Média & Blog

Povolební propad cen: zlato a stříbro opět levněji

14. 11. 2016 - Autor: Aleš Novotný

Ačkoliv předvolební komentáře prorokovaly v případě zvolení Donalda Trumpa prezidentem pád trhů, opak je pravdou. Akciové trhy se po krátkém poklesu vzchopily a vyrazily strmě vzhůru. Strach na trhu polevil a naopak zlevnila ropa, zlato a stříbro. Zlato je téměř u 1200 dolarů, cena stříbra je pod 18 dolary.

Donald Trump coby nový americký prezident ihned zmírnil svoji rétoriku. Odbourávání zdravotního systému zavedeného administrativou dosluhujícího prezidenta Obamy nebude tak razantní, jak to Trump sliboval v předvolebních projevech. Akcie farmaceutických firem proto zamířily vzhůru.

Kde ovšem Trump ustoupit nehodlá, je zahraniční politika. Boj proti tzv. Islámskému státu bude podle Trumpových slov pokračovat – a růst akcií zbrojařských firem na sebe nenechal dlouho čekat. Velmi razantně rostl sektor malých firem, sdružených v burzovním indexu Russell, neboť Trump trvá na znovuvybudování domácí americké výroby. To by znamenalo převedení výroby zpět ze zámoří do USA, kde by řada malých firem mohla více těžit z balíku peněz vydávaných americkými domácnostmi za spotřební zboží.

Akciové trhy v závěru minulého týdne předvedly raketový růst. Situace se po amerických volbách – alespoň podle prvních povolebních reakcí – znatelně zklidnila. To se okamžitě odrazilo v ceně drahých kovů, kdy peníze zamířily z přístavu bezpečí zpět na akciové trhy.

Cena zlata se z 1340 dolarů dostala až na 1227 dolarů za unci. Zlato se tedy přiblížilo silné hladině cenové podpory, která je tradičně u 1200 dolarů za unci. Připomeňme, že pod cenou 1200 se zlato v letošním roce příliš neobjevilo – z hlediska letošního roku je tedy zlato nyní velmi levné.

Investiční stříbro spadlo z 19 dolarů na 17,50 dolarů za unci. To je po dlouhé době velmi výhodná nákupní cena, na kterou zjevně čekalo hodně investorů. V pátek, když graf ceny stříbra poklesl pod 17,50 dolarů za unci, přistály opravdu velké objednávky stříbrných mincí .

Velmi vzrostla poptávka po stříbrných slitcích – stříbrné slitky Canadian Royal Mint byly během pátku třikrát vyprodány a třikrát znovu naskladněny. Podle informací z kanadské mincovny je poptávka po těchto desetiuncových slitcích velká, ale mincovna zatím stíhá vyrábět a dodávat bez výraznějších omezení.

Během tohoto týdne jsme tedy na zlatě i na stříbře viděli cenový pokles kolem 5,5% u obou drahých kovů. Meziměsíčně ovšem víc klesalo zlato: cena zlata meziměsíčně poklesla o 3,87%, zatímco cena stříbra meziměsíčně poklesla o 2,80% Co to znamená? Je vidět, že po investičním stříbře je vyšší poptávka – cena stříbra zpravidla dělá procentuálně vyšší pohyby, než je tomu u zlata. Nyní je tomu ale naopak. Cenu stříbra skupují investoři a fyzické stříbro skupují průmyslové podniky. Proč?

Pokud po volbě Donalda Trumpa americkým prezidentem zůstane centrální banka USA stále u politiky levných peněz, je možné, že růst tempa globální ekonomiky se minimálně nezpomalí. A v tom případě budou průmyslové podniky potřebovat pro svoji výrobu stále obrovská množství stříbra. Proto se mnohé průmyslové koncerny zásobují stříbrem vždy, když dojde k poklesu ceny, jako je tomu například nyní.

E-BOOK ZDARMA

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Video: Proč a jak spořit do drahých kovů?

Zlato jako tzv. politický kov

Došlo Americe stříbro? Kanada válcuje svět.

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio drahých kovů, 1. část

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE