Média & Blog

Konec zlatého propadu?

10. 8. 2015 - Autor: Jan Rohrbacher

Možná ano, ale spíše dočasný. Co mě vede k tomuto názoru? Cena zlata, jak již bylo zmíněno, čtyři roky klesá. Hlavní vlna poklesu se zastavila na úrovních mezi 1150-1190 USD za jednu unci. Z této důležité úrovně ležící poblíž tehdejších těžebních nákladů se několikrát odrazila a nadechla se k růstu. Každý následující vrchol takové korekce byl nižší, než ten minulý, což dostávalo cenu žlutého kovu pod tlak. Ten nakonec v uplynulých dvou týdnech vyústil k prolomení silné hranice opory a poklesu k hodnotám 1.080 USD za unci. V reakci na klesající ceny se, jak vyplývá z komentářů ke kvartálním výsledkům, podařilo těžařům citelně snížit své náklady, které se aktuálně pohybují kolem devíti set dolarů za unci. To by mohlo do budoucna vytvořit novou hranici fundamentální podpory.

Obr. 1: Vývoj ceny zlata 2011-2015 (zdroj: timingcharts.com)

V reakci na klesající ceny se, jak vyplývá z komentářů ke kvartálním výsledkům, podařilo těžařům citelně snížit své náklady, které se aktuálně pohybují kolem devíti set dolarů za unci. To by mohlo do budoucna vytvořit novou hranici fundamentální podpory.

Tradičním argumentem pro pokles ceny zlata je očekávaný vzestup hodnoty amerického dolaru, který by měl následovat pravděpodobné započetí procesu normalizace úrokových sazeb ve Spojených státech. To je pravda, která ale zcela pokles hodnoty zlata nevysvětluje. Svědčí o tom pohled na následující graf. Ten ukazuje vývoj ceny zlata v letošním roce a to jak v amerických dolarech, tak také v eurech. Obě křivky jsou si podobné, jen ta dolarová je o něco strmější.

Obr. 2: Vývoj ceny zlata v USD a EUR v roce 2015 (zdroj: Morningstar)

Proč si tedy myslím, že bychom se mohli dočkat opětovné růstové korekce?
Pohled na můj oblíbený indikátor odvozený z COT reportu říká, že commercials, tedy obchodníci přímo spojení s byznysem (těžaři, zpracovatelé zlata) aktuálně zlato poměrně silně nakupují. Taková situace byla dříve často spojena s blízkostí dna právě probíhajícího poklesu. Často, ne vždy. Indikátory, které fungují na sto procent, neexistují. Také je potřeba umět s nimi pracovat, ale to by byl článek příliš dlouhý.

Obr. 3: Vývoj ceny zlata 2011-2015 a pozice commercials (zdroj: timingcharts.com)
Zcela opačná je situace u malých spekulantů. Ti jsou naopak vůči zlatu mimořádně skeptičtí a i to bylo v minulosti určité vodítko pro odhadnutí dalšího vývoje. Skuteční insideři mající informace přímo z reality byznysu jsou tedy optimisté, zatímco malí spekulanti zlato prodávají, seč jim síly stačí.

Obr. 4: Vývoj ceny zlata 2008-2015 a pozice drobných spekulantů (zdroj: timingcharts.com)
Možné blízké změně na trhu a odpovídající růstové korekci nahrává také indikátor používaný mým učitelem Larry Williamsem k identifikaci obratu trendu. Ten se vrátil opět k úrovni mínus 50.
Ta v nedávné minulosti znamenala vždy obrat aktuálního vývoje na trhu.

Obr. 5: Indikátor možné změny trendu
Možnému ukončení poklesu hraje do karet i sezónnost. To ukazuje další ze série grafů. Z jeho průběhu je vidět, že počátek srpna je obdobím, kdy bývá cena zlata v průběhu roku nejnižší. Další měsíce jsou pak pro investory mnohem příznivější.

Obr. 6: Tradiční sezónnost trhu se zlatem (zdroj dat: Morningstar)
Když už jsme byli u dolaru. Pohled na COT report ukazuje, že se pozice commercials po nějaké době dostávají do prodejní zóny a to na nižších cenách, než tomu bylo posledně. Naopak pozice drobných spekulantů postupně rostou k extrémním hodnotám.

Obr. 7: Vývoj hodnoty USD 2012-2015 a pozice COT reportu (zdroj: timingcharts.com)
Netvrdím, že USD nutně okamžitě poklesne a to pošle ceny komodit výše. Říkám jen, že tento scénář není nemožný a může se přinejmenším krátkodobě odehrát. I to by růstové korekci zlata nahrávalo.
Z uvedeného mám dojem, že bychom se mohli nacházet poblíž dna propadu sledovaného trhu a mohl by se tedy přiblížit vhodný okamžik pro jeho spekulativní nákup. Cílovou hodnotou obchodu by mohla být hranice těsně pod úrovní předešlé opory na 1150 dolarech za unci.

Proč pořád hovořím o růstové korekci a ne o změně trendu? Zda se jedná o mnohými očekávaný konec sestupného trendu, se tvrdit neodvažuji. Nejspíše nikoli. Můj hodnotový indikátor říká, že zlato a potažmo drahé kovy jsou na současných hodnotách oceněny férově.

Obr. 8: Hodnotový ukazatel ceny zlata 2012-2015 (zdroj dat: Morningstar)
Abych se přiznal, nevěřím tomuto indikátoru zcela stoprocentně. Přinejmenším ve svých obchodech nejdu proti němu. Ale… Podíváme-li se na graf, pak vidíme, že do teritoria nadhodnocení se drahé kovy dostaly na konci května letošního roku. Pohled na graf pak ukáže, že je to přesně období, v němž začal poslední pokles ceny zlata. Naopak, zlato bylo podhodnocené za začátku listopadu 2014. Tedy v době, kdy se cena zlata odrazila od svých minim v okolí 1.150 USD za unci a jeho růst zastavila až hranice 1.300USD.

Pokud vše shrnu, pak mám za to, že existuje poměrně seriózní možnost krátkodobého růstu cen žlutého kovu, nebo přinejmenším ukončení jejich poklesu a stabilizace cen zlata.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Jak nekoupit padělek

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Investiční zlato: Lze očekávat příliv padělků i na český trh?

Jak poznat padělané zlato a stříbro?

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE