Média & Blog

Kdy začít a na co se připravit?

9. 8. 2012 - Autor: Martin Kopáček

Když jsem připravoval

článek shrnující výsledky tradingu za první pololetí
, očekával jsem tradiční zájem čtenářů o tuto oblast. Počet dotazů k tradingu a k burzovním obchodům překonal moje očekávání. Opakovaně se objevily dotazy zájemců o tradingové konzultace, jak dlouho trvá, než může nováček vstoupit do trhu s reálným účtem. A co bývá pro nováčka na burze nejhorší?

Absolventům

tradingových konzultací
říkám vždy totéž: obchodování opcí je řemeslo jako každé jiné. Jen výuční doba je oproti klasickému řemeslu nesrovnatelně kratší. Nováčkovi doporučuji po skončení konzultace nejprve obchodovat na demoúčtu. Obchodování na demoúčtu je vlastně zkoušením obchodů bez zapojení reálných peněz. To by mělo trvat minimálně dva a maximálně pět měsíců. Obchodováním na demu si nováček pořádně vyzkouší obchodní systém, naučí se rutinně zadávat obchodní příkazy do obchodní platformy. Zároveň se nováček donutí ke kontrolování situace na trzích a zvykne si adekvátně podle obchodního plánu upravovat pozice.
Obchodováním na demoúčtu se nedají žádné peníze ztratit, ovšem peníze se takto nedají ani získat. Proto doporučuji po úspěšném zvládnutí dema (a maximálně po pěti měsících) nováčkovi zkusit obchodovat totéž na reálném obchodním účtu, byť třeba s jedinou pozicí v trhu. Začínající obchodník si především vyzkouší, jak zvládá emoce. Obchoduje sice totéž, co obchodoval na demoúčtu předtím, ale nyní již prožívá zcela jiné pocity. Obchodováním s jedním kontraktem si nováček ověří, jak zvládá emoce, jak reaguje v případě zisku nebo v situaci, kdy jde trh proti nám.

Jako velkou výhodu hodnotí

absolventi tradingových konzultací
, kteří se rozhodli opce na burze obchodovat, možnost dalšího kontaktu se mnou. Každý absolvent má k dispozici moji osobní podporu přes skype. S absolventy řešíme obchodní situace, zkoumáme nové nápady, hledáme vylepšení a nové ziskové příležitosti v trzích atd. Tato následná podpora je už zdarma, protože i pro mne je zpětná vazba od absolventů velmi důležitá. Mimo jiné mám dobrý přehled, jak si kdo vede.

Co je pro začínajícího burzovního obchodníka nejhorší? Paradoxně když se nováčkovi hned od začátku začne dařit – a to v opcích není nic neobvyklého. Nezkušený obchodník se může nechat ovládnout nadšením a v touze dosáhnout víc, než byl původní plánovaný zisk (cca 20 až 30% za rok), zkouší více riskovat. Teprve skutečný křest ohněm, kdy pozice jde proti nám, je prověrkou připravenost nového obchodníka! Pokud nováček dokáže bez emocí přesně upravit pozici (stejně, jak to dělal předtím na demoúčtu), pak má učednické období za sebou.

Investor, který umí zkombinovat investování do drahých kovů s opcemi, objevuje často novou dimenzi. Obchodování opcí není výsadou hrstky zasvěcených, byť se různé instituce pokoušejí toto zdání v začátečnících vzbudit. Začínající burzovní obchodník, který zvládne základní obchodní techniky – a především udrží na uzdě své emoce – se dočká profitů. Zvládnutí obchodování opcí není běh na dlouhou trať, jak se začátečníkům zpravidla zdá. A po zvládnutí burzovního řemesla stačí již jen pět až deset minut denně. Burza není elitní klub, ani džungle. Je to řemeslo, nic víc.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Martin Kopáček: Zlato, stříbro a měď

Lednové žně: Investiční stříbro, měď a indexy

Za sem měsíců 17% zhodnocení

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE