jsme viděli v rámci COT snižování pozic velkých hráčů v burzovních kontraktech na stříbro. Důležitá byla také data o ekonomické aktivitě v Číně, kde se objevily známky zpomalení růstu tempa. Není třeba dodávat, že zásadním spotřebitelem stříbra je průmysl, a proto je na známky zpomalení ekonomiky graf ceny stříbra velmi citlivý.

Ukrajinská krize opět ukázala, že v době nejistoty roste poptávka po investičním stříbře. Po referendu o politickém uspořádání na Krymu mezinárodní napětí polevilo.

Z uvedených faktů bychom mohli usuzovat, že poptávka po investičním stříbře bude klesat. Ovšem nezapomínejme na rozdíl mezi burzovním a fyzickým stříbrem . Poptávka po investičním fyzickém stříbře naopak roste. Kupříkladu americká mincovna v březnu oznámila další rekord v prodeji stříbrných investičních mincí American Silver Eagle (Americký stříbrný orel). Březnová produkce těchto investičních stříbrných mincí překonala 5 milionů kusů (5.354.000 mincí), čímž se vytvořil opět meziroční rekord: v letošním březnu americká mincovna prodala o 2 miliony Stříbrných orlů více.

Další příklad z opačného konce světa: V Singapuru byl v březnu otevřen nový velkosklad investičního stříbra, který pojme 600 tun stříbrných mincí, stříbrných cihel a stříbrných slitků. Jde o investiční stříbro určené pro retailovou klientelu – mnoho investorů z USA takto mění inflací ohroženou měnu za drahý kov. Je reálné, že se bude opakovat situace z července 2013 , kdy nově otevřený sklad investičního stříbra (200 tun) byl zaplněn během necelého půl roku? Ano, je to reálné – i loni šlo o investiční stříbro patřící retailovým zákazníkům.

Zkušení investoři velmi dobře vědí, že mezi burzovním grafem ceny stříbra a skutečnou cenou fyzického investičního stříbra je velký rozdíl. Jak vidíme výše, směr grafu ceny stříbra určují burzovní hráči, zatímco poptávku po fyzickém kovu určuje ekonomická realita. Zkušení investoři nakupují, což potvrzují mimo jiné i údaje o produkci US mint i zprávy o budování dalších velkoskladů stříbra v Asii.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio 1.část

Spoření do zlata a stříbra: Snadné a efektivní

Investiční stříbro: Pozor na podvodníky !

Zpět na články

Nejnovější články


Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Úroky v eurozóně se nemění

Úroky v eurozóně se nemění

11. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Rychlému probíhajícímu pohybu ceny zlata jsme se věnovali ve čtvrtek, přidat k tomu pouhé ... číst dále

Na trhu zlata se dějí věci…

Na trhu zlata se dějí věci…

7. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Vývoj ceny zlata v posledních dnech je mimořádný. Ještě 29. února 2024 byla cena zlata ... číst dále

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

4. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Únorová míra inflace v eurozóně se z lednových 2,8 % snížila na 2,6 %. ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE