Média & Blog

Levné peníze pokračují: FED a EU snížily ceny zlata a stříbra

26. 2. 2015 - Autor: Jiří Jánský

Investiční zlato a investiční stříbro jsou vnímány jako přístavy bezpečí. To se ostatně potvrdilo v letech 2008 až 2011, kdy globální ekonomika stála před dvěma dosud nepoznanými problémy. První finanční katastrofou byl pád investičních bank v USA, který se přelil do krize likvidity a do hypotéční krize. Svět se dostal do globální ekonomické krize, jakou nepoznal od Velké hospodářské krize USA z třicátých let minulého století.

Krize světové rezervní měny, amerického dolaru, se promítala nejen v globální ekonomické recesi, ale otřásla i dalšími měnami. Proč? Protože jedno mají světové měny bohužel společné – prakticky nejsou kryté ničím. Jde o tzv. fiat měny, čili o měny postavené na důvěře, nikoliv na krytí zlatem. Proto do ekonomických a měnových problémů upadl i zbytek světa, včetně EU.

Výsledek všichni známe: V USA začal bezprecedentní tisk peněz, tzv. kvantitativní uvolňování. To zahájil bývalý šéf centrální banky Ben Bernanke, pokračovala v něm i jeho nástupkyně Janet Yellen. Úrokové sazby byly sraženy k nule, aby se do skomírající ekonomiky dostaly nové peníze.

Evropská unie si prožila neklidné roky problémů s Irskem, Portugalskem, Španělskem, Itálií a samozřejmě s Řeckem. Evropská centrální banka se zhlédla v postupu své americké kolegyně, když začala chrlit nové a nové peníze. Navíc se ECB stala de facto věřitelem poslední instance za nesolventní státy eurozóny.

Řecko, pokusná laboratoř odvrácení krachu při zachování sociálního státu, v uplynulých dnech jednalo s věřiteli. Že jsou dluhy nesplatitelné, je jasné všem – jen není politická vůle to sdělit otevřeně. Věřitelé tedy souhlasili s novými úvěry a podle očekávání značně přimhouřili oči nad podmínkami poskytnutí těchto úvěrů. To se projevilo v poklesu ceny drahých kovů .

Americká šéfka FEDu Janet Yellen sice ukončila program kvantitativního uvolňování a odkupu státních dluhopisů, ovšem podle posledních zpráv z FEDu a podle jejích vystoupení před zákonodárci USA je téměř jisté, že se zvyšování úrokových sazeb na normální úroveň jen tak nedočkáme.

USA i EU si od roku 2008 zvykly na finanční doping. Nové peníze nafukují uměle ekonomiku, byť je realita velmi diskutabilní. Tiskem peněz sice přibylo peněz v oběhu, konkurenceschopnost ovšem spíše klesá. Ani hospodářský růst není tak velký, jak by se při objemu peněz, které byly do ekonomiky napumpovány, očekávalo.

Nicméně finanční trhy rostou, ceny akcií dobývají nová a nová maxima. Množí se hlasy, že ceny akcií již neodpovídají realitě a že se před námi objevuje nová bublina – která opět skončí krizí. Finanční trhy však plují na vlně levných peněz nadále.

Investiční zlato a investiční stříbro rostou v dobách, kdy se projevují krize. Aktuální ukolébání trhů proto naopak přispělo k zlevnění ceny zlata a stříbra. Zkušení investoři ovšem vědí, že nakupovat drahé kovy má smysl právě tehdy, když jsou levné – protože v době krize jsou ceny stříbrných a zlatých mincí či slitků vysoké. Nezapomínejme, že horní hranice ceny drahých kovů nemá limit, zatímco spodní hranice ceny je limitována těžebními náklady . Aktuální klid na trzích je doprovázen poklesem ceny zlata i stříbra. Nákupní úrovně burzovního spotu zlata jsou kolem 1200 USD, nákupní ceny stříbra na burze jsou u 16 USD.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Ceny zlata a stříbra pod taktovkou Řecka

Proč a jak investovat do zlata a stříbra? Otázky a odpovědi.

Investiční stříbrné mince se 7% DPH

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio 1. část

Stříbrný účet: Je to opravdu zdarma? Otázky a odpovědi

Kolik jsme letos vydělali? Od 12 do 53 %

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE