Média & Blog

Peníze jako dluh : Je to pravda?

6. 2. 2017 - Autor: Jiří Jánský

Doby, kdy byly peníze kryté zlatem nebo stříbrem, jsou dávno pryč. Reálná hodnota peněz je dnes závislá pouze na ochotě lidí přijímat peníze. Samy peníze nemají jinou hodnotu, než je cena papíru, na kterém jsou vytištěny. Jak peníze vznikají? Je pravda, že dnes peníze reprezentují místo reálné hodnoty pouze dluh?

První peníze světa měly reálnou hodnotu. Buď se jako platidlo a prostředek směny používaly předměty denní potřeby, nebo drahé kovy. Velmi rychle se univerzálním platidlem staly zlato a stříbro . Mají totiž ideální vlastnosti: zlato a stříbro je dostupné pouze v omezeném množství, oba kovy jsou stabilní a velmi snadno dělitelné.

Moderní peníze ovšem již drahými kovy podloženy nejsou. Zlaté a stříbrné mince vznikly spontánně, když lidé poznali jedinečnost těchto dvou kovů. Vlády států ovšem velmi rychle monopolizovaly ražbu peněz – aby v moderní době vytvořily systém tzv. vnucených peněz, které již zlatem ani stříbrem kryté nejsou. Občané zemí jsou přinuceni tyto peníze přijímat a provádět v nich transakce. Odmítat přijmout platbu v domácí měně nelze. Jak jsme již uvedli, jde o tzv. vnucené peníze. Vlády takto nahradily drahé kovy papírky a záznamy v počítači. Hodnota peněz je nyní postavena na ochotě lidí tyto peníze přijímat.

Peníze jsou dnes ve formě papírků (a mincí), nebo ve formě záznamu v knihách bank. První typ se nazývá oběživo, druhý elektronické peníze. Právo vyrábět peníze má zpravidla Centrální banka státu. V tuzemsku je to Česká národní banka.

Centrální bance jsou tedy prakticky podřízeny komerční banky. Musí mít u Centrální banky dva účty. Jde o Účet rezerv, kde banka musí mít uloženy povinné rezervy pro zajištění vlastní schopnosti vyplácet vklady. Druhým účtem je Běžný účet, který slouží k výběru nebo vkládání peněz do Centrální banky.

Jak vznikají peníze? Opravdu jako dluh – jde o situaci, kdy banka půjčuje peníze, které ovšem do ní nikdo předtím nevložil. Půjčení peněz probíhá tak, že banka vytvoří na účtu dlužníka určitou částku, kterou pak dlužník čerpá a následně splácí. Lidově řečeno: Abyste mohli někomu půjčit 100 korun, musíte je nejprve mít. Banka nikoliv. Banka může půjčit peníze, které neexistují. Pouhým záznamem ve svých účetních knihách vytvoří peníze, které půjčí dlužníkovi.

Řečeno suchou ekonomickou mluvou: „ Peníze vznikají při každé operaci, kdy obchodní banka naplní účet nějakého klienta, aniž by zároveň s tím došlo ke snížení stavu účtu jiného klienta v bankovním systému o stejnou částku.“ Peníze takto vznikají jako dluh.

Jaké je krytí takových peněz? Samozřejmě reálně žádné – jde o slib dlužníka, že tento dluh splatí. Nově vzniklé peníze nejsou ničím kryté, pouze slibem dlužníka.

Je nutné dodat, že tento systém funguje po celém světě. A zcela logicky směřuje k poklesu hodnoty peněz, k poklesu hodnoty úspor. Jaká je obrana proti znehodnocování peněz? Jedinou funkční obranou je pořízení reálných hodnot (domy, továrny a podobně). Samozřejmě ne všichni mají tak velké úspory, aby si mohli dovolit nakupovat domy, pole, lesy nebo výrobní závody. Řešením jsou samozřejmě drahé kovy, které fungují jako peníze už 5.000 let. V situaci, kdy hodnota peněz je postavena na dluhu, je ukládání úspor do drahých kovů logickou volbou ochrany před znehodnocením peněz.

E-BOOK ZDARMA

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Stříbro je v kurzu: US mincovna hlásí rekordní prodeje

Stříbrný účet: Inflaci a rizikům navzdory

Kam půjde cena zlata a stříbra v roce 2017?

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio drahých kovů, 1. část

Zpět na články

Nejnovější články


Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Úroky v eurozóně se nemění

Úroky v eurozóně se nemění

11. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Rychlému probíhajícímu pohybu ceny zlata jsme se věnovali ve čtvrtek, přidat k tomu pouhé ... číst dále

Na trhu zlata se dějí věci…

Na trhu zlata se dějí věci…

7. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Vývoj ceny zlata v posledních dnech je mimořádný. Ještě 29. února 2024 byla cena zlata ... číst dále

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

4. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Únorová míra inflace v eurozóně se z lednových 2,8 % snížila na 2,6 %. ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE