Média & Blog

Něco podivného se děje na zlatě

24. 1. 2011 - Autor: Pavel Hála

Cena zlata dostala v posledních týdnech trochu zásah. Mnoho analytiků navíc předpovídá, že bude následovat větší korekce. Musím uznat, že i já jsem byl této předpovědi nakloněn. Není to nelogické. Zlato bez přestávky letí nahoru už mnoho měsíců. Korekce jednou přijít musí.

Avšak moje analýza Commitment of Traders (COT) se s tímto výhledem příliš neshoduje. Místo toho ukazuje něco velmi zajímavého a především něco, co neodpovídá cenové akci v minulých týdnech. Podívejme se nejprve na skupinu producentů a zpracovatelů:

COT - gold - prods,mercs, procs

Cyanovou barvou jsem zvýraznil ostré peaky tvořené křivkou pozic. Jak můžete vidět, po těchto peacích přišel vždy cenový uptrend. To souhlasí se zákonitostmi, podle kterých se většinou COT chová. Myslím, že nyní již chápete, co chci říct. Křivka pozic dosáhla relativní úrovně -0.4, což byl shodou okolností také obrat při minulém peaku. To implikuje pravděpodobnost, že v následujících týdnech se vytvoří další peak. V souladu s předchozími situacemi by poté mohl následovat pohyb ceny nahoru.

Dalším grafem jsou tzv. “managed money”, což znázorňuje pozice různých fondů a bank (ale jedná se pouze o spekulanty – nikoliv hedgery nebo swap dealery).

COT - gold - managed money

Velkým uptrendům často předchází velké výprodeje v této skupině účastníků trhu. Nutno podotknout, že velikost změn v pozicích hrubě neodpovídá velikosti změn v ceně. Což opět souhlasí s tržními zákonistostmi a má to svou logiku (omlouvám se, ale cílem tohoto článku není vysvětlovat principy COT). Křivka pozic se nyní nachází blízko hranice 0.7, což je za poslední 2 roky rekordně nízko. To jenom podporuje možnost budoucího cenového pohybu nahoru, jak vyplývá z analýzy skupiny producentů a zpracovatelů.

Graf swap dealerů sem dávat nebudu, situace v něm vypádá podobně jako u zpracovatelů a producentů, pozice ale nejsou tak vyhrocené.

Lze tedy očekávat, že zlato příští týden vystřelí nahoru? V žádném případě!

Zaprvé, COT je střednědobý až dlouhodobý indikátor, což znamená, že v krátkodobém horizontu (klidně několik týdnů) se může stát naprosto cokoliv. Cena může klidně spadnout o víc než $100 a stále budeme mluvit o validním signálu. Navíc možnou situaci popisuji se značným předstihem – peak popisovaný výše se zatím ani nezačal tvořit. Křivky pozic se mohou vyhrotit ještě mnohem více, není důvod, aby se peak vytvořil právě na současných hladinách (i když jsou komodity, které se na určitých levelech pravidelně otáčejí). To může trvat spoustu týdnů. A i poté, co se peak vytvoří, nemusí odezva v ceně zlata přijít hned, ale také s několikatýdením spožděním.

Zadruhé, jak už jste pochopili z nadpisu, situace z hlediska COT je v tomto případě velmi podivná. Proč? Protože v minulých týdnech došlo k velkému pohybu v pozicích, ale pouze nepatrnému pohybu v ceně. Tento fakt sám o sobě sice není zas tak podivný – procentuelní změny v pozicích nikdy neodpovídají procentuálním změnám v ceně. Avšak v tomto případě je tento nepoměr až příliš velký. I to se někdy stává, ale jak už jsem říkal, je to divné. Buď někdo něco chystá, a nebo se někdo šeredně mýlí.

A konečně zatřetí, samotné zlato se z hlediska COT chová obecně velmi podivně. Proč? Protože zlato není komodita. Tedy je, ale rozhodně se nechová jako většina komodit. Důvodů je několik. Drtivá většina každoročně vytěženého zlata se nikde nespotřebuje. Neexistuje tedy žádná životně kritická poptávka po zlatě. Navíc zlato má velmi vysokou “marginal utility”. To znamená, že jednotlivec nikdy nemůže mít tolik zlata, aby si řekl mám dost, víc už ho nepotřebuji (těžko to může říct např u prasečích půlek). Toto téma by si zasloužilo samostatný článek, takže ho nebudu dále rozvádět.

Na závěr bych dodal, že cílem tohoto článku není ukázat směr kterým se cena zlata vydá. To momentálně nikdo neví. Cílem bylo ukázat, že na zlatě se opravdu něco zajímavého děje. Něco, co ze samotné ceny nebo odvozené technické analýzy nemůžete nikdy poznat. A to je právě krása využívání analýzy Commitment of Traders. Nyní bude zajímavé sledovat, zda, jak a případně za jak dlouho se velké změny v rozložení trhu projeví v ceně.

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE