Média & Blog

Mimořádná daň z majetku? Zlato a stříbro se dani vyhne

10. 2. 2014 - Autor: Martin Kopáček

O zdanění vkladů v bankách a nemovitostí jednorázovou daní se vedou debaty již delší dobu. Jako opatření, jak splatit státní dluhy, navrhl mimořádné daně Mezinárodní měnový fond. Nedávno myšlenku mimořádného zdanění majetku obyvatel oprášila německá Bundesbanka. Před daní za nemovitostí se totiž téměř nelze skrýt. Máte byt či dům? Odhadní cena je snadno zjistitelná a daň lze snadno zinkasovat. Totéž platí pro vklady na bankovních účtech. O tom jsem psal v minulém článku .

Podívejme se na drahé kovy, čili na další velmi cenný majetek. Velká část investorů nakupuje fyzické zlato a fyzické stříbro jako pojistku proti inflaci. A nejen v Evropě, velkou tradici investování do zlata a stříbra má bohatnoucí Asie. Volné prostředky do zlata a stříbra ukládají třeba Číňané a Indové.

Ale zpět k našemu případu. Při investicích do zlata a stříbra se setkávám často s dotazy klientů na vhodnou míru anonymity při nákupu a také s dotazy na možnou obranu proti zdanění či zabavení drahých kovů. Proč? Kromě aktuálních obav z možné majetkové daně v případě kolapsu státních financí existuje obava ze zabavování drahých kovů – jako tomu bylo v roce 1933, kdy americký prezident F.D. Roosevelt zakázal občanům USA vlastnit zlaté mince, zlaté cihly a zlaté pruty.

Takže se na to podívejme postupně: Anonymita je hezká věc, ale jen do určité míry. Osobně myslím, že je dobré mít nákupní doklad, včetně vlastního jména a adresy. Reklamace bude bez dokladů problém – i proto někteří neseriozní prodejci stavějí na tzv. anonymitě svůj pochybný byznys. Doklady o vlastnictví se opravdu hodí.
Také v případě prodeje vašeho zlata nebo stříbra třetí straně budete rádi, že máte správný doklad o původu. Pokud od vás bude kupovat investor, který jedl vtipnou kaši, bude chtít vidět kdy a od koho jste drahé kovy nakoupili. Daňový doklad je totiž jediným validním dokladem o nabytí – žádné tzv. certifikáty náhradou nejsou . Důrazně proto doporučuji nechávat si vystavit řádné účetní a daňové doklady, ideálně s uvedením jména a adresy vlastníka. Kdo nemá k drahému kovu správné doklady, bude například těžko prokazovat legální způsob nabytí, respektive nabytí v dobré víře. Jde o příklady z praxe, vím o čem píšu.

A co to zabavování nebo zdaňování zlata a stříbra? Nebude pak ve výhodě ten, kdo nakoupil anonymně? Kdepak. Podívejme se do historie, jak na Rooseveltův zákon o zabavení zlata reagovali Američané. Když se dostavil úředník s dotazem, kolik má investor zlata, co myslíte že se dozvěděl? Samozřejmě, investor vše přece již dávno prodal – a na rozdíl od prodejce k tomu nepotřeboval vystavovat žádné doklady.
Jak bude postupovat pan Novák v situaci, kdy bude uvalena daň na majetek? Daň z nemovitosti neoddiskutuje. Také z bankovních účtů panu Novákovi prostě zmizí peníze. A drahé kovy přece již dávno prodal, že? Ptáte se komu a jak to dokáže? Inu seznámil se na nějakém investičním veletrhu (v parku, v restauraci, na závodech veteránů …) se sympatickým člověkem, slovo dalo slovo, a obchod byl uzavřen. Je to už dávno, peníze a kov si předali následující den v kavárně XY. Platba byla samozřejmě na místě a v hotovosti, jak je to mezi dvěma občany běžné.
Pan Novák ani kupující nic nesepisovali, na rozdíl od obchodníků jim zákon neukládá ani vystavení dokladu o platbě, ani písemnou kupní smlouvu. A když se úředník z finančního úřadu bude ptát, co se stalo s penězi, co byste tipovali? Ano, peníze už byly dávno utraceny za jídlo, pití, kulturní akce, anebo naházeny do klobouku sociálně slabého na mostě …. chcete další příklady?

A je to. Američané také najednou žádné zlato neměli. Dávno je přece prodali … Nakupovat bez dokladů, tzv. anonymně není zapotřebí. Zbavíte se tím jen dokladů, které budete při normálním prodeji potřebovat. A v případě mimořádné daně či zabavování přece již žádné zlato ani stříbro již dávno mít nebudete.

Vše prosím berte jako hypotetické příklady. Nikoho nenavádím k porušování předpisů, nyní ani v budoucnu. Popisuji pouze situace, které mohou nastat. Je na každém, jak se k budoucnosti a k rizikům postaví. Přeji selský rozum a hodně zdaru.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio 1.část

Investiční stříbrné mince: Rekord na obzoru?

Burza zlata: Manipulace ceny algoritmickými obchody?

Investoři do státních dluhopisů právě dostali facku

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE