Média & Blog

Přijdete o úspory v bankách i v penzijních fondech? Kypr varuje.

25. 3. 2013 - Autor: Martin Kopáček

Máme štěstí. Můžeme se poučit ze situace, která se – díkybohu – neodehrává v naší zemí. Kdo aktuální dění na Kypru odbude mávnutím ruky, tomu není pomoci. Kyperská krize ukazuje, co může postihnout také každého z nás – zmrazení vkladů, ukradení úspor, vykradení penzijních fondů, hrozba hyperinflace. Nejde o plané strašení nebo o katastrofické vize skeptiků. Obyvatelé Kypru v těchto dnech prožívají asi nejhorší dny, kdy se rozhoduje, zda nepřijdou o veškeré úspory.

O příčinách a průběhu kyperské krize jsem psal v minulém článku. Kyperské banky jsou dosud uzavřené, lidé se nemohou dostat ke svým vkladům. Banky neumožňují výběry úspor, ani bankovní převody. Lidé, kteří uvěřili iluzi bezpečí bankovních vkladů, procitají do strašné reality: Jejich peníze vůbec nejsou jejich. Mocní evropští bossové rozhodují, zda zkonfiskují pouze část úspor, nebo rovnou vše. Zvažují, zda u vkladů nad 100 tisíc euro neukradnou rovnou 25 procent. Ano, bohatí mají být ztrestáni konfiskací čtvrtiny úspor.
Ještě někdo věří, že vklady v bance jsou v bezpečí?

To není jediná pohroma. Obyvatelé Kypru, kteří zodpovědně spořili do penzijních fondů, se musejí obávat i o svoje úspory na důchod. Vládcové zvažují, zda svým poddaným neukradnou – pardon, neznárodní – také úspory z privátních penzijních fondů. Nedělejme si iluze, co termín znárodnění znamená. Půjde o okradení střadatelů. Také iluze o bezpečnosti fondového spoření na důchod dostala v březnu 2013 notně na frak. Inu jen spoř občánku, spoř! Aspoň ti budeme moci tím více sebrat.
Kdo v ČR po těchto zprávách ještě zvažuje vstup do druhého pilíře důchodového systému, ze kterého není možnost vystoupit, ten by se měl nyní velmi hluboce zamyslet.

A Jobovy zprávy pokračují: Zvažuje se tzv. dohled na pohybem kapitálu. To neznamená nic jiného, než zmrazení peněz v bankách i v době, kdy banky znovu otevřou. Nevím jak vy, ale já být obyvatelem Kypru, stojím první den po otevření banky frontu. Pokusím se zachránit své peníze, pokud to ovšem vůbec půjde. Proto se zkoumá možnost tzv. dohledu nad pohybem kapitálu, čili způsob, jak znemožnit lidem vybrat úspory. Jaké je pro tento krok zdůvodnění? Budete se asi divit: důvodem pro tzv. dohled nad pohybem kapitálu má být pomoc bankám. Ano, čtete správně – pomoc bankám. Kam se poděla ta proklamovaná ochrana bankovních vkladů drobných střadatelů? Mocní jasně ukázali, kde je jejich zájem. Malí střadatelé jsou tu od toho, aby se manipulacemi s jejich penězi řešily problémy jiných – tentokrát velkých bank.

Finále je rovněž drsné: Kypr je ve stejné situaci, v jaké bylo Řecko, Portugalsko, Španělsko, Itálie atd. Na rozdíl od těchto zemí se ale Kypr mezinárodní pomoci dočká jen za velmi tvrdých podmínek, anebo výměnou za okradení vlastních obyvatel. Pokud by Kypr odešel z eurozóny a vrátil se k původní měně, lze podle kyperské centrální banky očekávat okamžité znehodnocení kyperské libry a hyperinflaci. Obyvatelé Kypru dnes určitě netvrdí, že přijetí eura byl dobrý krok …

Je to neradostné čtení. Mne z přístupu EU i kyperské vlády mrazí v zádech. Obyvatelé Kypru jsou deklasováni do pozic šachových figurek, s jejichž životními úsporami hrají mocní svoje vlastní hry.

Jestli ve vás zahlodal červík pochybnosti, zda něco podobného není možné také v České republice, pak se ptáte správně. Odpověď je prostá: Ano, toto vše je kdykoliv možné. Spořte si v bankách – a jednoho dne se ke svým penězům nemusíte vůbec dostat. Spořte si do penzijních fondů – a jednoho dne mohou být penzijní fondy takzvaně znárodněny. Hledejte spásu v euru – ale návrat k české koruně už nikdy nebude možný. To vše se velmi syrovým způsobem ukazuje právě teď v průběhu kyperské krize.

Zakončíme pozitivně. První dobrou zprávou je, že investiční zlato a investiční stříbro ve světle kyperské krize opět potvrdily svoji pozici přístavu bezpečí. Asi žádný z obyvatel Kypru, který dnes má místo bankovních vkladů investiční zlato nebo investiční stříbro, nelituje jejich nákupu. Asi žádný obyvatel Kypru, který má své úspory zmrazeny v bance, by dnes s investicí do stříbra a zlata neváhal ani minutu. Obrat obchodů v investičních drahých kovech proto v celé Evropě roste.

Investoři, kteří budují osobní porfolio drahých kovů, si nepochybně gratulují k velmi prozíravému přístupu. Investiční zlato a investiční stříbro jsou rozumným uložením peněz na důchod. Zlato a stříbro, které má investor ve svém držení na důchod rozhodně nezklame.

Druhou dobrou zprávou je, že stále platí obrazné rčení barona Rotschilda: Nejlépe se obchoduje, když ulicemi teče krev. Rozumní investoři, kteří se kromě nákupu zlata a stříbra naučili také tradingovým dovednostem, právě v těchto dnech vstupují do mimořádně výnosných obchodů. Ano, obavy na finančních trzích nám pomáhají úspory nejen ochránit, ale také zhodnotit.

Obyvatelům Kypru držím palce, aby je mocní nepřipravili o vše. Všem lidem přeju, aby uměli své prostředky spravovat k vlastní spokojenosti. Kyperská krize nám ukazuje, že se nikdo nemá spoléhat na stát, na banky, na penzijní fondy atd. Spoléhejme vždy jen na vlastní dovednosti a vědomosti.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Výnos 38% je důvodem ke spokojenosti

Nákup stříbra v Německu se 7% DPH: Otázky a odpovědi


Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (1.část)

Zpět na články

Nejnovější články


ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 200 dolary za unci

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 200 dolary za unci

1. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE