Média & Blog

Investiční zlato: Kdo je nakupuje?

23. 8. 2012 - Autor: Jan Hájek

Cena zlata je faktor, který sleduje mnoho investorů jako barometr důvěry v ekonomiku a měnu. . Kdo ale tvoří poptávku po zlatě? Kdo nakupuje fyzické zlato, čili zlaté slitky, zlaté cihly nebo zlaté mince? Kam směřují zlaté pruty, určené pro další zpracování? Je to průmysl, centrální banky, nebo investoři?

Podle odhadů se loni prodalo 4568 tun zlata. Největším spotřebitelem zlata ovšem nebyl průmysl, nýbrž výroba šperků. Plných 1972 tun zlata skoupily firmy, které se zabývají klenotnickou výrobou šperků. Existují početné kultury, pro které je nákup zlatých šperků tradičním způsobem uložení peněz. Každý investor ví, že největším spotřebitelem zlatých šperků je tradičně Indie, avšak poslední trendy ukazují, že se zájem o zlaté šperky přesouvá do bohatnoucí Číny. V tomto posunu hraje nemalou roli i vysoké zdanění zlata v Indii, vedené snahou indických úřadů omezit alokaci volných prostředků do zlata a tím peníze přitáhnout zpět do produktivních odvětví. Výsledkem je zdražení ceny zlata v Indii, které snížilo dostupnost zlata pro chudší obyvatele. Prim v nákupech zlatých šperků možná bude hrát Čína.

Investiční zlato, čili zlaté slitky, zlaté cihly a zlaté mince, stojí na druhé příčce spotřebitelů zlata. Objem investičního zlata loni činil 1686 tun, což je o necelých 300 tun méně než je spotřeba zlata na zlaté šperky. Poptávka po investičním zlatě roste, podle statistik World Gold Council vzrostla poptávka po investičním zlatě v prvním čtvrtletí meziročně o 13%. Důvody jsou jasné: problémy eura a dolaru, křehká globální hospodářská situace a samozřejmě dluhové potíže evropských zemí. Postup centrálních bank, spočívající ve více či méně skrytém tištění peněz, k obavám ze znehodnocení peněz přispívají a vedou k růstu poprávky po investování do drahých kovů.

A co průmyslová spotřeba zlata?
Průmysl zužitkoval 453 tun zlata, čili z celkového objemu zlata jde o 10%. Průmysl zlato velmi dobře zpětně recykluje. Spotřeba zlata v průmyslu tedy růstu ceny zlata nenahrává –
na rozdíl od stříbra

, které se zpětně recykluje neporovnatelně hůře. I proto se očekává větší růst cen u stříbra než u zlata, neboť ubývání zásob stříbra je růstovým faktorem.

V podzemních trezorech centrálních bank skončilo loni skoro stejné množství jako v průmyslové spotřebě. 456 tun zlata skoupily centrální banky, které zvyšují svoje zlaté rezervy. Netýká se to bohužel České národní banky. ČNB drží naopak nepříjemný rekord v nevýhodném prodeji zlata, když před 12 roky prodala 55 tun zlata za 327 dolarů za unci zlata. Stržené peníze použila k nákupu především německých dluhopisů.

Jaká jsou rizika investování do zlata?
Pozor na zlaté opojení – porfolio drahých kovů má svá pravidla. Inteligentní investor používá investici do zlata především k zajištění proti inflaci, nikoliv k cenové spekulaci. Přesto hlavním rizikem investování do zlata zůstává nadále
sama povaha zlata.

Když se podíváme na výše uvedená data, pak převahu poptávky tvoří klenotnická a investiční poptávka po zlatě. Toto zlato tedy zůstává velmi snadno dostupné pro prodej, nespotřebovává se. Rovněž zlato držené centrálními bankami může být kdykoliv dodáno na trh. Také faktická nezničitelnost zlata paradoxně hraje proti ceně zlata – zlato v globálním součtu přibývá, protože nemizí průmyslovým zpracováním (recyklace na 96%) ani přirozeným úbytkem (koroze).
Tolik obdivované vlastnosti zlata – měnový kov číslo jedna, nezničitelnost, odolnost proti přirozenému úbytku, vysoká recyklovatelnost atd. tak v konečném důsledku snadné dostupnosti zlata nahrávají.

Proto rozumný investor
buduje investiční portfolio drahých kovů

s využitím kombinace investičního zlata a investičního stříbra v rozumném poměru.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Čínský drak na lovu

Investiční stříbro, investiční zlato a certifikáty: Věčné téma?

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE