Média & Blog

Investiční stříbro: Vytěží se stříbro do 20 let?

30. 4. 2012 - Autor: Jindřich Walter

Vyčerpají se zásoby stříbra do dvaceti let? Poroste poptávka po stříbře v průmyslu? Jaký je poměr využití pro zlato a stříbro v průmyslu? Ovlivňují cenu stříbra spíše nákupy investorů, nebo průmyslová poptávka? Podívejme se na fakta a odhalme některé mýty.

Na českém internetu se objevily zprávy, že zásoby stříbra budou do dvaceti let vytěženy. Je duben, neboli apríl – a tak i tuto zprávu zařadíme raději do kategorie aprílových žertíků. Někteří menší obchodníci však vzali zprávu vážně a zásobují katastrofickými vizemi média i své zákazníky. Berme to jako prověrku jejich ne/znalostí a podívejme se na realitu.

Profesí jsem důlní inženýr, na krku mám již šest křížků. Od sedmdesátých let žiji v USA a již 33 let působím při těžbě drahých kovů v Latinské Americe, Austrálii a v Kanadě. Dodnes mám v této oblasti celkem slušný přehled. Stříbrné doly, které se v současnosti těží, patří mezi tzv. dvojkové zdroje. To znamená, že nejbohatší stříbrná ruda, kterou lze těžit povrchově nebo v malých hloubkách, je už téměř vytěžena. Těží se i chudší rudy v horších podmínkách. Z geologického průzkumu víme, že tzv. dvojkové zdroje se dotěžují a nastupují trojkové zdroje. Pro stříbro tedy musíme těžit stále chudší rudu a v podstatně tvrdších podmínkách. Je to podobné jako u ropy, těžíme stále hlouběji, z moře nebo z ropných písků v Kanadě.
Prodražování těžby stříbra nezpůsobuje jen rostoucí hloubka těžby. Pracujeme s vyšší teplotou v podzemí, se složitějšími zabezpečovacími postupy atd. Ruda je chudší. Těchto obtížněji těžitelných zdrojů je poměrně dost. Za dvacet let tedy k vytěžení stříbra rozhodně nedojde – to je naprostý nesmysl. Pro investora uvedené informace mají jiný význam.

Především chudší stříbrná ruda a obtížnější těžební podmínky stříbra znamenají dražší těžbu – a proto i cena stříbra je pak logicky vyšší. Nezanedbatelným faktorem je také rostoucí přísnost k plnění nákladných bezpečnostních předpisů. Zejména v Latinské Americe sedmdesátých let jsme na bezpečnost podle dnešních standardů nemohli ani pomýšlet. Dnes je situace jiná, bezpečnost důlních prací je přísně kontrolovaná hlavně u mezinárodních těžařských společností. A tudíž je těžba stříbra dražší. Jak sleduji nové trendy v těžbě drahých kovů, bude se náročnost těžby dále zvyšovat a těžba stříbra bude dražší. Cena stříbra bude na tyto faktory nepochybně reagovat růstem

Opomíjená je další skutečnost: stříbro bývalo (v dobách mých těžařských začátků) považováno spíše za vedlejší produkt při těžbě mědi. Stříbro se oddělovalo při zpracování měděné rudy, což je proces známý stovky let. V sedmdesátých letech neexistovala tak masivní průmyslová poptávka po stříbře, proto nebylo třeba těžit stříbro z méně bohatých rud.
Ta doba je minulostí.

Jedničkové zdroje stříbra nedostačují od osmdesátých let (nástup počítačů, armádní zakázky) a devadesátých let (mobilní telefony). Poptávka průmyslu po stříbře skokově vzrostla s nástupem fotovoltaiky, optických datových úložišt a nanotechnologií. Zatímco u zlata průmysl spotřebuje něco kolem 12% roční těžby, u stříbra průmysl zpracuje téměř 50% roční těžby. A průmyslová poptávka po stříbře logicky poroste, zejména až skončí dluhová krize a průmysl opět poroste.

Závěrem tedy řekněme toto: vyčerpání zdrojů stříbra nehrozí. Stejný nesmysl jsem slýchal o vyčerpání zdrojů ropy už od osmdesátých let – a věřte, že dodnes jezdím na naftu… Ovšem stejně jako u ropy bude další těžba stříbra dražší, což se projeví v ceně stříbra. Průmyslová poptávka po stříbře nepochybně nadále poroste, naopak množství dostupného stříbra se bude snižovat. Investice do stříbra proto má smysl a budoucnost. Investor, který investuje do stříbra, rozhodně neprohloupí. Musí se ovšem
při investici vyvarovat mýtů

a dodržovat
pravidla rozumné investice

do drahých kovů.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (1.část)

Investiční stříbro, investiční zlato a certifikáty – věčné téma?

Tradingové konzultace – jak vydělat na propadu cen
Stříbro s 7% DPH

Zpět na články

Nejnovější články


ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 200 dolary za unci

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 200 dolary za unci

1. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE