Média & Blog

Kdo a proč tlačí cenu drahých kovů dolů: Vyděláme?

18. 2. 2013 - Autor: Martin Kopáček

Páteční pokles ceny zastihl zkušenější investory připravené. To dokazuje nárůst objednávek fyzického kovu ve chvíli, kdy cena stříbra klesla pod hranici 30 dolarů za unci. Cenu stlačily spekulativní pozice velkých burzovních hráčů. Podle očekávání při rostoucích cenách akcií na světových burzách nastoupila skupina velkých spekulantů, kteří tlačí svými obchodními pozicemi na burze na pokles cen drahých kovů. V situaci, kdy globální ekonomika podle oficiálních statistik vykazuje známky zlepšení a přicházejí pozitivní očekávání z USA i z Číny, přicházejí na řadu spekulativní short pozice těchto velkých hráčů na drahých kovech. Proč?

Důvod je prostý. Při růstu akciových trhů dochází ke snížení obav investorů a novému příklonu k rizikovějším aktivům. Lidově řečeno, investoři místo zajištění (čili drahých kovů) preferují spekulaci na růst a nakupují akcie. Akciové trhy tedy rostou, přibývá kupujících, investoři nakupují riziková aktiva. Naopak drahé kovy jsou v této situaci pod spekulativním prodejním tlakem, když velcí hráči navyšují své nekryté short pozice a tlačí ceny drahých kovů dolů.

Dalším faktorem, který hraje roli v poklesu ceny stříbra a zlata, je nepochybně lunární rok v Asii. Mnozí asijští obchodníci si vybírají týdenní volno. Malý trh stříbra je pak plně v rukou spekulativních hráčů mimo Asii – což vhledem k významu asijských obchodníků na trh drahých kovů má velký vliv. A samozřejmě nelze opomenout víkendové zasedání G20, kde investorská veřejnost očekávala další postup při řešení měnových válek. Co z toho plyne pro nás?

Investoři, kteří absolvovali mé tradingové konzultace, nyní sledují pozice producentů drahých kovů. Může se zopakovat situace z poloviny loňského roku, kdy po poklesu ceny kovů došlo k odmítnutí producentů za nízké ceny dodávat na trh? Cena stříbra sice pod tlakem short pozic klesla až na 27 dolarů za unci, ale fyzického stříbra začalo ubývat – najednou byly stříbrné slitky a stříbrné mince k dispozici pouze za podstatně vyšší ceny, než činí spotové burzovní cena plus obvyklé prémium.

Absolventi tradingových konzultací správně indikovali podle COT obrat trhu a následný růst ceny. Průmyslová poptávka po stříbře plus nejistota ohledně dalšího financování zadlužených jihoevropských státlů ukončila shortování futures kontraktů. Cena stříbra začala opět růst. Pokud se rýsuje obdobná situace, můžeme mít před sebou během pár dnů/týdnů opět skvělou obchodní příležitost. Pozor, nikde není řečeno, že loňská cena 27 dolarů bude odpovídat současnému cenovému dnu! Podívejme se pozorně na graf ceny stříbra za posledních pět let a uvidíme, že v každém roce jsou cenová dna jinde. Proto absolventům tradingových konzultací pomůže při odhadu cenového dna právě znalost pozic producentů.

Se znalostí COT pozic producentů a velkých hráčů budeme v trhu vyhledávat opět příležitost, kdy cena stříbra je nízko a producenti již odmítnou za takovou cenu stříbro dodávat. Pak lze předpokládat růst cen. Můžeme nakoupit kov, anebo si vydělat nemalé peníze výpisy opcí či nákupem futures kontraktů. Proto všem absolventům tradingových konzultací doporučuji pečlivě sledovat COT informace. A jak víme, stačí jednou týdně – vždy v páteční podvečer se na grafu zobrazí aktuální informace.

A jaká je situace na trhu zlata? Také cena zlata klesla. Ale pozor, na rozdíl od stříbra nemá zlato oporu v průmyslové poptávce. Jak říkám svým studentům, nepřítelem zlata je zlato samotné. Průmyslová poptávka je mizivá, zlato se recykluje. Nemizí tedy z trhu, je ho vždy dost. A především zlato je kov politický, ovlivňovaný aktuálním stavem finančních trhů. Pokud ECB bude nakupovat pohledávky krachujících evropských států (jako to prostřednictvím tzv. eurovalu již dělá) může zlato klesat nadále.

Přesto varuji před přílišným optimismem. Pokles ceny zlata a stříbra má svoje důvody, neznamená ale vyřešení dluhové krize. Jen její odsunutí do rozvahy ECB. Nikdo neví, na jak dlouho se v této skříni dluhový kostlivec ubytuje. Pokud přijde vyšší inflace (a to hrozí nadále), pak ceny drahých kovů opět zamíří na sever. Zvýšená poptávka po stříbrných mincích a stříbrných slitcích tomu odpovídá.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Štědrý Silvestr aneb Prodělat asi opravdu nešlo

Investiční zlato: Lze očekávat příliv padělků i na český trh?

Stříbro s DPH 7%: Sedm kroků k nákupu

Investiční stříbro: Poroste poptávka, poroste cena stříbra?

Rok 2013: Jaké ceny zlata a stříbra očekává LBMA?

Zpět na články

Nejnovější články


Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE