Média & Blog

Investiční zlato: Lze očekávat příliv padělků i na český trh?

27. 1. 2013 - Autor: Aleš Novotný

Jak jsme již informovali, nákupy investičního stříbra s DPH 7% letos patrně skončí. Německé ministerstvo financí připravuje zvýšení DPH na stříbro z dosavadní snížené sazby na základní sazbu 19%. Očekávané dopady vyšší DPH na trh drahých kovů v Německu jsme rozebírali předchozím článku.

Jedním z předpokládaných dopadů je možné zvýšení objemu padělků zlata a stříbra v Evropě. Někteří investoři budou hledat investiční zlato, které je od DPH osvobozeno. Někteří obchodníci, kteří již nebudou moci využívat snížené sazby DPH, budou hledat levné zahraniční dodavatele. Příležitosti pro padělatele zlata a stříbra se tím velmi rozšíří.

Odkud se berou padělky zlata a stříbra? Amatérské pokusy malých výrobců v Evropě tvoří menšinu. Většina padělků zlata a stříbra dnes pochází z profesionálních továren v Asii. Nejde o pokoutní obchod, ale o zcela legální byznys, ve kterém se otáčejí velké peníze. Padělané zlaté mince, padělané zlaté slitky a padělané zlaté cihly jsou nabízeny zcela otevřeně jako dekorace, makety atd. Čínské firmy vyrobí na zakázku jakoukoliv minci, slitek nebo cihlu z drahého kovu, včetně originálních označení, hologramů nebo sériových čísel. Zpravidla jde o slitiny zlata s wolframem, nebo jde o wolframová jádra pokovená drahým.

Příkladem může být čínský podnik Tungsten Heavy Alloy. Firma se nijak netají produkcí zlatých mincí, zlatých slitků a zlatých cihel s nízkým obsahem zlata. Závod je zaměřen na produkci wolframu, ale firma nabízí také slitiny zlata s wolframem nebo pozlacené wolframové výrobky. Ochotně napodobí zlaté slitky, zlaté cihly, zlaté mince. Tungsten Heavy Alloy se pochlubí dokonce certifikátem ISO 9001.

Link na web této firmy přímo nebudeme z pochopitelných důvodů uvádět – nehodláme dělat reklamu producentovi padělků zlata. Stačí ale do vyhledávače zadat slova china a tungsten. Na stránkách firmy samozřejmě nechybí upozornění, že kupující má dodržovat platné zákony. Ovšem nikdo si asi nebude dělat přílišné iluze, jak slitky a mince nakonec skončí.
Jaký je obsah zlata v těchto padělcích? U pokovených výrobků je jediným obsahem zlata tenká vrstva na povrchu. Výrobky ze slitiny obsahují cca 30% zlata. Obrovský zisk je tedy zaručen.
Ukázky padělků od této firmy si můžete prohlédnout zde.

Padělky putují do Evropy, kde jsou prodány jako pravé zlaté slitky a mince. Zda evropský obchodník s drahými kovy kupuje tyto mince a slitky s vědomím, že jde o padělky, není vždy jednoznačné. Padělané zlaté slitky a mince prodávají nastrčené firmy, které se tváří velmi seriozně. Nešetří prostředky na vzbuzení důvěry. Ne každý obchodník s drahými kovy si uvědomuje rizika nákupu od různých zprostředkovatelských firem – a proto rád nakoupí tzv. výhodně.
Místo obvyklé marže, která se pohybuje maximálně v jednotkách procent, má najednou možnost vydělat desítky procent. Zejména pro malé obchodníčky, kteří se na trhu neumějí etablovat kvalitou, potřebným renomé či zkušenostmi, je jediným prostředkem k získání zákazníků nízká cena. A zde začíná problém také pro nezkušené investory.

Nezkušený investor, který se umí orientovat na trhu drahých kovů, vidí jako jediné kritérium cenu. Nezná pravidla pro budování porfolia drahých kovů. Pokud nezkušený investor vnímá cenu jako zásadní informaci, může se stát nevědomky kupcem padělku. Příliš nízká cena by měla být důvodem k obezřetnosti. Jak jsme uvedli v předchozích článcích, již nyní je na evropském trhu jisté procento padělků. Očekáváme, že se objem padělků, především u zlata, s chytaným zvýšením DPH na stříbro v Německu rapidně zvýší.

Jak nekoupit padělané zlato nebo stříbro? Diskuzní fóra se hemží radami, které jsou pro typického investora nepoužitelné. Kdo si bude u obchodníka zkoušku Archimédovým zákonem? Vždyť ani ultrapřesné váhy nepatří do běžné výbavy investora. Pro fyzikální nedestruktivní zkoušky běžný investor rovněž nemá potřebné přístroje. Ani zkouška u klenotníka nepomůže, pokud nejde o pozlacený předmět. Některé typy zlatých slitků dokonce ani otestování neumožňují, například malé zlaté slitky zatavené ve fólii.

Boom padělků teprve přijde. Velkým rizikem jsou ETF a komerční sklady zlata. I zde mohou být velké objemy padělaného kovu. Dalším rizikem jsou tzv. bezcelní sklady zlata, rovněž zde může být více wolframu než pravého zlata.
Ale ani obchod se zlatem a stříbrem není vůči rizikům imunní. V oblasti drahých kovů vznikají nové firmy a firmičky. Mnoho obchodníků ale také končí. Jak jsem uvedli na začátku, mnoho obchodníků skončí právě v souvislosti se zvýšením DPH na stříbro v Německu. Obchodování s drahými kovy není žádný zlatý důl, marže jsou v této oblasti velmi nízké. Naopak potenciál zisku při prodeji padělaného zlata a stříbra je velké. Stejně velké je proto i nebezpečí pro investory. A toto riziko se bude zvyšovat.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Jak ne/koupit padělek?

Investiční stříbro: Pozor na podvodníky!

Nákup stříbra v Německu se 7% DPH: Otázky a odpovědi


Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE