Média & Blog

Martin Lembák navštívil SILVERUM s.r.o.

20. 12. 2010 - Autor: Petr Fischer

SILVERUM s.r.o. v těchto dnech navštívil Martin Lembák, známý americký broker českého původu ze společnosti Striker. Rozhovor jednatele SILVERUM s.r.o. Petra Fischera s Martinem Lembákem zveřejňujeme v investorské sekci, neboť Martinovy postřehy z burzovní praxe jsou inspirující nejen pro burzovní tradery, ale i pro investory do investičního zlata a stříbra. Martin Lembák totiž obchoduje pro své klienty také komodity včetně průmyslových a drahých kovů. V závěru rozhovoru se proto dostaneme i na Martinův názor na vývoj dolaru a na smysl nákupu a držení fyzického stříbra a zlata.

Martine, můžete pro neznalé čtenáře krátce představit sebe a společnost, kde pracujete?

Po studiích jsem se rozhodl odcestovat do zahraničí na stáž, která by vyhovovala mé specializaci na komoditní trhy a mezinárodní finance. Před osmi lety jsem dostal nabídku ze Spojených Států pracovat pro jednu brokerskou firmu jako ekonom, trader a vedoucí operations.

To je hodně široký záběr …

Ano, je. Ovšem právě to představovalo klíčovou kombinaci k pochopení, jak jednotlivé obchodní systémy fungují. A zároveň jak monitorovat jejich chování z pohledu risk managementu, včetně dosažení jejich nejlepší možné exekuce. Před čtyřmi lety se ke mně připojil také bratr Jiří, který komodity studoval na ekonomce v Praze. Jiří měl zkušenosti z ?finančního průmyslu? v Londýně. Začali jsme společně pracovat na založení managed futures divize v rámci holdingu naší společnosti, která je již dnes plně aktivní. Je založená formou CTA, tj. Commodity Trading Advisor .

Naši klienti investují, mimo jiné, do nákupu fyzických drahých kovů. Zajímají se proto především o tuto problematiku. Vy se specializujete na burzovní produkty a nástroje.

To by bylo na samostatný rozhovor, hedging je vysoce specifická oblast. Je nutné dobře znát specifika hedgované komodity a hedgujicího instrumentu. Také je nezbytné znát vzajemná citlivost pohybu jejich cen. Pokud klient nemá jistotu ohledně správnosti propočtu, měl by se rozhodně obrátit na odborníky. I nepatrná chyba v propočtu může proměnit hedging ve spekulaci.

A co byste doporučil pro hedging a případně k doplňkové krátkodobé spekulaci?

Našim klientům doporučuji vybírat si takové systémy, které mají racionálně nastaveny parametry risk managementu a potenciální distribuci zisku/ztrát dle klientova požadavku. Samozřejmě je to komplexní záležitost a je lepší, když klient si promluví s odborníkem, který se touto problematikou zabývá. Střílet od boku, to bych opravdu nerad.

Jak postupuje Váš klient, aby mohl tyto nástroje využívat?

Nejprve klasické kroky pro zahájení obchodování na burze: založit účet, zafinancovat jej a dát brokerovi instrukce. To berte jako standardní odpověď od brokera. Z pohledu člověka, který se snaží svým klientům zhodnocovat finanční prostředky v oblasti alternativních investic, bych nejprve každému zájemci nejdříve doporučil udělat si jasno, jaký je relativní přínos dané investice k celovému riziku a výkonnosti portfolia.

Je výhodnější mít amerického nebo českého brokera. Pokud by klient chtěl založit účet u USA, je to složité? A není problém případná jazyková bariéra?

Účet je možné založit v USA, je to víceméně na daném klientovi. Ze svých zkušeností bych ale zdůraznil důležitost především dvou aspektů, a to kvalita exekucí jednotlivých obchodních systémů a bezproblémová komunikace s dotyčným brokerem, stejnou měrou zodpovědnosti bych také přistupoval ke kvalitě regulace dané oblasti v dané zemi, kde investor má v úmyslu obchodovat.

A teď trochu z jiného soudku. Tento web nečtou jen investoři do stříbra a zlata ale i mnoho traderů. Já Vás znám již mnoho let jako spolehlivého brokera. Obchoduji přes Vás i velmi exotické komoditní spready. Za ty roky v oboru jste se jistě setkal s mnoha nezvyklými obchody. Mohl by jste uvést nějaké zajímavé příklady? Nebo třeba nejvýnosnější obchod, nejpeprnější chvilky či podobně?

Dodnes vidím, jak jsem jednoho dne zadával příkaz jednoho velkého klienta. Byla to měď na Londýnské burze. Pouhé dva nakoupené kontrakty mu dokázaly zdvojnásobit účet s tím, že se jednalo o velice rigorózní risk management, tj. neriskovalo se více jak 1.5% hodnoty účtu. Z toho mám vždy obrovskou radost, když se takto obchod vydaří. Naopak doslova horké chvíle jsem zažil, když jsme dostali poplašný signál, že v budově burzy CBOT hoří. Všichni jsme okamžitě běželi na schodiště a budova se evakuovala.

… tak to je drsný zážitek…

To tedy ano. Naštěstí se jednalo o poplach falešný, tak jsme za krátko klusali zpět do kanceláře s velkou úlevou. Klienti se samozřejmě nemuseli obávat o své příkazy, ty běží v záloze i v prostorách mimo město Chicago. To je jedna z výhod amerického puntičkářství, vše je připraveno pro případ těchto krizových situací.

? ale nyní, jak říká klasik, zpět k vážné práci. S bratrem jste založili pod holdingem Strikeru novou společnost a chcete se více věnovat správě investic. O co jde?

Jde o tzv. Commodity Trading Advisor (CTA), která radí investorům, jak investovat, nebo s jejich svolením obchoduji manažeři CTA pro klientské účty. Jedná se o formu investování, kdy manžeři společnost jsou především placeni za výkonnost.

? a komise, čili poplatky za uskutečněné obchody?

Víte, vyšší komise jsou spíše problémem… Problémem především pro CTA, poněvadž to zhoršuje výsledky, ze kterých je manažer CTA odměňován. Manažer se proto snaží o co nejnižší komisní poplatky a celkovou minimalizaci nákladů na obchodování.

Fondů, i komoditně zaměřených, je mnoho. V čem je vaše výhoda?

Především propracovaná diverzifikace. Pokusím se to vysvětlit, byť pro běžného čtenáře to asi bude obtížně stravitelné. V současnosti jsou například dva programy založeny na tzv. Benchmarkingu. To znamená, že určité procento je investováno do indexu, což tvoří betu (závislost na trhu) a zbytek použit pro systémové strategie, což tvoří alfu (nezávislost na trhu). Investor si tak může být jist, že využívá pohybu na trhu jako takovém, například komoditním či akciovém indexu, a dále přidává alfa složku, která je s těmito indexy značně nekorelovaná. Tyto dva trhy, komodity a akcie, jsou pak historicky nízko korelovány mezi sebou, to znamená diverzifikace interní v rámci jednotlivých programů, tak externí mezi programy navzájem.

Do celkového portfolia, jsou přidány dva programy na systematické obchodování, jeden regulérní a druhý více agresivní. V podstatě necháváme běžet na počítačích cca 70 systémů a na základě našich zkušeností s tisíci kvantitativními obchodními systémy a sledujeme parametry pro použití toho či onoho systému v daný čas a na tom či onom trhu.

Jako jednatele společnosti SILVERUM s.r.o. mne přirozeně zajímá, co si myslíte o uložení části aktiv do fyzického zlata a stříbra. Máte sám nějakého toho ?orla? v osobním trezoru?

Především v USA je nákup zlata a stříbra pro investory samozřejmostí. Buffett, Rogers a Kyiosaki ohlásili velké nákupy stříbra. S ohledem na vývoj měn je to logické, dolar slábne léta a Američané jsou na pokles kupní ceny dolaru velmi citliví.

Problémy, které má euro, to ještě více potvrzují. Proto je kriticky důležité být pokud možno diverzifikován také do těchto aktiv. Já osobně využívám burzovních instrumentů vázaných na ceny těchto kovů, a to strategii ?nakup a drž?. Přidávám ještě systematický přístup k obchodování těchto instrumentů, tj. nákupní, ale také prodejní signály. Nicméně, konec konců musím přiznat, že vlastnictví reálné hodnoty, které slitky drahého kovu představují, je ?nezaplacení?.

Závěrem taková obecnější otázka. Jak se žije Čechovi mezi Američany? Co se Vám na Američanech líbí a co méně? Je něco natolik odlišného, že Vás to i po letech překvapuje?

Žije se mi hodně pracovně. Američané jsou zkrátka orientováni na výkon a jsou průbojní. Na Američanech se mi líbí především optimismus ? nebojí se do projektu jít, netrápí se závistí, která člověka paralyzuje, jsou soutěživí. Na druhé straně mi připadá, že je tu více stresu. A co mne překvapuje? Totéž co každého Čecha, když se bavíme o sportu. Jak mohou Američané obecně považovat evropský fotbal za nudný a naopak baseball za nesmírně akční sport?

Děkuji za rozhovor a věřím, že se na tomto webu s Vámi nesetkáváme naposledy. Mnoho témat jsme jen nakousli a určitě by si zasloužila hlubší rozbor. Budu se tedy těšit někdy v budoucnu na další zajímavé pokračování.

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE