Média & Blog

Na evropské frontě klid? Řecko nadopované půjčkami, z vkladů akcie

1. 8. 2013 - Autor: Jan Hájek

Řecko, které je od roku 2010 pokusnou laboratoří státního krachu pro země platící eurem, má všeobecně známé potíže. Půjčky, které Mezinárodní měnový fond a Evropská centrální banka v přímé či skryté formě Řecku poskytly, by ani největší optimista nemohl označit za dobré. Řecko se potýká s recesí, s vysokou nezaměstnaností a s velmi nepříznivým výhledem do budoucna. Úvahy o dalším odpisu části řeckého dluhu (kolikátý by to již byl v pořadí?) smetl nekompromisně Wolfgang Schäuble , ministr financí Německa. Ministr financí země, jejíž daňoví poplatníci nesou na bedrech velkou část nákladů na udržení eurozóny při životě.

Odpis další části řeckého dluhu tedy nebude, respektive nebude do podzimních německých voleb. Pak se tato otázka může opět dostat na pořad dne. Mezinárodní měnový fond a eurozóna před několika dny schválili uvolnění dalších 5,6 miliardy eur úvěru pro Řecko. Tím bude řecký pacient na nějaký čas udržen při životě. MMF zároveň konstatoval, že podmínky pro financování Řecka jsou nyní příliš tvrdě nastaveny. Lze tedy očekávat, že se časem budou zmírňovat – důvodem je zjištění, že Řecko ještě velmi dlouhou dobu nebude schopno přežít bez dalších půjček. Ostatně i německý ministr financí Schäuble připustil, že bude pravděpodobně nutné schválit další půjčky Řecku, a to ještě pro léta 2014 a další. Řecký pacient se tedy z finančního kómatu patrně jen tak nezotaví.

Obavy vzbuzuje konstatování Evropské centrální banky, že ekonomiku eurozóny stále brzdí rozpočtové škrty. ECB si tím připravila pozici pro další snížení úrokových sazeb. Hovoří se o tzv. nekonvenčních opatřeních na podporu hospodářského růstu. Mezinárodní měnový fond stojí v tomto případě po boku ECB. Hrozící rizika inflace nejsou tedy prázdným pojmem. Kdo sleduje například snahy Japonska o řešení hospodářské recese, ví své. Japonsku hrozí, že časem nebude dost kupců pro dluhopisy a země se místo nastartování ekonomiky dostane do pasti masivní inflace a nárazového propadu životní úrovně. Teprve budoucnost ukáže, co si vlastně pod pojmem nekonvenčních opatření máme představit.

Velmi nekonvenční postup zvolila vůči vkladatelům kyperská Bank of Cyprus. Poté, co faktický krach banky znamenal pro vkladatele ztrátu z vkladů nad 100 tisíc euro, dostali nyní okradení vkladatelé akcie zkrachovalé banky. Jistě je držení akcií banky, kde přišli o své peníze, velmi potěšilo… Kyperská vláda již dříve rozhodla, že se do formy akcií transformuje 37,5 procenta z vkladů u nad 100 tisíc euro. Dalších 22,5 procenta zůstalo zablokováno jako rezerva pro variantu, že by částka nestačila. Nebezpečný precedens, který se nyní může použít v jakémkoliv státě Evropské unie. Pokud bude banka v problémech, dluhy si může vyřešit na úkor vkladatelů.

Jak vidíme, karty jsou nyní pro běžného občana rozdány nepříznivě. Problémy předlužených států se odsouvají v čase, úhrada konečného účtu samozřejmě dopadne na každého daňového poplatníka. Dodejme, že za dluhy Řecka formálně ručí i naše země. To, co pocítili na svých peněženkách Němci, může kdykoliv v budoucnu zasáhnout i naše úspory. V případě následného kolapsu bank budou z vkladatelů akcionáři podle kyperského modelu. A měna může zažít nečekaně rychlý inflační propad. Na evropské frontě je pouze zdánlivý klid. Odborná veřejnost se právem obává, zda finální účet za hazard s nekrytou měnou a státními dluhy nebude nakonec až příliš vysoký.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Jak nenaletět

Euro opět na scestí: Německý ústavní soud rozhodne

Cenu zlata určuje Japonsko, EU a USA. Cenu stříbra ovlivní Čína

FED a ceny drahých kovů: Proč neklesá objem prodeje?

Cena stříbra klesla, poptávka vzrostla. Faber: Kypr se bude opakovat!

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace v České republice se zvýšila

Inflace v České republice se zvýšila

16. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna dubnová inflace v České republice. Meziroční míra inflace se zvýšila ... číst dále

Záznam z jednání bankovní rady ČNB dne 2. května 2024

Záznam z jednání bankovní rady ČNB dne 2. května 2024

13. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Záznam z jednání bankovní rady České národní banky ze dne 2. května 2024, kdy ... číst dále

Ve Švédsku začalo snižování úroků

Ve Švédsku začalo snižování úroků

9. 5. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Švédská centrální banka Riksbank jako první „západní“ centrální banka snížila hlavní úrokovou sazbu o ... číst dále

ČNB – snižování úroků pokračuje

ČNB – snižování úroků pokračuje

6. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulý týden ČNB snížila hlasovacím poměrem 7:0  úrokové sazby o 0,5 %.   Pro ... číst dále

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

2. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Fed včera v souladu s očekáváními oznámil, že vhledem k neklesající míře inflace ponechá úrokové ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE