Média & Blog

Investiční zlato: Jak to vidí banky a jak to vidí investoři

19. 9. 2013 - Autor: Jiří Jánský

Prognózy bank se vzácně shodují: cena zlata bude klesat. Goldman Sachs vidí hlavní důvod poklesu ceny zlata omezování kvantitativního uvolňování. Obavy z inflace poklesly, potřeba institucí zajišťovat se nákupy zlata poklesla rovněž. Vzhledem k růstové rally na akciových trzích odtéká zlato také z ETF fondů,když investoři přelili své prostředky z konzervativního zlata a stříbra do rizikovějších aktiv. A nejde o malé prostředky – z ETF držících zlato od počátku roku odešla aktiva za 680 tun zlata. To světový trh zlata musel pocítit a graf ceny zlata byl logicky stlačen na jih.

Prognóza Société Générale očekává, že cena zlata opět otestuje svá minima z nedávné doby, čili že znovu bude testovat hranici 1200 dolarů za unci. Pokles ceny zlata k hranici 1200 dolarů očekávají také banky Citigroup, ABN Amro a Macquarie Group. Tím by se zlato dostalo na produkční náklady těžařů. Goldman Sachs nevyloučila ani krátkodobé otestování hranice 1000 dolarů za unci, což by bylo způsobeno přetlakem short pozic vůči možnostem těžařů.

Naopak banky JPMorgan a Bank of America vidí zlato jako podceněné. Očekávají obrat, neboť nízké ceny zlata zvyšují nákupní apetit Číny, Indie a dalších asijských zemí.

Kam cena zlata nebo stříbra opravdu zamíří, to samozřejmě nikdo neví. Medvědí trh vždy přináší dobré nákupní příležitosti, zejména pokud by s naplnil výše uvedený konsenzus bank a cena zlata by se podle většinového konsenzu opravdu podívala opět ke svým těžebním nákladům (1100-1200 dolarů). Zkušení investoři vědí, že nakupovat je zapotřebí v době, kdy o konkrétní aktivum není zájem. To dokázaly například akcie, které byly po propadu v roce 2008 doslova za hubičku. Nikdo je nechtěl, banky prognózovaly další pád. Pouze prozíraví investoři nakoupili za výprodejové ceny. Dnes sčítají tučné zisky. Nyní, když skončil boom na drahých kovech, se můžeme dočkat obdobné nákupní situace.

Nedávná kratší rally na zlatě, která po otestování hranice 1200 dolarů vystřelila až ke 1400 dolarům, ukazuje možnosti jak lze na drahých kovech slušně vydělat. Obrat pozic commercials byl dobrým signálem, na což jsme v předstihu upozornili. Na situaci vydělali mnozí investoři, kteří využili následné krátké cenové rally. Svůj účet výrazně zhodnotili ve stejné situaci také absolventi našich tradingových konzultací, kteří sledují pozice účastníků trhu. Jak vidno, příležitosti jsou jak pro investory, tak pro tradery.

Závěrem několik čísel pro začínající investory: Zlato za poslední rok pokleslo o cca 25%. Jak si ale vede jako investice v dlouhodobém horizontu? Za pět let zhodnotilo o 65%, v desetiletém horizontu si investor připsal 270%. Drahé kovy do investičního portfolia zkrátka patřily, patří a patřit budou. Jen je třeba využívat dobrých cen a budovat své investiční portfolio.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio – 1. část

Investiční stříbrné mince se 7% DPH nyní bez poplatku

Investiční stříbro: Sahají mincovny hluboko do zásob?

Cenu zlata určuje Japonsko, EU a USA . Cenu stříbra ovlivní Čína

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE